Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία — 65η ημέρα — Οι σημαντικότερες εξελίξεις

Ιμπε­ρια­λι­στι­κός πόλε­μος στην Ουκρα­νία — 65η ημέ­ρα: Εντεί­νε­ται η ρωσι­κή επί­θε­ση στον ουκρα­νι­κό Νότο ενώ παράλ­λη­λα δυνα­μώ­νει η εμπλο­κή του ευρω­α­τλα­ντι­κού μπλοκ στη σύγκρου­ση με την πιθα­νό­τη­τα γενί­κευ­σης του πολέ­μου όλο και πιο κοντά.

Χωρίς απο­τέ­λε­σμα η χθε­σι­νή επί­σκε­ψη του γενι­κού γραμ­μα­τέα του ΟΗΕ Αντό­νιο Γκου­τέ­ρες στο Κίεβο.

Όσον αφο­ρά τις στρα­τιω­τι­κές επι­χει­ρή­σεις, η Οδησ­σός και η Μικο­λάιφ βομ­βαρ­δί­στη­καν από στρα­τεύ­μα­τα της Ρωσί­ας, ανέ­φε­ραν χθες οι ουκρα­νι­κές τοπι­κές στρα­τιω­τι­κές αρχές, καθώς η Μόσχα μοιά­ζει να κλι­μα­κώ­νει τα πλήγ­μα­τά της στη νότια Ουκρανία.

Νωρί­τε­ρα κατα­γρά­φη­καν του­λά­χι­στον πέντε πυραυ­λι­κές επι­θέ­σεις κατά του Κιέ­βου, με 10 ανθρώ­πους να τραυ­μα­τί­ζο­νται, ενώ το εργο­στά­σιο της Άζοφ­σταλ στη Μαριού­πο­λη αντέ­χει αλλά συνε­χί­ζει να σφυροκοπείται.

Η Ουκρα­νία έχει υπο­στεί μεγά­λες απώ­λειες στον πόλε­μο με τη Ρωσία, όμως η Μόσχα έχει χάσει πολ­λούς περισ­σό­τε­ρους στρα­τιώ­τες, υπο­στή­ρι­ξε ο Ολε­ξίι Αρε­στό­βιτς, σύμ­βου­λος του προ­έ­δρου Βολο­ντί­μιρ Ζελέν­σκι. Ο κ. Αρε­στό­βιτς χαρα­κτή­ρι­σε εξάλ­λου την κατά­στα­ση στα μέτω­πα δύσκο­λη, αλλά ελέγξιμη.

Το ρωσι­κό υπουρ­γείο Άμυ­νας ανα­κοί­νω­σε την Πέμ­πτη ότι συνο­λι­κά επλή­γη­σαν του­λά­χι­στον 114 στρα­τιω­τι­κοί στό­χοι στην Ουκρα­νία. Η Πολε­μι­κή Αερο­πο­ρία της Ρωσί­ας «έπλη­ξε 76 στρα­τιω­τι­κούς στό­χους», είπε ο εκπρό­σω­πος του ρωσι­κού υπουρ­γεί­ου Άμυ­νας Ιγκόρ Κονα­σέν­κοφ, σύμ­φω­να με τον οποίο ανά­με­σα στους στό­χους ήταν δύο απο­θή­κες πυρο­μα­χι­κών, συγκε­ντρώ­σεις στρα­τευ­μά­των και οχη­μα­το­πο­μπές. Υπο­λό­γι­σε ότι η ουκρα­νι­κή πλευ­ρά έχα­σε του­λά­χι­στον 320 στρα­τιώ­τες. Ρωσι­κές δυνά­μεις εκτό­ξευ­σαν πυραύ­λους ενα­ντί­ον άλλων 38 στρα­τιω­τι­κών στό­χων, πρό­σθε­σε, διευ­κρι­νί­ζο­ντας πως κατα­στρά­φη­καν έξι απο­θή­κες πυρο­μα­χι­κών και καταρ­ρί­φθη­καν αρκε­τοί ουκρα­νι­κοί πύραυ­λοι Tochka‑U.

Η Μόσχα απέρ­ρι­ψε τις εκκλή­σεις να διε­ξα­χθούν δια­πραγ­μα­τεύ­σεις για το άνοιγ­μα ανθρω­πι­στι­κού δια­δρό­μου ώστε να απο­μα­κρυν­θούν μαχη­τές και άμα­χοι που βρί­σκο­νται παγι­δευ­μέ­νοι στη χαλυ­βουρ­γία Αζοφ­στάλ της Μαριού­πο­λης. «Ο πρό­ε­δρος (σ.σ. της Ρωσί­ας Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν) το είπε καθα­ρά: οι άμα­χοι μπο­ρούν να φύγουν, μπο­ρούν να κινη­θούν προς όποια κατεύ­θυν­ση επι­θυ­μούν· όμως οι στρα­τιω­τι­κοί πρέ­πει να βγουν έξω και να κατα­θέ­σουν τα όπλα», δήλω­σε ο εκπρό­σω­πος της ρωσι­κής προ­ε­δρί­ας, ο Ντμί­τρι Πεσκόφ, σύμ­φω­να με το ρωσι­κό κρα­τι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων TASS. Η Ρωσία εγγυά­ται τις ζωές τους και ότι θα τους προ­σφερ­θεί ιατρι­κή περί­θαλ­ψη εάν χρειά­ζο­νται, αλλά τίπο­τα περισ­σό­τε­ρο, πρό­σθε­σε. Η Ρωσία δεν προ­τί­θε­ται να τους επι­τρέ­ψει ασφα­λή διέ­λευ­ση και ο κ. Πεσκόφ επέ­μει­νε στο ότι δεν τίθε­ται θέμα δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων για αυτό.

Απο­γειώ­νε­ται η παρο­χή στρα­τιω­τι­κού εξο­πλι­σμού στην Ουκρα­νία. Πρό­τα­ση Μπάι­ντεν για «βοή­θεια» στην Ουκρα­νία ύψους 33 δισεκ. δολα­ρί­ων, εκ των οποί­ων τα 20 δισ. θα είναι σε όπλα. Το ΝΑΤΟ δηλώ­νει ότι θα στέλ­νει όπλα στο Κίε­βο «για χρό­νια». Η Bundestag υπερ­ψή­φι­σε την παρά­δο­ση βαρέ­ων όπλων στο Κίεβο.

Οι απο­στο­λές όπλων στην Ουκρα­νία απει­λούν την ασφά­λεια της Ευρώ­πης λέει η Μόσχα.

Εντεί­νουν την συνερ­γα­σία τους Ουκρα­νία και Βουλ­γα­ρία. Οι Ζελέν­σκι και Πέτ­κοφ κατέ­λη­ξαν σε συμ­φω­νία για τη μετα­φο­ρά ουκρα­νι­κών σιτη­ρών μέσω του βουλ­γα­ρι­κού λιμα­νιού της Βάρ­νας το οποίο θα κλη­θεί να αντι­κα­τα­στή­σει τα στρα­τη­γι­κής σημα­σί­ας λιμά­νια της Μαριού­πο­λης και του Μπερ­ντιάνσκ, που βρί­σκο­νται υπό ρωσι­κή κατο­χή. Παράλ­λη­λα, απο­φα­σί­στη­κε να επι­σκευα­στούν τα βαρέα στρα­τιω­τι­κά οχή­μα­τα της Ουκρα­νί­ας σε Βουλ­γα­ρι­κά εργοστάσια.

Ο Σολτς προει­δο­ποί­η­σε για το ενδε­χό­με­νο η Ρωσία να δια­κό­ψει την παρο­χή φυσι­κού αερί­ου στη Γερ­μα­νία. Με ρού­βλια θα πλη­ρώ­νει η Ουγ­γα­ρία και αρκε­τές ευρω­παϊ­κές εταιρείες.

Άμε­ση έντα­ξη Φιν­λαν­δί­ας — Σου­η­δί­ας στο ΝΑΤΟ, αν κάνουν αίτη­ση, λέει ο Στόλ­τεν­μπεργκ. Χωρίς δημο­ψή­φι­σμα η έντα­ξη της χώρας στο ΝΑΤΟ λέει η πρω­θυ­πουρ­γός της Σουηδίας.

https://ekdoseis-atexnos.gr/book/%ce%bd-%ce%bc%cf%80%ce%b5%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%ce%ac%ce%bd%ce%bd%ce%b7%cf%82-%ce%bd-%cf%80%ce%bb%ce%bf%cf%85%ce%bc%cf%80%ce%af%ce%b4%ce%b7%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%bf-%cf%83%cf%80%ce%af%cf%84/

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο