Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία: 19η ημέρα — Σύνοψη

Ιμπε­ρια­λι­στι­κός πόλε­μος στην Ουκρα­νία: Οι εξε­λί­ξεις της Δευ­τέ­ρας, 19η ημέ­ρα από την εισβο­λή της Ρωσί­ας στην Ουκρανία.

«Τυφώνας πείνας»

Ο Γενι­κός Γραμ­μα­τέ­ας του ΟΗΕ Αντό­νιο Γκου­τέ­ρες προει­δο­ποί­η­σε για τις επι­πτώ­σεις του πολέ­μου που θα μπο­ρού­σε να οδη­γή­σει σε έναν «τυφώ­να πεί­νας» σε πολ­λές χώρες. «Η Ουκρα­νία φλέ­γε­ται» και «η χώρα απο­δε­κα­τί­ζε­ται υπό τα βλέμ­μα­τα του κόσμου», τόνι­σε. «Πρέ­πει να κάνου­με ό,τι είναι δυνα­τόν για να απο­τρέ­ψου­με μια λαί­λα­πα λιμών και μια κατάρ­ρευ­ση του παγκό­σμιου δια­τρο­φι­κού συστή­μα­τος», είπε σε συνέ­ντευ­ξη Τύπου που παρα­χώ­ρη­σε στη Νέα Υόρκη.

Από την πλευ­ρά του, το ΔΝΤ έχει εκτι­μή­σει ότι η οικο­νο­μία της Ουκρα­νί­ας θα μπο­ρού­σε να συρ­ρι­κνω­θεί έως και 35% εάν ο πόλε­μος βαλ­τώ­σει και ότι ο πόλε­μος θέτει σε κίν­δυ­νο την παγκό­σμια επι­σι­τι­στι­κή ασφάλεια.

Ο Γκου­τέ­ρες σήμα­νε συνα­γερ­μό, με αφορ­μή το γεγο­νός ότι η Ρωσία αύξη­σε το επί­πε­δο ετοι­μό­τη­τας των πυρη­νι­κών δυνά­με­ών της, χαρα­κτη­ρί­ζο­ντας «ανα­τρι­χια­στι­κή» αυτήν την εξέ­λι­ξη. Η προ­ο­πτι­κή μιας πυρη­νι­κής σύρ­ρα­ξης επι­στρέ­φει στη σφαί­ρα της πιθα­νό­τη­τας, πρόσθεσε.

Επανέναρξη συνομιλιών αύριο Τρίτη

Οι συνο­μι­λί­ες μετα­ξύ Ουκρα­νί­ας και Ρωσί­ας δια­κό­πη­καν και θα συνε­χι­στούν αύριο Τρί­τη, ανέ­φε­ρε ένας από τους δια­πραγ­μα­τευ­τές της Ουκρα­νί­ας στο Twitter.

«Έγι­νε μια τεχνι­κή παύ­ση στις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις μέχρι αύριο. Για πρό­σθε­τη εργα­σία στις υπο­ο­μά­δες εργα­σί­ας και για απο­σα­φή­νι­ση των επι­μέ­ρους ορι­σμών. Οι δια­πραγ­μα­τεύ­σεις συνε­χί­ζο­νται», δήλω­σε ο σύμ­βου­λος της ουκρα­νι­κής προ­ε­δρί­ας και δια­πραγ­μα­τευ­τής Μιχα­ΐ­λο Ποντόλιακ.

Ο λαός της Ουκρανίας πληρώνει με το αίμα του τους ανταγωνισμούς

Νέους σφο­δρούς βομ­βαρ­δι­σμούς των ρωσι­κών δυνά­με­ων, τις τελευ­ταί­ες ώρες, σε μία σει­ρά πόλεις που βρί­σκο­νται υπό πολιορ­κία, καταγ­γέλ­λουν οι ουκρα­νι­κές αρχές.

Σύμ­φω­να με τις καταγ­γε­λί­ες, συνε­χείς βομ­βαρ­δι­σμοί κατα­γρά­φο­νται στις δύο νότιες πόλεις, τη Μικο­λάιβ, η οποία θεω­ρεί­ται κρί­σι­μη οδός προς τη μεγα­λύ­τε­ρη νοτιο­δυ­τι­κή πόλη της χώρας και την Οδησ­σό. Επί­σης, βομ­βαρ­δι­σμοί σημειώ­νο­νται στη Μαριού­πο­λη, από την οποία ξεκί­νη­σε νωρί­τε­ρα κομ­βόι για την εκκέ­νω­ση αμάχων.

Γύρω από το Κίε­βο, ο ουκρα­νι­κός στρα­τός δήλω­σε ότι οι ρωσι­κές δυνά­μεις προ­σπα­θού­σαν να περά­σουν πέρα από τον ποτα­μό Ιρπίν για να απο­κτή­σουν βάση γύρω από τους οικι­σμούς Μπού­τσα και Ιρπίν, δύο προ­ά­στια του Κιέ­βου που έχουν γίνει θέα­τρα έντο­νων μαχών από την έναρ­ξη της εισβο­λής. Υπο­στή­ρι­ξε επί­σης ότι οι ρωσι­κές δυνά­μεις ανα­συ­ντάσ­σο­νται προ­κει­μέ­νου να επα­να­λά­βουν τις «επι­θε­τι­κές ενέρ­γειες» προς την κατεύ­θυν­ση του Κιέβου.

Στην ανα­το­λι­κή Ουκρα­νία, ο δήμαρ­χος του Χαρ­κό­βου υπο­στή­ρι­ξε σήμε­ρα ότι η πόλη του σφυ­ρο­κο­πεί­ται αστα­μά­τη­τα από τις ρωσι­κές δυνά­μεις, οι οποί­ες βάλ­λουν ενα­ντί­ον συνοι­κιών στο κέντρο της, προ­κα­λώ­ντας αδιευ­κρί­νι­στο αριθ­μό θυμάτων.

Στη βόρεια Ουκρα­νία, κυβερ­νή­της της περι­φέ­ρειας Ρίβ­νε, υπο­στή­ρι­ξε ότι του­λά­χι­στον εννέα άνθρω­ποι σκο­τώ­θη­καν και άλλοι εννέα τραυ­μα­τί­στη­καν από αερο­πο­ρι­κή επι­δρο­μή σε έναν ραδιο­τη­λε­ο­πτι­κό πύργο.

Βομβαρδισμοί στο Ντονέτσκ

Η Μόσχα κατήγ­γει­λε ότι 23 άνθρω­ποι σκο­τώ­θη­καν από έναν ουκρα­νι­κό πύραυ­λο στην πόλη Ντο­νέ­τσκ , που ελέγ­χε­ται από φιλο­ρώ­σους αυτο­νο­μι­στές αντάρ­τες στην ανα­το­λι­κή Ουκρα­νία κατη­γο­ρώ­ντας το Κίε­βο για ένα «έγκλη­μα πολέμου».

Ο εκπρό­σω­πος του ρωσι­κού υπουρ­γεί­ου Άμυ­νας Ιγκόρ Κονα­σέν­κοφ ανα­κοί­νω­σε τον θάνα­το «20 ειρη­νι­κών κατοί­κων», προ­σθέ­το­ντας ότι «28 άνθρω­ποι, μετα­ξύ των οποί­ων παι­διά, τραυ­μα­τί­στη­καν σοβα­ρά και νοσηλεύονται».

Σύμ­φω­να με τον Κονα­σέν­κοφ, ο ουκρα­νι­κός στρα­τός εκτό­ξευ­σε έναν πύραυ­λο «Tochka‑U» κατά κατοι­κη­μέ­νης περιο­χής στο Ντο­νέ­τσκ, μεγά­λη βιο­μη­χα­νι­κή πόλη και αυτο­α­πο­κα­λού­με­νη «πρω­τεύ­ου­σα» του ομώ­νυ­μου φιλο­ρω­σι­κού αυτο­νο­μι­στι­κού εδάφους.

Ο ουκρα­νι­κός στρα­τός διεύ­ψε­σε κατη­γο­ρη­μα­τι­κά ότι εκτό­ξευ­σε πύραυ­λο κατά της πόλης. «Πρό­κει­ται σίγου­ρα για έναν ρωσι­κό πύραυ­λο ή κάποιο άλλο είδος πυρο­μα­χι­κών», δήλω­σε ο εκπρό­σω­πος του ουκρα­νι­κού στρα­τού Λεο­νίντ Ματιού­κιν σε συνέ­ντευ­ξη Τύπου.

Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα πλήξει ουκρανικές βιομηχανίες όπλων

Η Ρωσία ανα­κοί­νω­σε ότι σχε­διά­ζει να πλή­ξει ουκρα­νι­κές βιο­μη­χα­νί­ες όπλων, σε αντί­ποι­να για το πολύ­νε­κρο πλήγ­μα στην πόλη του Ντο­νέ­τσκ, η οποία ελέγ­χε­ται από τους ρωσό­φω­νους αυτο­νο­μι­στές, και προ­έ­τρε­ψε τους εργα­ζό­με­νους και τους κατοί­κους των γύρω περιο­χών να μην πλη­σιά­ζουν στα εργο­στά­σια αυτά.

Το υπουρ­γείο Άμυ­νας ανέ­φε­ρε στην ανα­κοί­νω­σή του ότι η Ρωσία πιστεύ­ει πως η Ουκρα­νία χρη­σι­μο­ποί­η­σε βόμ­βες δια­σπο­ράς σε μια πυκνο­κα­τοι­κη­μέ­νη περιο­χή του Ντο­νέ­τσκ. Οι ρωσι­κές δυνά­μεις, πρό­σθε­σε, θα απα­ντή­σουν ενερ­γώ­ντας κατά τρό­πο ώστε να «εξου­δε­τε­ρώ­σουν επι­χει­ρή­σεις του στρα­τιω­τι­κο-βιο­μη­χα­νι­κού συγκρο­τή­μα­τος της Ουκρα­νί­ας που κατα­σκευά­ζουν, επι­σκευά­ζουν και απο­κα­θι­στούν τα όπλα τα οποία χρη­σι­μο­ποιούν οι εθνι­κι­στές για να δια­πράτ­τουν εγκλή­μα­τα πολέμου».

«Καλού­με τους πολί­τες της Ουκρα­νί­ας που εργά­ζο­νται σε αυτές τις επι­χει­ρή­σεις, καθώς και τους κατοί­κους των γει­το­νι­κών κτι­ρί­ων, να φύγουν από τις περιο­χές του πιθα­νού κιν­δύ­νου», αναφέρθηκε.

«Απόλυτος έλεγχος» των μεγάλων πόλεων

Ο ρωσι­κός στρα­τός «δεν απο­κλεί­ει το ενδε­χό­με­νο να πάρει τον πλή­ρη έλεγ­χο των μεγά­λων πόλε­ων που είναι ήδη περι­κυ­κλω­μέ­νες», προει­δο­ποί­η­σε ο εκπρό­σω­πος του Κρεμ­λί­νου, Ντμί­τρι Πεσκόφ.

Τις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες, οι μάχες έχουν εντα­θεί γύρω από το Κίε­βο, το οποίο είναι σχε­δόν πλή­ρως περικυκλωμένο.

Η Ουκρανία στρατολογεί μισθοφόρους τζιχαντιστές, υποστηρίζει η Ρωσία

Η Ουκρα­νία στρα­το­λο­γεί μέλη του «Ισλα­μι­κού Κρά­τους» και άλλων τρο­μο­κρα­τι­κών οργα­νώ­σε­ων στη Μέση Ανα­το­λή, οι οποί­οι είναι έτοι­μοι να σκο­τώ­σουν αδια­κρί­τως, επι­διώ­κο­ντας να εκδι­κη­θούν τους Ρώσους, υπο­στή­ρι­ξε ο Ρώσος υφυ­πουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Όλεγκ Σιρο­μο­λό­τοφ, σε σημε­ρι­νή συνέ­ντευ­ξή του στο TASS.

«Το καθε­στώς του Κιέ­βου, που υπο­στη­ρί­ζε­ται από Δυτι­κούς προ­στά­τες και χορη­γούς, στρα­το­λο­γεί ενερ­γά μισθο­φό­ρους από τους τρο­μο­κρά­τες που πολέ­μη­σαν στη Μέση Ανα­το­λή, πρώ­τα απ’ όλα στη Συρία. Αυτοί οι άνθρω­ποι ήδη συνα­ντή­θη­καν με τον ρωσι­κό στρα­τό εκεί. Και τώρα, αυτό το ηθι­κά υπο­βαθ­μι­σμέ­νο “Ισλα­μι­κό Κρά­τος”, η “αλ-Νούσ­ρα” και άλλοι μαχη­τές θέλουν να εκδι­κη­θούν για την ήττα, σκο­τώ­νο­ντας Ρώσους», σημεί­ω­σε, προ­σθέ­το­ντας ότι δεν κάνουν δια­κρί­σεις μετα­ξύ Ρώσων και Ουκρα­νών. «Τόσο οι Ρώσοι όσο και οι Ουκρα­νοί είναι “Ρώσοι” για αυτούς», πρόσθεσε.

Σύμ­φω­να με τον Ρώσο αξιω­μα­τού­χο, το καθε­στώς του Κιέ­βου δελε­ά­ζει μισθο­φό­ρους από τη Μέση Ανα­το­λή με παχυ­λές πλη­ρω­μές για ενέρ­γειες ενα­ντί­ον της Ρωσί­ας. «Αυτό σημαί­νει ότι σκλη­ρά και τυφλά όπλα δολο­φο­νί­ας που ανα­ζη­τούν “ρωσι­κό αίμα” προ­σκα­λού­νται στην Ουκρα­νία. Τους υπο­σχέ­θη­καν να πλη­ρω­θούν τόσο τερά­στια χρη­μα­τι­κά ποσά που φαί­νο­νται φαντα­στι­κά για τα πρό­τυ­πα της Μέσης Ανα­το­λής, που είναι δέκα φορές υψη­λό­τε­ρα από τον “μέσο μισθό” ενός μαχη­τή στη Συρία ή τη Λιβύη», σημείωσε.

Είπε επί­σης ότι και Δυτι­κοί μισθο­φό­ροι εντάσ­σο­νται στα ουκρα­νι­κά εθνι­κι­στι­κά τάγ­μα­τα. Πολ­λοί από αυτούς έφτα­σαν στην Ουκρα­νία πολύ πριν από την έναρ­ξη της «ρωσι­κής ειδι­κής επι­χεί­ρη­σης» και «κατά­φε­ραν να συνει­σφέ­ρουν αιμα­τη­ρά στα πολυά­ριθ­μα εγκλή­μα­τα κατά των ανθρώ­πων στο Ντονμπάς».

Τσερνόμπιλ: άλλη μια διακοπή ρεύματος

Η Ουκρα­νία κατη­γό­ρη­σε σήμε­ρα τον ρωσι­κό στρα­τό για την νέα δια­κο­πή της ηλε­κτρο­δό­τη­σης του πυρη­νι­κού σταθ­μού του Τσερ­νό­μπιλ, βόρεια του Κίε­βου, ο οποί­ος έχει κατα­λη­φθεί από τις πρώ­τες ημέ­ρες της ρωσι­κής εισβολής.

Οι ουκρα­νι­κές αρχές είχαν ανα­κοι­νώ­σει χθες την απο­κα­τά­στα­ση της ηλε­κτρο­δό­τη­σης του πυρη­νι­κού σταθ­μού, που χρειά­ζε­ται ηλε­κτρι­κό ρεύ­μα για την δια­τή­ρη­ση των συν­θη­κών ασφα­λεί­ας στους χώρους απο­θή­κευ­σης των ραδιε­νερ­γών αποβλήτων.

Περισσότεροι από 2,8 εκατομμύρια πρόσφυγες

Περισ­σό­τε­ροι από 2,8 εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι έχουν εγκα­τα­λεί­ψει την Ουκρα­νία από την έναρ­ξη της ρωσι­κής εισβο­λής, σύμ­φω­να με την τελευ­ταία κατα­μέ­τρη­ση που δημο­σιεύ­τη­κε από τον ΟΗΕ, ο οποί­ος απα­ριθ­μεί επί­σης περί­που 2 εκα­τομ­μύ­ρια εσω­τε­ρι­κά εκτοπισμένους.

Περί­που 160 αυτο­κί­νη­τα κατά­φε­ραν να βγουν σήμε­ρα μέσω ενός ανθρω­πι­στι­κού δια­δρό­μου από την πόλη Μαριού­πο­λη, που πολιορ­κεί­ται από ρωσι­κές και φιλο­ρω­σι­κές αυτο­νο­μι­στι­κές δυνά­μεις, σύμ­φω­να με τον δήμο.

Απομακρύνσεις αμάχων

Η Ουκρα­νία έχει απο­μα­κρύ­νει 548.000 αμά­χους από την έναρ­ξη της ρωσι­κής εισβο­λής στις 24 Φεβρουα­ρί­ου, δήλω­σε ο ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών της χώρας Γεβ­νέ­νικ Γενίν σήμε­ρα το βράδυ.

«Μόνο τις τελευ­ταί­ες 24 ώρες, τα συνερ­γεία διά­σω­σης έκτα­κτης ανά­γκης μας παρα­κο­λού­θη­σαν περισ­σό­τε­ρες από 600 κλή­σεις, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων πάνω από 250 σε σημεία ρωσι­κού βομ­βαρ­δι­σμού», είπε, προ­σθέ­το­ντας ότι 50 άνθρω­ποι ανα­σύρ­θη­καν από τα ερεί­πια κατε­στραμ­μέ­νων κτι­ρί­ων σε αυτή τη χρο­νι­κή περίοδο.

Νέες κυρώσεις της ΕΕ

Η Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση απο­φά­σι­σε να επι­βά­λει νέες κυρώ­σεις σε Ρώσους ολι­γάρ­χες, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου του δισε­κα­τομ­μυ­ριού­χου Ρόμαν Αμπρά­μο­βιτς, ιδιο­κτή­τη της αγγλι­κής ποδο­σφαι­ρι­κής ομά­δας Τσέλ­σι, δήλω­σαν διπλω­μά­τες στο Γαλ­λι­κό Πρακτορείο.

Πριν από αυτήν την από­φα­ση, 862 άτο­μα και 53 ρωσι­κές οντό­τη­τες βρί­σκο­νταν ήδη σε αυτή τη μαύ­ρη λίστα που απα­γο­ρεύ­ει την είσο­δο στο έδα­φος της ΕΕ και επι­τρέ­πει την κατά­σχε­ση της περιου­σί­ας τους.

Ρωσία: Το Κρεμλίνο δεν συζητά μια σύνοδο κορυφής Ρωσίας-ΗΠΑ

Δεν γίνε­ται καμία συζή­τη­ση ανα­φο­ρι­κά με την πιθα­νό­τη­τα μιας συνά­ντη­σης του Ρώσου προ­έ­δρου Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν με τον Αμε­ρι­κα­νό ομό­λο­γό του, τον Τζο Μπάι­ντεν, σύμ­φω­να με τον εκπρό­σω­πο του Κρεμ­λί­νου Ντμί­τρι Πεσκόφ, όπως μετα­δί­δει το πρα­κτο­ρείο Reuters επι­κα­λού­με­νο το ρωσι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων TASS Tass.

Ο Μπάι­ντεν ενδέ­χε­ται να ταξι­δέ­ψει στην Ευρώπη

Αξιω­μα­τού­χοι του Λευ­κού Οίκου συζη­τούν το ενδε­χό­με­νο ο Αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος Τζο Μπάι­ντεν να ταξι­δέ­ψει στην Ευρώ­πη εντός των επό­με­νων εβδο­μά­δων για να έχει συνο­μι­λί­ες με συμ­μά­χους των ΗΠΑ για τον πόλε­μο μετα­ξύ Ρωσί­ας και Ουκρα­νί­ας, δήλω­σε σήμε­ρα μια πηγή που έχει γνώ­ση των συζητήσεων.

Δεν είναι σίγου­ρο αν το ταξί­δι θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί καθώς τα σχέ­δια δεν έχουν ακό­μη ορι­στι­κο­ποι­η­θεί, πρό­σθε­σε η πηγή.

Πεκίνο και Ουάσινγκτον συζητούν στη Ρώμη

Δύο ανώ­τε­ροι διπλω­μά­τες των ΗΠΑ και της Κίνας ξεκί­νη­σαν συνο­μι­λί­ες στη Ρώμη, εν μέσω τετα­μέ­νων ανα­φο­ρών από τους The New York Times ότι η Ρωσία ζήτη­σε οικο­νο­μι­κή και στρα­τιω­τι­κή βοή­θεια από την Κίνα για να διε­ξά­γει πόλε­μο στην Ουκρα­νία και να παρα­κάμ­ψει τις δυτι­κές κυρώσεις.

Το Πεκί­νο αντέ­δρα­σε με οργή σε αυτές τις πλη­ρο­φο­ρί­ες, χωρίς ωστό­σο να τις δια­ψεύ­σει συγκεκριμένα.

Έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ την Τετάρτη σύμφωνα με την Άγκυρα

Οι υπουρ­γοί Άμυ­νας των κρα­τών μελών του ΝΑΤΟ θα συνα­ντη­θούν στις Βρυ­ξέλ­λες την Τετάρ­τη σε μια έκτα­κτη συνε­δρί­α­ση με αντι­κεί­με­νο τη ρωσι­κή εισβο­λή στην Ουκρα­νία, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα το υπουρ­γείο Άμυ­νας της Τουρκίας.

Συμβούλιο της Ευρώπης: Το Κίεβο ζητά την απέλαση της Ρωσίας

Ο πρω­θυ­πουρ­γός της Ουκρα­νί­ας Ντέ­νις Σμί­γκαλ ζήτη­σε σήμε­ρα από το Συμ­βού­λιο της Ευρώ­πης την «άμε­ση απο­βο­λή» της Ρωσί­ας από αυτό το πανευ­ρω­παϊ­κό όργα­νο για την προ­ά­σπι­ση των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των, κάτι που, αν υλο­ποι­η­θεί, θα γίνει για πρώ­τη φορά στην ιστο­ρία του.

«Ζητά­με να ληφθεί μια από­φα­ση για την άμε­ση απο­βο­λή της Ρωσί­ας από το Συμ­βού­λιο της Ευρώ­πης», είπε ο Σμί­γκαλ, μιλώ­ντας μέσω βιντε­ο­κλή­σης από το Κίε­βο, σε αυτήν την έκτα­κτη σύνο­δο της Κοι­νο­βου­λευ­τι­κής Συνέ­λευ­σης του Συμ­βου­λί­ου της Ευρώ­πης που εδρεύ­ει στο Στρασβούργο.

Ναζίμ Χικ­μέτ Ποι­ή­μα­τα εκλο­γή από το έργο του

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο