Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία — 84η ημέρα — Οι τελευταίες εξελίξεις

Ιμπε­ρια­λι­στι­κός πόλε­μος στην Ουκρα­νία — 84η ημέ­ρα: Υπό τον από­λυ­το ρωσι­κό έλεγ­χο βρί­σκε­ται, πλέ­ον, κι επι­σή­μως η Μαριού­πο­λη, μετά την παρά­δο­ση των μελών του φασι­στι­κού τάγ­μα­τος Αζόφ  που κρύ­βο­νταν στο εργο­στά­σιο του Αζοφ­στάλ. Το ουκρα­νι­κό λιμά­νι απο­τε­λού­σε σχε­δόν από την έναρ­ξη του πολέ­μου στρα­τη­γι­κής σημα­σί­ας στό­χο για τη Μόσχα, ώστε να απο­κλεί­σει την Ουκρα­νία από την πρό­σβα­ση στη θάλασ­σα του Αζόφ, αλλά και να ενώ­σει τις περιο­χές του Ντον­μπάς με την Κρι­μαία και να ενδυ­να­μώ­σει τον έλεγ­χό της στα ανα­το­λι­κά και νότια της χώρας. 

Ταυ­τό­χρο­να όπως προει­δο­ποί­η­σε ο Ουκρα­νός υπουρ­γός Άμυ­νας, ο πόλε­μος μπαί­νει σε «παρα­τε­τα­μέ­νη φάση».

Μεγά­λος αριθ­μός ρωσι­κών στρα­τευ­μά­των συγκε­ντρώ­νε­ται στις ενα­πο­μεί­να­σες πόλεις του Ντο­νέ­τσκ και του Λου­γκάνσκ που παρα­μέ­νουν υπό Ουκρα­νι­κό έλεγχο.

Σου­η­δία και Φιν­λαν­δία να κατα­θέ­τουν σήμε­ρα επι­σή­μως αίτη­μα έντα­ξης στο ΝΑΤΟ, παρά τις επί­μο­νες αντιρ­ρή­σεις της Άγκυρας.

Η Ρωσία θα παρα­κο­λου­θεί στε­νά τις ΝΑΤΟϊ­κές κινή­σεις σε Φιν­λαν­δία – Σου­η­δία δήλω­σε ο Σερ­γκεί Λαβρόφ.

Η Μόσχα αρνεί­ται προς το παρόν την ανταλ­λα­γή των μαχη­τών με Ρώσους αιχ­μα­λώ­τους, λέγο­ντας ότι πρό­κει­ται για εγκλη­μα­τί­ες πολέ­μου που πρέ­πει να δικαστούν.

Στο Αζόφ­σταλ παρα­μέ­νουν ακό­μη παγι­δευ­μέ­νοι μαχη­τές. Η Ουκρα­νή υφυ­πουρ­γός Αμύ­νης Χάνα Μάλιαρ δήλω­σε ότι η κυβέρ­νη­ση της Ουκρα­νί­ας γνω­ρί­ζει πόσοι υπε­ρα­σπι­στές παρα­μέ­νουν μέσα στο Αζοφ­στάλ, αλλά δεν πρό­κει­ται να το απο­κα­λύ­ψει για­τί πρό­κει­ται για ευαί­σθη­τη πληροφορία.

Οι ΗΠΑ ετοι­μά­ζουν παρα­τη­ρη­τή­ριο για εγκλή­μα­τα πολέ­μου κατά τη ρωσι­κή εισβο­λή στην Ουκρανία.

Οκτώ άνθρω­ποι σκο­τώ­θη­καν και άλλοι 12 τραυ­μα­τί­στη­καν από ρωσι­κή επί­θε­ση στο χωριό Ντέσ­να, κοντά στο Τσερ­νί­χιβ, στον ουκρα­νι­κό Βορρά.

Σε νέο αδιέ­ξο­δο βρί­σκο­νται οι δια­πραγ­μα­τεύ­σεις Κιέ­βου και Μόσχας με τις δύο πλευ­ρές να καταγ­γέλ­λουν οι μία την άλλη για αδιαλ­λα­ξία. Η Μόσχα πρό­σθε­σε ότι θα είναι πολύ δύσκο­λη μια συνέ­χι­ση των επαφών.

Η ΕΕ θα πλη­ρώ­σει ακρι­βά το εμπάρ­γκο στο ρωσι­κό πετρέ­λαιο λέει ο Πούτιν.

Λογα­ρια­σμούς σε ρού­βλια ανοί­γουν ευρω­παϊ­κοί όμι­λοι για ρωσι­κό φυσι­κό αέριο.

Το Διε­θνές Δικα­στή­ριο της Χάγης ανα­κοί­νω­σε την απο­στο­λή ερευ­νη­τών στην Ουκρα­νία για έρευ­νες, σχε­τι­κά με ρωσι­κά εγκλή­μα­τα πολέμου.

– Η Ευρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή δια­μή­νυ­σε ότι το άνοιγ­μα λογα­ρια­σμών σε ρού­βλια σε ρωσι­κή τρά­πε­ζα για την πλη­ρω­μή ρωσι­κού φυσι­κού αερί­ου συνι­στά κατα­στρα­τή­γη­ση των κυρώ­σε­ων σε βάρος της Μόσχας.

– Εντα­τι­κο­ποί­η­ση της παρά­δο­σης γαλ­λι­κών όπλων υπο­σχέ­θη­κε ο Μακρόν στον Ζελένσκι

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο