Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία — 83η ημέρα — Οι πρόσφατες εξελίξεις

Ιμπε­ρια­λι­στι­κός πόλε­μος στην Ουκρα­νία — 83η ημέ­ρα: Σε εξέ­λι­ξη οι διερ­γα­σί­ες για να καμ­φθούν οι αντιρ­ρή­σεις της Τουρ­κί­ας για την έντα­ξη στο ΝΑΤΟ Φιλαν­δί­ας — Σου­η­δί­ας. Στο στρα­τιω­τι­κό πεδίο το ενδια­φέ­ρον στην εκκέ­νω­ση του Azovstal.

Οι πρό­σφα­τες εξελίξεις:

Περί­που 260 στρα­τιω­τι­κοί παρα­δό­θη­καν από τη χαλυ­βουρ­γία Αζοφ­στάλ και μετα­φέρ­θη­καν σε στρα­τό­πε­δα κρά­τη­σης στο Νοβοαζόφσκ.

Σει­ρά εκρή­ξε­ων ακού­στη­κε σήμε­ρα στη Λβιβ.

– Πυρά δέχθη­κε σύμ­φω­να με τις ρωσι­κές αρχές ένα χωριό στην επαρ­χία Κουρσκ της δυτι­κής Ρωσί­ας, κοντά στα σύνο­ρα με την Ουκρα­νία. Κατά τον περι­φε­ρεια­κό κυβερ­νή­τη Ρομάν Στα­ρο­βόιτ, δεν υπήρ­ξαν τραυ­μα­τι­σμοί, αν και χτυ­πή­θη­καν τρία σπί­τια και ένα σχολείο.

– Η Ουκρα­νία ανα­κοί­νω­σε χθες ότι τα στρα­τεύ­μα­τα που υπε­ρα­σπί­ζο­νται την δεύ­τε­ρη μεγα­λύ­τε­ρη πόλη της χώρας, το Χάρ­κο­βο, έχουν απω­θή­σει τις ρωσι­κές δυνά­μεις και έχουν προ­ε­λά­σει μέχρι τα σύνο­ρα με τη Ρωσία.

Θα υπάρ­ξει απά­ντη­ση στην έντα­ξη της Φιν­λαν­δί­ας και της Σου­η­δί­ας στο ΝΑΤΟ, δήλω­σε ο Βλα­ντι­μίρ Πούτιν.

«Δεν θα πού­με ναι στην έντα­ξη αυτών των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ» δήλω­ση ο Τούρ­κος πρό­ε­δρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γάν για την Φιν­λαν­δία και την Σουηδία.

– Ο Γενι­κός Γραμ­μα­τέ­ας του ΝΑΤΟ, ο Γενς Στόλ­τεν­μπεργκ, έκρι­νε χθες βρά­δυ ότι οι επι­φυ­λά­ξεις της Τουρ­κί­ας ως προς τα αιτή­μα­τα που υπέ­βα­λαν η Φιν­λαν­δία και η Σου­η­δία για να εντα­χθούν στο NATO θα πρέ­πει να ληφθούν υπόψη.

Χωρίς συμ­φω­νία για την επι­βο­λή εμπάρ­γκο στις εισα­γω­γές ρωσι­κού πετρε­λαί­ου, έλη­ξε η Σύνο­δος των υπουρ­γών Εξω­τε­ρι­κών της ΕΕ.

– Η Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση πρέ­πει να στεί­λει μήνυ­μα στην Ουγ­γα­ρία, να πιέ­σει τη Βου­δα­πέ­στη προ­κει­μέ­νου να συμ­φω­νή­σει να επι­βλη­θεί εμπάρ­γκο στις εισα­γω­γές ρωσι­κού πετρε­λαί­ου, ανέ­φε­ρε χθες Δευ­τέ­ρα, κατά τη διάρ­κεια επί­σκε­ψής του στις Βρυ­ξέλ­λες, ο Ουκρα­νός υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Ντμί­τρο Κου­λέ­μπα. «Δεν ενα­πό­κει­ται σε εμέ­να να εμπλα­κώ σε ρητο­ρι­κή σύγκρου­ση με τις αρχές της Ουγ­γα­ρί­ας, αυτό είναι κάτι που πρέ­πει να το λύσει η Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση, είναι δική της, οικο­γε­νεια­κή υπό­θε­ση», είπε.

Ο Λου­κα­σέν­κο κάλε­σε τα μέλη της στρα­τιω­τι­κής συμ­μα­χί­ας ΟΣΣΑ να ενω­θούν κατά της Δύσης.

Ναζίμ Χικ­μέτ Ποι­ή­μα­τα εκλο­γή από το έργο του

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο