Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία — 80ή ημέρα — Οι πρόσφατες εξελίξεις

Ιμπε­ρια­λι­στι­κός πόλε­μος στην Ουκρα­νία — 80ή ημέ­ρα: Ιδιαί­τε­ρα σφο­δρές μάχες μαί­νο­νται στην περιο­χή του Ντον­μπάς, στην ανα­το­λι­κή Ουκρα­νία, οι δια­πραγ­με­τεύ­σεις σε τέλ­μα, ενώ όλα δεί­χνουν ότι το ευρω­α­τλα­ντι­κό στρα­τό­πε­δο και την Ρωσία να προ­ε­τοι­μά­ζο­νται για μια παρα­τε­τα­μέ­νη σύγκρουση.

Τα μέλη του φασι­στι­κού τάγ­μα­τος Αζόφ και τους μισθο­φό­ρους που είναι οχυ­ρω­μέ­νοι στα τού­νελ του Azovstal προ­σπα­θεί να σώσει η Ουκρα­νία. Σύμ­φω­να με τον Β. Ζελέν­σκι Ζελέν­σκι γίνο­νται «σύν­θε­τες συνο­μι­λί­ες». «Κάνου­με τα πάντα για απο­μα­κρύ­νου­με το σύνο­λο των εγκλω­βι­σμέ­νων, όλους τους μαχη­τές μας», πρόσθεσε.

– Η ρωσι­κή εισβο­λή στην Ουκρα­νία εισέρ­χε­ται στην «τρί­τη φάση» της, η οποία θα χαρα­κτη­ρί­ζε­ται από παρα­τε­τα­μέ­νες μάχες, εκτι­μούν αξιω­μα­τού­χοι της ουκρα­νι­κής κυβέρ­νη­σης. Η «πρώ­τη φάση» της ρωσι­κής επί­θε­σης ήταν η από­πει­ρα κατά­λη­ψης της Ουκρα­νί­ας «μέσα σε λίγες ημέ­ρες», δήλω­σε ο σύμ­βου­λος του ουκρα­νι­κού υπουρ­γεί­ου Εσω­τε­ρι­κών, Βίκτορ Αντρού­σιφ, αργά το βρά­δυ της Παρα­σκευ­ής. Η «δεύ­τε­ρη φάση» χαρα­κτη­ρί­στη­κε από τις προ­σπά­θειες να περι­κυ­κλω­θούν οι ουκρα­νι­κές δυνά­μεις και να ηττη­θούν σε διά­φο­ρες πολιορ­κη­μέ­νες περιο­χές, συμπλή­ρω­σε. Σε αυτήν τη νέα «τρί­τη φάση» θα δού­με τα ρωσι­κά στρα­τεύ­μα­τα να υπε­ρα­σπί­ζο­νται τα εδά­φη στα οποία έχουν απο­κτή­σει τον έλεγ­χο μέχρι στιγ­μής, υποστήριξε.

Ο πόλε­μος θα φτά­σει σε σημείο «καμπής» στα μέσα Αυγού­στου και θα τελεί­ω­σει προς τα τέλη του έτους, ανέ­φε­ρε στο Sky News ο επι­κε­φα­λής των μυστι­κών υπη­ρε­σιών του ουκρα­νι­κού στρα­τού, στρα­τη­γός Κίρι­λο Μπουντάνοφ.

– Η δήλω­ση του προ­έ­δρου της Τουρ­κί­ας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γάν ότι η Άγκυ­ρα δεν βλέ­πει θετι­κά την έντα­ξη της Σου­η­δί­ας και της Φιν­λαν­δί­ας στο ΝΑΤΟ δρο­μο­λο­γεί ένα νέο παζά­ρι στο ευρω­α­τλα­ντι­κό μπλοκ. Οι ΗΠΑ προ­σπα­θούν «να απο­σα­φη­νί­σουν τη θέση της Τουρ­κί­ας» ήταν η επί­ση­μη αντί­δρα­ση της αμε­ρι­κα­νι­κής κυβέρνησης.

Συνε­δριά­ζουν στο Βερο­λί­νο οι υπουρ­γοί Εξω­τε­ρι­κών του ΝΑΤΟ, με τη συμ­με­το­χή Φιν­λαν­δί­ας και Σου­η­δί­ας να σημα­το­δο­τεί την είσο­δο στην τελι­κή ευθεία προς ενδε­χό­με­νη έντα­ξη των δύο χωρών στη συμμαχία.

– Ρωσία για Φιν­λαν­δία — Σου­η­δία: «Αν το ΝΑΤΟ ανα­πτύ­ξει πυρη­νι­κά στα σύνο­ρά μας, θα λάβου­με τα απα­ραί­τη­τα μέτρα»

Η Ρωσία ανα­στέλ­λει τις παρα­δό­σεις ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας στη Φιν­λαν­δία λόγω απλή­ρω­των λογαριασμών

Κατη­γο­ρί­ες κατά του Γάλ­λου προ­έ­δρου για την στά­ση του απέ­να­ντι στην Μόσχα, εξα­πέ­λυ­σε χτες ο Ουκρα­νός πρό­ε­δρος Βολο­ντί­μιρ Ζελέν­σκι κρί­νο­ντας ότι «δεν είναι σωστό» ο Γάλ­λος πρό­ε­δρος να είναι έτοι­μος, σύμ­φω­να με τον Ζελέν­σκι, «να κάνει διπλω­μα­τι­κές παρα­χω­ρή­σεις» στη Ρωσία.

Ο υπουρ­γός Άμυ­νας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, είχε την Παρα­σκευή τηλε­φω­νι­κή επι­κοι­νω­νία με τον Ρώσο υπουρ­γό Άμυ­νας, Σερ­γκέι Σοϊ­γκού. «Η τηλε­φω­νι­κή επι­κοι­νω­νία δεν έλυ­σε κανέ­να ακαν­θώ­δες πρό­βλη­μα ούτε οδή­γη­σε σε άμε­σες αλλα­γές στα όσα κάνουν ή λένε οι Ρώσοι», ανα­κοί­νω­σε το Πεντάγωνο.

Η Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση θα παρά­σχει 500 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ σε στρα­τιω­τι­κή υπο­στή­ρι­ξη στην Ουκρα­νία, σύμ­φω­να με τον Ύπα­το Εκπρό­σω­πο της ΕΕ για Εξω­τε­ρι­κές Υπο­θέ­σεις και Πολι­τι­κή Ασφά­λειας, Ζοζέπ Μπορέλ.

– Ο «πρό­ε­δρος» της απο­σχι­σθεί­σας από τη Γεωρ­γία επαρ­χί­ας της Νότιας Οσε­τί­ας ανα­κοί­νω­σε ότι θα διορ­γα­νώ­σει δημο­ψή­φι­σμα στις 17 Ιου­λί­ου με το ερώ­τη­μα της ένω­σης της περιο­χής με τη Ρωσία.

Ναζίμ Χικ­μέτ Ποι­ή­μα­τα εκλο­γή από το έργο του

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο