Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία — 104 ημέρα — Όλες οι εξελίξεις

Πόλε­μος στην Ουκρα­νία — 104 ημέ­ρα: Σφο­δρές μάχες διε­ξά­γο­νταν χθες σε πολ­λές περιο­χές του Ντον­μπάς, στο ανα­το­λι­κό τμή­μα της χώρας, με το ενδια­φέ­ρον να συγκε­ντρώ­νε­ται στη στρα­τη­γι­κής σημα­σί­ας πόλη Σεβεροντονέτσκ

– Ο Ουκρα­νός πρό­ε­δρος Βολο­ντί­μιρ Ζελέν­σκι έκα­νε έκκλη­ση για να φτά­σουν περισ­σό­τε­ρα όπλα πιο γρή­γο­ρα, λέγο­ντας ότι τα πράγ­μα­τα θα μπο­ρού­σαν να γίνουν πολύ δύσκο­λα για την Ουκρα­νία εάν οι ρωσι­κές δυνά­μεις διαρ­ρή­ξουν τις γραμ­μές του μετώ­που στο Ντονμπάς.

– Ο κ. Ζελέν­σκι είπε τη Δευ­τέ­ρα ότι οι ρωσι­κές δυνά­μεις είχαν το αριθ­μη­τι­κό πλε­ο­νέ­κτη­μα στη μάχη για το Σεβε­ρο­ντο­νέ­τσκ, αλλά ότι οι δυνά­μεις της Ουκρα­νί­ας είχαν «κάθε ευκαι­ρία» να αντεπιτεθούν.

– Το υπουρ­γείο Άμυ­νας της Ουκρα­νί­ας δήλω­σε τη Δευ­τέ­ρα ότι οι ρωσι­κές δυνά­μεις προ­ε­λαύ­νουν επί­σης προς το Σλα­βιάνσκ, το οποίο βρί­σκε­ται περί­που 85 χιλιό­με­τρα δυτι­κά του Σεβεροντονέτσκ.

– Η Μόσχα προει­δο­ποί­η­σε σήμε­ρα ότι οι παρα­δό­σεις όπλων μεγα­λύ­τε­ρου βελη­νε­κούς από τη Δύση στο Κίε­βο θα οδη­γή­σει τη Ρωσία στο να απω­θεί τις ουκρα­νι­κές δυνά­μεις πιο πίσω από τα σύνο­ρά της. «Όσο μεγα­λύ­τε­ρο είναι το εύρος των συστη­μά­των που θα παρα­δο­θούν, τόσο περισ­σό­τε­ρο θα απο­μα­κρύ­νου­με τους ναζί από τη γραμ­μή από την οποία μπο­ρεί να προ­έρ­χο­νται απει­λές για τους ρωσό­φω­νους και τη Ρωσι­κή Ομο­σπον­δία», δήλω­σε ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Σερ­γκέι Λαβρόφ σε συνέ­ντευ­ξη Τύπου.

– Η Ρωσία επέ­βα­λε κυρώ­σεις σε 61 Αμε­ρι­κα­νούς αξιω­μα­τού­χους, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της υπουρ­γού Οικο­νο­μι­κών των ΗΠΑ Τζά­νετ Γέλεν και της υπουρ­γού Ενέρ­γειας Τζέ­νι­φερ Γκράν­χολμ, ως αντί­ποι­να για τη «συνε­χή επέ­κτα­ση των κυρώ­σε­ων των ΗΠΑ», ανέ­φε­ρε το ρωσι­κό υπουρ­γείο Εξωτερικών.

– Η Ρωσία δεν πρέ­πει να κλεί­σει την πρε­σβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα για­τί οι δύο μεγα­λύ­τε­ρες πυρη­νι­κές δυνά­μεις του κόσμου πρέ­πει να συνε­χί­σουν να συνο­μι­λούν, φέρε­ται να είπε ο πρέ­σβης των ΗΠΑ τη Δευ­τέ­ρα. Το Κρεμ­λί­νο δήλω­σε ότι ενδια­φέ­ρε­ται για διμε­ρείς συνο­μι­λί­ες για τα πυρη­νι­κά όπλα, αν και είναι απί­θα­νο να πραγ­μα­το­ποι­η­θούν αυτή τη στιγμή.

Αρθού­ρος Ρεμπώ Επα­να­στά­της και μπο­έμ ΜΙΚΡΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο