Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία — 66η ημέρα — Οι πρόσφατες εξελίξεις

Ιμπε­ρια­λι­στι­κός πόλε­μος στην Ουκρα­νία — 66η ημέ­ρα: Ρωσι­κές δυνά­μεις συνε­χί­ζουν τις επι­θέ­σεις τους στις ανα­το­λι­κές και νότιες περιο­χές της Ουκρα­νί­ας, με επί­κε­ντρο στις περιο­χές γύρω από το Χάρ­κο­βο στα βορειο­α­να­το­λι­κά, όπου ο ρωσι­κός στρα­τός επι­χει­ρεί να αυξή­σει τον έλεγ­χό του.

– Ο Βολο­ντί­μιρ Ζελέν­σκι ανα­γνώ­ρι­σε ότι η κατά­στα­ση σε αυτή τη βορειο­α­να­το­λι­κή περιο­χή είναι «δύσκο­λη», όπου οι ρωσι­κές δυνά­μεις εστιά­ζουν εκ νέου την επι­θε­τι­κή τους εκστρα­τεία. Ωστό­σο, ο Ουκρα­νός πρό­ε­δρος τόνι­σε ότι «ο στρα­τός μας επι­τυγ­χά­νει τακτι­κές επι­τυ­χί­ες», παρά τις αντί­θε­τες εκτι­μή­σεις του Ρώσου υπουρ­γού Εξω­τε­ρι­κών Σερ­γκέι Λαβρόφ.

«Η ειδι­κή στρα­τιω­τι­κή επι­χεί­ρη­ση που ξεκί­νη­σε στις 24 Φεβρουα­ρί­ου συνε­χί­ζε­ται βάσει σχε­δί­ου», δήλω­σε ο Λαβρόφ σε συνέ­ντευ­ξη που παρα­χώ­ρη­σε στο κινε­ζι­κό πρα­κτο­ρείο Xinhua, που δημο­σιεύ­θη­κε σήμε­ρα, προ­σθέ­το­ντας ότι όλοι οι στό­χοι της Μόσχας «θα επι­τευ­χθούν παρά την παρε­μπό­δι­ση των αντι­πά­λων μας».

– Ο επι­κε­φα­λής της ρωσι­κής διπλω­μα­τί­ας κατη­γό­ρη­σε τη Δύση — και το ΝΑΤΟ ειδι­κό­τε­ρα — ότι στέ­κε­ται εμπό­διο στην επί­τευ­ξη πολι­τι­κής συμ­φω­νί­ας για τον τερ­μα­τι­σμό του πολέ­μου στην Ουκρα­νία, ζητώ­ντας από τους δυτι­κούς συμ­μά­χους του Κιέ­βου να στα­μα­τή­σουν τις παρα­δό­σεις όπλων στην Ουκρανία.

– Ο σύμ­βου­λος του Ουκρα­νού προ­έ­δρου, Ολεκ­σέι Αρέ­στο­βιτς, είπε ότι η Ουκρα­νία έχει υπο­στεί σοβα­ρές απώ­λειες, αλλά οι ρωσι­κές απώ­λειες ήταν «κολοσ­σιαί­ες». Σύμ­φω­να με τον ουκρα­νι­κό στρα­τό 23.200 Ρώσοι στρα­τιώ­τες έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρ­ξη της εισβολής

Η Ρωσία έχει υπο­στεί λιγό­τε­ρες απώ­λειες στην Ουκρα­νία, από τότε που περιο­ρί­στη­κε η κλί­μα­κα της εισβο­λής της, αλλά οι αριθ­μοί παρα­μέ­νουν σε αρκε­τά υψη­λά επί­πε­δα, δήλω­σαν δυτι­κοί αξιω­μα­τού­χοι. Πολ­λοί άμα­χοι σκο­τώ­θη­καν στον τελευ­ταίο ρωσι­κό βομ­βαρ­δι­σμό στην περιο­χή του Ντό­νε­τσκ και στο Χάρκοβο.

Η στρα­τιω­τι­κή βοή­θεια προς την ουκρα­νι­κή κυβέρ­νη­ση έχει αυξη­θεί σημα­ντι­κά από την έναρ­ξη του πολέμου.

– Ο πρό­ε­δρος των ΗΠΑ Τζο Μπάι­ντεν ζήτη­σε την περα­σμέ­νη Πέμ­πτη από το Κογκρέ­σο να απο­δε­σμεύ­σει άλλα 33 δισε­κα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια για την Ουκρα­νία, τα 20 δισεκ. των οποί­ων θα αφο­ρούν στρα­τιω­τι­κή βοή­θεια, 8,5 δισεκ. θα δοθούν ως άμε­ση οικο­νο­μι­κή βοή­θεια στην ουκρα­νι­κή κυβέρ­νη­ση και τα υπό­λοι­πα 3 δισεκ. ως ανθρω­πι­στι­κή και επι­σι­τι­στι­κή βοήθεια.

Απο­τε­λέ­σμα­τα αυτής της στρα­τιω­τι­κής βοή­θειας αρχί­ζουν να φαί­νο­νται στο πολε­μι­κό πεδίο. Ουκρα­νι­κές δυνά­μεις ανα­κα­τέ­λα­βαν την Ρού­σκα Λοζό­βα, ένα χωριό βόρεια του Χάρ­κο­βο. Το χωριό απε­λευ­θε­ρώ­θη­κε μετά από έντο­νες μάχες και περισ­σό­τε­ροι από 600 κάτοι­κοι απο­μα­κρύν­θη­καν, σύμ­φω­να με το ουκρα­νι­κό υπουρ­γείο Άμυνας.

Η Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση ετοι­μά­ζει ένα στα­δια­κό εμπάρ­γκο του ρωσι­κού πετρε­λαί­ου, ξεπερ­νώ­ντας τις βαθιές δια­φο­ρές μετα­ξύ των μελών που εξαρ­τώ­νται από τη Ρωσία για τον ενερ­γεια­κό εφο­δια­σμό, σύμ­φω­να με δημο­σί­ευ­μα των New York Times.

– Ο Ουκρα­νός πρό­ε­δρος Ζελέν­σκι δήλω­σε ότι υπάρ­χει μεγά­λος κίν­δυ­νος οι ειρη­νευ­τι­κές συνο­μι­λί­ες με τη Μόσχα να στα­μα­τή­σουν, λόγω της οργής του κόσμου για τις φρι­κα­λε­ό­τη­τες που, όπως είπε, δια­πρά­χθη­καν από τα ρωσι­κά στρατεύματα.

Η Γαλ­λία θα «ενι­σχύ­σει» την απο­στο­λή στρα­τιω­τι­κού εξο­πλι­σμού στην Ουκρα­νία καθώς και την ανθρω­πι­στι­κή της βοή­θεια σε αυτή τη χώρα, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα η γαλ­λι­κή προ­ε­δρία, έπει­τα από μια τηλε­φω­νι­κή συνο­μι­λία μετα­ξύ του Γάλ­λου προ­έ­δρου Εμα­νου­έλ Μακρόν και του Ουκρα­νού ομο­λό­γου του Βολο­ντί­μιρ Ζελένσκι

– Το υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών της Ρωσί­ας ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ότι ανα­μέ­νει το οικο­νο­μι­κό ύψος του εμπο­ρί­ου με την Κίνα να αυξη­θεί στα 200 δισε­κα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια (189,67 δισε­κα­τομ­μύ­ρια ευρώ) από το 2024, όπως μετέ­δω­σε το ρωσι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων Interfax, καθώς η Μόσχα κοι­τά­ει ανα­το­λι­κά, υπό την κλι­μα­κού­με­νη απο­μό­νω­σή της από τη Δύση.

Το «πάγω­μα» του Στρα­τη­γι­κού Δια­λό­γου Στα­θε­ρό­τη­τας ΗΠΑ — Ρωσί­ας ανα­κοί­νω­σε αξιω­μα­τού­χος του ρωσι­κού υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών, σύμ­φω­να με το πρα­κτο­ρείο ΤASS.

Η Ρωσία ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ότι οι μονά­δες του πυρο­βο­λι­κού της έπλη­ξαν 389 στό­χους στην Ουκρα­νία κατά τη διάρ­κεια της νύχτας. Μετα­ξύ αυτών, 35 σημεία ελέγ­χου, 15 απο­θή­κες όπλων και πυρο­μα­χι­κών, αλλά και αρκε­τές περιο­χές συγκέ­ντρω­σης ουκρα­νι­κών στρα­τιω­τι­κών δυνά­με­ων και του οπλι­σμού τους. Το ρωσι­κό υπουρ­γείο Άμυ­νας ανα­κοί­νω­σε ότι ρωσι­κοί πύραυ­λοι έπλη­ξαν τέσ­σε­ρις απο­θή­κες πυρο­μα­χι­κών και καυσίμων.

Κλο­πή αρκε­τών εκα­το­ντά­δων χιλιά­δων τόνων σιτη­ρών από τις ρωσι­κές στρα­τιω­τι­κές δυνά­μεις καταγ­γέλ­λει το Κίεβο

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο