Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία — 101η ημέρα — Όλες οι εξελίξεις

Ιμπε­ρια­λι­στι­κός πόλε­μος στην Ουκρα­νία — 101η ημέ­ρα: Συνε­χί­ζε­ται το ρώσι­κο σφυ­ρο­κό­πη­μα σε στρα­τη­γι­κής σημα­σί­ας θέσεις στο Ντον­μπάς, συνε­χί­ζο­ντας ταυ­τό­χρο­να την αργή αλλά στα­θε­ρή προέλαση.

Οι τελευ­ταί­ες εξε­λί­ξεις του πολέ­μου στην Ουκρα­νία έχουν ως εξής:

– Οι ρωσι­κές μονά­δες ενι­σχύ­ο­νται καθώς προ­σεγ­γί­ζουν το Σλό­βιανσκ για να επα­να­λά­βουν μια την επί­θε­σή προς την πόλη. Σύμ­φω­να με τους Ουκρα­νούς στρα­τη­γούς, στην περιο­χή βρί­σκο­νται ως και 20 σχη­μα­τι­σμοί μάχης του ρωσι­κού στρα­τού, με μηχα­νο­κί­νη­το πεζι­κό, πυρο­βο­λι­κό και συστή­μα­τα αντια­ε­ρο­πο­ρι­κής άμυ­νας, που δια­θέ­τουν από 600 ως 800 στρα­τιω­τι­κούς η καθεμιά.

– Στο κοντι­νό Σεβε­ρο­ντό­νε­τσκ, οι μάχες συνε­χί­ζο­νται και οι ρωσι­κές δυνά­μεις συνε­χί­ζουν να αυξά­νουν τον έλεγ­χο τους σε περιο­χές της πόλης. Στην πόλη είχα­με χθες τον τραυ­μα­τι­σμό δύο δημο­σιο­γρά­φων του Reuters και τον θάνα­το του ρωσό­φω­νου οδη­γού τους.

– Ο ρωσι­κός στρα­τός ανα­κοί­νω­σε ότι σε πυραυ­λι­κές επι­θέ­σεις, πλήγ­μα­τα του πυρο­βο­λι­κού και αερο­πο­ρι­κές επι­δρο­μές που εξα­πέ­λυ­σε στην επι­κρά­τεια της Ουκρα­νί­ας τις προη­γού­με­νες 24 ώρες εξο­ντώ­θη­καν 360 «εθνι­κι­στές» και κατα­στρά­φη­καν 49 οπλι­κά συστή­μα­τα και στρα­τιω­τι­κά οχήματα.

– Παρά την προ­έ­λα­ση των ρωσι­κών δυνά­με­ων ο πρό­ε­δρος της Ουκρα­νί­ας Β. Ζελέν­σκι, σε βιντε­ο­σκο­πη­μέ­νο μήνυ­μα την Παρα­σκευή, είπε ότι οι Ουκρα­νοί υπε­ρα­σπί­ζο­νται τη χώρα τους εδώ και 100 ημέ­ρες και ότι «η νίκη θα είναι δική μας».

– Από την άλλη, βλέ­πο­ντας την προ­ο­πτι­κή της ρωσι­κής επι­κρά­τη­σης, οι ΗΠΑ και οι σύμ­μα­χοί τους ξεκι­νούν εκ νέου να μιλούν για την ανά­γκη διευ­θέ­τη­σης μέσω δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων για τον τερ­μα­τι­σμό του πολέμου.

– Από την πλευ­ρά της η εκπρό­σω­πος του ρωσι­κού υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών δήλω­σε ότι υπάρ­χει η ανά­γκη να μιλή­σου­με «για το πώς θα απο­τρέ­ψου­με έναν Τρί­το Παγκό­σμιο Πόλεμο».

 

Κώστας Καρυω­τά­κης ΑΠΑΝΤΑ μια άλλη ανάγνωση

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο