Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία — 24η ημέρα — Σύνοψη

Ιμπε­ρια­λι­στι­κός πόλε­μος στην Ουκρα­νία — 24η ημέ­ρα — Σύνο­ψη: Οι βασι­κό­τε­ρες εξε­λί­ξεις σήμερα; 

Το υπουρ­γείο Άμυ­νας της Ουκρα­νί­ας ανα­κοί­νω­σε αργά την Παρα­σκευή ότι οι δυνά­μεις του έχα­σαν «προ­σω­ρι­νά» την πρό­σβα­ση στην Αζο­φι­κή Θάλασ­σα, καθώς στρα­τεύ­μα­τα της Ρωσί­ας σφίγ­γουν τον κλοιό γύρω από τη Μαριούπολη

Έξι πύραυ­λοι έπλη­ξαν την πόλη Λβίβ κοντά στα Πολω­νι­κά σύνο­ρα, χτυ­πώ­ντας βιο­μη­χα­νι­κές εγκα­τα­στά­σεις και προ­κα­λώ­ντας την αντί­δρα­ση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Πυραυ­λι­κές επι­θέ­σεις και πυρά πυρο­βο­λι­κού σημειώ­θη­καν και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας.

Πλη­ρο­φο­ρί­ες θέλουν τις ρωσι­κές δυνά­μεις να σφίγ­γουν τον κλοιό στο Κίε­βο, την ώρα που η ουκρα­νι­κή κυβέρ­νη­ση κάνει λόγο για αντε­πί­θε­ση. Ο σύμ­βου­λος της ουκρα­νι­κής προ­ε­δρί­ας Ολέ­ξιι Αρε­στό­βιτς είπε ότι οι μάχες σημειώ­νο­νται στις πόλεις Μαριού­πο­λη, Μικο­λάιφ, Χερ­σώ­να και Ίζιουμ.

Ουκρα­νι­κό στρα­τό­πε­δο κατα­στρά­φη­κε από ρωσι­κή αερο­πο­ρι­κή επι­δρο­μή στο Μικο­λάιβ της νοτιο­δυ­τι­κής Ουκρα­νί­ας, κοντά στην Οδησ­σό, με τις πλη­ρο­φο­ρί­ες να κάνουν λόγο για δεκά­δες νεκρούς και τις επι­χει­ρή­σεις διά­σω­σης να συνεχίζονται.

Το ρωσι­κό υπουρ­γείο Άμυ­νας ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ότι οι χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­καν υπε­ρη­χη­τι­κοί πύραυ­λοι Kh-47M2 Kinzhal («στι­λέ­το») προ­κει­μέ­νου να κατα­στρα­φεί υπό­γεια απο­θή­κη πυραύ­λων και πυρο­μα­χι­κών για αερο­σκά­φη στην πόλη Λβίβ της δυτι­κής Ουκρα­νί­ας χθες.  Οι υπε­ρη­χη­τι­κοί πύραυ­λοι, με σχε­δια­σμό που τους επι­τρέ­πει να εκτε­λούν περί­πλο­κους ελιγ­μούς καθ’ όλη τη διάρ­κεια της πτή­σης και να φθά­νουν ταχύ­τη­τες ως ακό­μη και 10 Mach, είναι αδύ­να­το σήμε­ρα να καταρ­ρι­φθούν από οποιο­δή­πο­τε σύστη­μα αντια­ε­ρο­πο­ρι­κής άμυ­νας, του­λά­χι­στον σύμ­φω­να με τη Μόσχα.

Ουκρα­νι­κό στρα­τό­πε­δο κατα­στρά­φη­κε από ρωσι­κή αερο­πο­ρι­κή επι­δρο­μή στο Μικο­λάιβ της νοτιο­δυ­τι­κής Ουκρα­νί­ας, κοντά στην Οδησ­σό, με τα δυτι­κά μέσα να κάνουν λόγο για δεκά­δες νεκρούς και τις επι­χει­ρή­σεις διά­σω­σης να συνεχίζονται.

Στη Ζαπο­ρί­ζια επι­βλή­θη­κε απα­γό­ρευ­ση κυκλο­φο­ρί­ας μέχρι τα ξημε­ρώ­μα­τα της Δευτέρας.

Περισ­σό­τε­ροι από 3,3 εκατ. πρό­σφυ­γες έχουν δια­φύ­γει από την Ουκρα­νία από την έναρ­ξη της ρωσι­κής εισβο­λής, ενώ περί τα 6,5 εκατ. έχουν μετα­κι­νη­θεί εντός της χώρας.

Ο πρό­ε­δρος της Ουκρα­νί­ας κάλε­σε την Μόσχα σε δια­πραγ­μα­τεύ­σεις για την ειρή­νη «χωρίς καθυστέρηση».

Ο Ρώσος υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών, Σερ­γκέι Λαβρόφ, υπο­στή­ρι­ξε σήμε­ρα πως κατά πάσα πιθα­νό­τη­τα οι Αμε­ρι­κα­νοί είναι εκεί­νοι που δεν αφή­νουν την ουκρα­νι­κή αντι­προ­σω­πεία να συμ­φω­νή­σει με όσα της ζητά η ρωσι­κή πλευ­ρά στο πλαί­σιο των ρωσο-ουκρα­νι­κών συνο­μι­λιών που διε­ξά­γο­νται παράλ­λη­λα με τον πόλε­μο που συνεχίζεται.

Η Πολω­νία πρό­τει­νε στην Ε.Ε. να εφαρ­μό­σει πλή­ρη απα­γό­ρευ­ση του εμπο­ρί­ου με τη Ρωσία, δήλω­σε ο πρω­θυ­πουρ­γός της χώρας.

Με φόντο την τερά­στια όξυν­ση του ιμπε­ρια­λι­στι­κού αντα­γω­νι­σμού και τις προει­δο­ποι­ή­σεις» των ΗΠΑ ότι «παρα­κο­λου­θεί στε­νά» κατά πόσο η Κίνα βοη­θά τη Ρωσία, πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε η τηλε­φω­νι­κή επι­κοι­νω­νία του Αμε­ρι­κα­νού πρό­ε­δρου Τζο Μπάι­ντεν με τον Κινέ­ζο ομό­λο­γο του, Σι Τζινπίνγκ».

Σε εκδή­λω­ση για τον εορ­τα­σμό της όγδοης επε­τεί­ου της προ­σάρ­τη­σης της Κρι­μαί­ας, μίλη­σε ο Βλα­ντι­μίρ Πού­τιν, δηλώ­νο­ντας ότι η «ειδι­κή στρα­τιω­τι­κή επι­χεί­ρη­ση» θα συνε­χι­στεί μέχρι να ολο­κλη­ρω­θούν οι στό­χοι της.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο