Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία: Πού επικεντρώνεται η ρωσική επίθεση

Ο πόλε­μος στην Ουκρα­νία εισέρ­χε­ται σήμε­ρα στον τέταρ­το μήνα του και κανέ­να σημά­δι για κατά­παυ­ση του πυρός δεν δια­κρί­νε­ται στον ορί­ζο­ντα, καθώς η Ρωσία ενι­σχύ­ει τις πολύ­νε­κρες επι­θέ­σεις της στις ανα­το­λι­κές περιο­χές του Ντον­μπάς, ενώ το Κίε­βο δια­μη­νύ­ει ότι δεν εννο­εί να κάνει την παρα­μι­κρή εδα­φι­κή παρα­χώ­ρη­ση προ­κει­μέ­νου να επι­σπεύ­σει την ειρήνευση.

Τα απο­τε­λέ­σμα­τα της ιμπε­ρια­λι­στι­κής σύγκρου­σης στην Ουκρα­νία και των αλλε­πάλ­λη­λων αντα­γω­νι­σμών και κυρώ­σε­ων βιώ­νουν οι λαοί της Ευρώ­πης με το κύμα ακρί­βειας να σαρώνει.

Όσον αφο­ρά την προ­ο­πτι­κή κατά­παυ­σης του πυρός, αργά το βρά­δυ της Δευ­τέ­ρας ο Ουκρα­νός πρό­ε­δρος Βολο­ντι­μίρ Ζελέν­σκι, είπε κατά την παρέμ­βα­σή του στο Φόρουμ του Ντα­βός ότι είναι δια­τε­θει­μέ­νος να συνα­ντή­σει τον Ρώσο ομό­λο­γό του Βλα­ντι­μίρ Πού­τιν, αλλά υπό έναν όρο. Το μονα­δι­κό θέμα στην ατζέ­ντα να είναι ο τερ­μα­τι­σμός του πολέ­μου. Ξεκα­θά­ρι­σε ότι δεν έχει νόη­μα για συνο­μι­λί­ες με οποιον­δή­πο­τε άλλο Ρώσο αξιω­μα­τού­χος, σημειώ­νο­ντας ότι μετά τα εγκλή­μα­τα που έχει δια­πρά­ξει ο ρωσι­κός στρα­τός από την έναρ­ξη της εισβο­λής στις 24 Φεβρουα­ρί­ου, οι όποιες δια­πραγ­μα­τεύ­σεις γίνο­νται ολο­έ­να και πιο δύσκολες.

Λίγες ώρες νωρί­τε­ρα γινό­ταν γνω­στό ότι η Μόσχα έχει παρα­λά­βει και μελε­τά το σχέ­διο για την ειρή­νευ­ση, που έχει κατα­θέ­σει στον ΟΗΕ ο Ιτα­λός πρω­θυ­πουρ­γός Μάριο Ντρά­γκι. Επι­βε­βαιώ­νο­ντας την εξέ­λι­ξη αυτή ο Ρώσος υφυ­πουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Αντρέι Ρου­ντέν­κο σημεί­ω­σε ότι η Μόσχα θα απα­ντή­σει σύντο­μα όταν ανα­λύ­σει τις προ­τά­σεις που περι­λαμ­βά­νει το σχέ­διο. Η ιτα­λι­κή πρό­τα­ση προ­βλέ­πει μία συμ­φω­νία τεσ­σά­ρων στα­δί­ων, που ξεκι­νά από την άμε­ση κατά­παυ­ση του πυρός, ένα καθε­στώς ουδε­τε­ρό­τη­τας της Ουκρα­νί­ας με παρο­χή ισχυ­ρών εγγυ­ή­σε­ων ασφα­λεί­ας και έντα­ξή της στην Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση, ενώ ανα­γνω­ρί­ζει την αυτο­νο­μία του Ντον­μπάς και της Κρι­μαί­ας, χωρίς όμως αλλα­γή συνόρων.

Σημειω­τέ­ον ότι ο Μάριο Ντρά­γκι είχε μακρά συνο­μι­λία το Σάβ­βα­το, αφό­του δηλα­δή είχε απο­στεί­λει το σχέ­διο στον ΟΗΕ, με τον Βολο­ντι­μίρ Ζελέν­σκι, χωρίς να ανα­κοι­νω­θεί οτι­δή­πο­τε για το πώς αντι­με­τω­πί­ζει το Κίε­βο την ειρη­νευ­τι­κή του πρω­το­βου­λία. Εικά­ζε­ται ωστό­σο ότι η Ουκρα­νι­κή πλευ­ρά είναι πλή­ρως ενη­με­ρω­μέ­νη για τα όσα προ­βλέ­πει η πρό­τα­ση της Ρώμης.

Η εξέλιξη των επιχειρήσεων

Ο πόλε­μος στην Ουκρα­νία εισέρ­χε­ται σήμε­ρα στον τέταρ­το μήνα του, με τα ρωσι­κά στρα­τεύ­μα­τα να επι­κε­ντρώ­νουν την επί­θε­σή τους  στην περι­φέ­ρεια Λου­γκάνσκ, στο Ντον­μπάς (ανα­το­λι­κά).

Μολο­νό­τι δια­βε­βαιώ­νουν πως απέ­κρου­σαν τις ρωσι­κές επι­θέ­σεις στις δύο μεγα­λύ­τε­ρες πόλεις της χώρας, την πρω­τεύ­ου­σα Κίε­βο στα τέλη Μαρ­τί­ου και στις αρχές Απρι­λί­ου και κατό­πιν στο Χάρ­κο­βο τον Μάιο, οι Ουκρα­νοί παρα­δέ­χο­νται εδώ και λίγες ημέ­ρες ότι αντι­με­τω­πί­ζουν ολο­έ­να μεγα­λύ­τε­ρες «δυσκο­λί­ες» στο Ντον­μπάς, που σχη­μα­τί­ζουν οι περι­φέ­ρειες -«ομπλάστ»- Λου­γκάνσκ και Ντανιέτσκ.

«Οι επό­με­νες εβδο­μά­δες του πολέ­μου θα είναι δύσκο­λες», ανα­γνώ­ρι­σε χθες βρά­δυ ο ουκρα­νός πρό­ε­δρος Βολο­ντί­μιρ Ζελέν­σκι στο καθη­με­ρι­νό διάγ­γελ­μά του.

«Οι ρωσι­κές δυνά­μεις κατο­χής προ­σπα­θούν να δεί­ξουν ότι δεν θα εγκα­τα­λεί­ψουν τις κατει­λημ­μέ­νες περιο­χές στην περι­φέ­ρεια του Χαρ­κό­βου (βορειο­α­να­το­λι­κά), ότι δεν θα παρα­δώ­σουν την περι­φέ­ρεια της Χερ­σώ­νας (νότια), τις κατε­χό­με­νες περιο­χές της περι­φέ­ρειας της Ζαπο­ρί­ζιας (νοτιο­α­να­το­λι­κά) και του Ντον­μπάς (ανα­το­λι­κά). Προ­ε­λαύ­νουν εν μέρει. Ενι­σχύ­ουν τις θέσεις τους αλλού», συνέχισε.

Η κατά­στα­ση παρα­μέ­νει «εξαι­ρε­τι­κά δύσκο­λη» στο Ντον­μπάς, όπου οι Ρώσοι επι­διώ­κουν να «εξο­ντώ­σουν όποιον ζει», κατήγ­γει­λε ο πρό­ε­δρος Ζελένσκι.

Η Μόσχα συγκε­ντρώ­νει τη δύνα­μη πυρός της στον τελευ­ταίο θύλα­κα των Ουκρα­νών στη Λου­γκάνσκ, περι­κυ­κλώ­νο­ντας τις πόλεις Σεβε­ρο­ντο­νιέ­τσκ και Λισι­τσάνσκ. Το ουκρα­νι­κό υπουρ­γείο Άμυ­νας έκα­νε λόγο για σφο­δρές μάχες σε εξέ­λι­ξη κοντά στις κοι­νό­τη­τες Ποπάσ­να και Μπαχ­μούτ, κάτι που μοιά­ζει να επι­βε­βαιώ­νει την κυκλω­τι­κή κίνηση.

Η πτώ­ση της Μπαχ­μούτ, στην περι­φέ­ρεια Ντα­νιέ­τσκ, θα έδι­νε στους Ρώσους τον έλεγ­χο ενός στρα­τη­γι­κού σταυ­ρο­δρο­μιού, που απο­τε­λεί επι­πλέ­ον το τρέ­χον διά­στη­μα αυτο­σχέ­διο κέντρο διοί­κη­σης των ουκρα­νι­κών δυνά­με­ων στην περιοχή.

Σε μέρος της κοι­λά­δας του Ντον­μπάς δημιουρ­γή­θη­καν από το 2014 οι δύο αυτο­α­να­κη­ρυγ­μέ­νες λαϊ­κές δημο­κρα­τί­ες των φιλο­ρώ­σων. Για να τους υπε­ρα­σπι­στεί από την «γενο­κτο­νία» που υπο­στή­ρι­ξε πως ετοι­μα­ζό­ταν να δια­πρά­ξει το Κίε­βο διέ­τα­ξε ο Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν την 24η Φεβρουα­ρί­ου την «ειδι­κή στρα­τιω­τι­κή επι­χεί­ρη­ση» στην Ουκρα­νία, λίγα 24ωρα αφού ανα­γνώ­ρι­σε επί­ση­μα ως αυτό­νο­μες κρα­τι­κές οντό­τη­τες τις δύο «λαϊ­κές δημο­κρα­τί­ες», με την επι­κρά­τειά τους να εκτεί­νε­ται σε όλο το Ντονμπάς.

Στρατιωτική βοήθεια από 20 χώρες

Το νότιο μέτω­πο μοιά­ζει στα­θε­ρό, αν και οι Ουκρα­νοί λένε πως σημεί­ω­σαν κέρ­δη. Η διοί­κη­ση των δυνά­με­ών τους στον νότο έκα­νε λόγο σήμε­ρα για «προ­έ­λα­ση» στην περιο­χή της Μικο­λάιφ «προς την κατεύ­θυν­ση της περι­φέ­ρειας της Χερ­σώ­νας», όπου οι νέες φιλο­ρω­σι­κές αρχές ανα­κοί­νω­σαν πως θέλουν να καθιε­ρώ­σουν το ρούβλι.

Ενώ η Μόσχα κλι­μα­κώ­νει την προ­σπά­θεια να κατα­λά­βει όλο το Ντον­μπάς, το Κίε­βο, που επι­μέ­νει να ζητά περισ­σό­τε­ρα όπλα, εξα­σφά­λι­σε υπο­σχέ­σεις για υπο­στή­ρι­ξη από δυτι­κά κράτη.

Σε ψηφια­κή σύνο­δο της «Ομά­δας επα­φής για την υπε­ρά­σπι­ση της Ουκρα­νί­ας» 44 κρά­τη συζή­τη­σαν χθες τη χορή­γη­ση στρα­τιω­τι­κής βοή­θειας στο Κίε­βο. Είκο­σι δεσμεύ­τη­καν να στεί­λουν κι άλλα όπλα, ενώ άλλες να εκπαι­δεύ­σουν τον ουκρα­νι­κό στρα­τό, σύμ­φω­να με τον αμε­ρι­κα­νό υπουρ­γό Άμυ­νας, τον Λόιντ Όστιν.

Ο ίδιος απέ­φυ­γε να δώσει διευ­κρι­νί­σεις για τα όπλα που θα στεί­λουν οι ΗΠΑ, μετά την έγκρι­ση από το Κογκρέ­σο του γιγα­ντιαί­ου πακέ­του βοή­θειας στην Ουκρα­νία, με αξία 40 δισεκ. δολα­ρί­ων συνολικά.

Πάντως ανά­με­σα στα όπλα που θα στα­λούν θα είναι πύραυ­λοι κατά πλοί­ων επι­φα­νεί­ας Harpoon, μαζί με έναν αυτο­κι­νού­με­νο εκτο­ξευ­τή­ρα τους, που υπο­σχέ­θη­κε η Δανία. Το Κίε­βο και οι δυτι­κοί σύμ­μα­χοί του θεω­ρούν πως με αυτούς τους πυραύ­λους μπο­ρεί να κατορ­θω­θεί να αρθεί ο απο­κλει­σμός του λιμα­νιού της Οδησ­σού, κόμ­βου των εξα­γω­γών σιτη­ρών από τη χώρα, οι οποί­ες είναι κρί­σι­μες όχι μόνο για την ουκρα­νι­κή οικο­νο­μία αλλά και για τον εφο­δια­σμό με τρό­φι­μα αρκε­τών άλλων χωρών. Θεω­ρη­τι­κά οι πύραυ­λοι αυτοί θα μπο­ρού­σαν να απει­λή­σουν ως και την Κρι­μαία, που προ­σάρ­τη­σε η Μόσχα το 2014.

Ο ουκρα­νός υπουρ­γός Άμυ­νας Ολε­ξίι Ρέζ­νι­κοφ είπε πως ελπί­ζει να «μπο­ρέ­σει να παρου­σιά­σει τα απο­τε­λέ­σμα­τα της χρή­σης» των όπλων που έλα­βε υπο­σχέ­σεις ότι θα παρα­δο­θούν χθες καθώς «μπο­ρεί να αλλά­ξουν τα δεδο­μέ­να στα πεδία των μαχών».

Οκτώ εκατομμύρια εκτοπισμένοι

Σε τρεις μήνες, χιλιά­δες άνθρω­ποι, άμα­χοι και στρα­τιω­τι­κοί, έχουν σκο­τω­θεί, χωρίς όμως να υπάρ­χει σαφής απο­λο­γι­σμός. Μόνο στη Μαριού­πο­λη, οι ουκρα­νι­κές αρχές μιλούν για 20.000 νεκρούς.

Στο στρα­τιω­τι­κό επί­πε­δο, το υπουρ­γείο Άμυ­νας της Ουκρα­νί­ας δια­τεί­νε­ται ότι οι Ρώσοι έχουν χάσει 29.200 άνδρες, 204 αερο­σκά­φη και 1.300 άρμα­τα μάχης από την έναρ­ξη του πολέ­μου την 24η Φεβρουα­ρί­ου. Το Κρεμ­λί­νο παρα­δέ­χε­ται ότι η Ρωσία έχει υπο­στεί «μεγά­λες απώ­λειες», χωρίς να γίνε­ται πιο σαφές. Δυτι­κές πηγές κάνουν λόγο για 12.000 ρώσους στρα­τιω­τι­κούς νεκρούς. Γαλ­λι­κή στρα­τιω­τι­κή πηγή ανέ­βα­σε μιλώ­ντας στο Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο τον αριθ­μό τους στους 15.000.

Αν οποιοσ­δή­πο­τε από τους αριθ­μούς αυτούς είναι ακρι­βής, σημαί­νουν πως οι απώ­λειες της Ρωσί­ας ξεπερ­νούν εκεί­νες που υπέ­στη σε εννέα χρό­νια ο σοβιε­τι­κός στρα­τός στο Αφγα­νι­στάν, σύμ­φω­να με το βρε­τα­νι­κό υπουρ­γείο Άμυνας.

Όσο για την Ουκρα­νία, δεν ανα­κοι­νώ­νει ως τώρα σαφή στοι­χεία για τις απώ­λειες του δικού της στρατού.

Ο πόλε­μος ανέ­τρε­ψε εξάλ­λου τη δημο­γρα­φι­κή εικό­να της χώρας. Πάνω από οκτώ εκα­τομ­μύ­ρια Ουκρα­νοί έχουν εκτο­πι­στεί στο εσω­τε­ρι­κό της χώρας, σύμ­φω­να με τον Διε­θνή Οργα­νι­σμό Μετα­νά­στευ­σης (ΔΟΜ) και την Ύπα­τη Αρμο­στεία των Ηνω­μέ­νων Εθνών για τους Πρό­σφυ­γες (UNHCR). Σε αυτούς προ­στί­θε­νται 6,5 εκα­τομ­μύ­ρια πρό­σφυ­γες σε κρά­τη του εξω­τε­ρι­κού, οι μισοί και πλέ­ον (3,4 εκατ.) στην Πολωνία.

Κώστας Καρυω­τά­κης ΑΠΑΝΤΑ μια άλλη ανάγνωση

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο