Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία — 27η ημέρα — Σύνοψη των εξελίξεων

LIVE — Πόλε­μος στην Ουκρα­νία — Σει­ρή­νες ηχούν σε πολ­λές πόλεις, 27η μέρα της εισβο­λής της Ρωσί­ας στην Ουκρα­νία. Σε βιντε­ο­σκο­πη­μέ­νο μήνυ­μα του το βρά­δυ της Δευ­τέ­ρας, ο Πρό­ε­δρος της Ουκρα­νί­ας Β. Ζελέν­σκι είπε ότι οι ουκρα­νι­κές Ένο­πλες Δυνά­μεις απω­θούν τις ρωσι­κές δυνά­μεις και έχουν επι­βρα­δύ­νει την προ­έ­λα­σή τους.

«Η Ουκρα­νία δεν θα παρα­δώ­σει ποτέ το Κίε­βο, τη Μαριού­πο­λη ή το Χάρ­κο­βο στη Ρωσία», είπε χτες ο Βλ. Ζελέν­σκι και τόνι­σε: «Η Ουκρα­νία δεν μπο­ρεί να εκπλη­ρώ­σει τα ρωσι­κά τελεσίγραφα».

Υπο­λο­γί­ζε­ται ότι το 90% των κτι­ρί­ων της Μαριού­πο­λης έχουν υπο­στεί ζημιές ή κατα­στρα­φεί, ενώ 300.000 άνθρω­ποι παρα­μέ­νουν παγιδευμένοι.

Ο ουκρα­νι­κός στρα­τός ισχυ­ρί­ζε­ται ότι οι δυνά­μεις του ανα­κα­τέ­λα­βαν την πόλη Μακά­ριβ, κοντά στο Κίε­βο. Σύμ­φω­να με την τελευ­ταία του ενη­μέ­ρω­ση, το Γενι­κό Επι­τε­λείο των Ενό­πλων Δυνά­με­ων της Ουκρα­νί­ας λέει ότι τα στρα­τεύ­μα­τά του απώ­θη­σαν τα ρωσι­κά στρα­τεύ­μα­τα έξω από την πόλη, περί­που 60 χιλιό­με­τρα δυτι­κά της πρωτεύουσας.

Ενι­σχυ­μέ­νη απα­γό­ρευ­ση κυκλο­φο­ρί­ας ως τις 07:00 το πρωί της Τετάρ­της στο Κίε­βο. Ο δήμαρ­χος Βιτά­λι Κλί­τσκο σημεί­ω­σε ότι τα κατα­στή­μα­τα, τα φαρ­μα­κεία και τα πρα­τή­ρια καυ­σί­μων δεν θα ανοί­ξουν την Τρίτη.

Ο Ζελέν­σκι δήλω­σε επί­σης ότι οποιοσ­δή­πο­τε συμ­βι­βα­σμός συμ­φω­νη­θεί με τη Ρωσία για τον τερ­μα­τι­σμό του πολέ­μου θα χρεια­στεί να εγκρι­θεί από τους Ουκρα­νούς σε δημο­ψή­φι­σμα. «Το έχω ξεκα­θα­ρί­σει σε όλες τις δια­πραγ­μα­τευ­τι­κές ομά­δες», τόνι­σε. «Ο λαός θα πρέ­πει να μιλή­σει και αντι­δρά­σει σε οποια­δή­πο­τε μορ­φή συμ­βι­βα­σμού. Και ποιοι θα είναι αυτοί (οι συμ­βι­βα­σμοί) είναι αντι­κεί­με­νο των δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων μετα­ξύ Ουκρα­νί­ας και Ρωσί­ας», είπε σε συνέ­ντευ­ξη που παρα­χώ­ρη­σε στην ουκρα­νι­κή δημό­σια τηλεόραση.

Ο Βολο­ντί­μιρ Ζελέν­σκι επέ­μει­νε στην ανά­γκη μιας συνά­ντη­σης, «οποιασ­δή­πο­τε μορ­φής», με τον ρώσο ομό­λο­γό του Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν «για να στα­μα­τή­σει ο πόλε­μος» στην Ουκρα­νία, σύμ­φω­να με απο­σπά­σμα­τα τηλε­ο­πτι­κής συνέ­ντευ­ξης που μετα­δί­δει το Interfax.

Σε μια εξαι­ρε­τι­κά ασυ­νή­θι­στη παρα­δο­χή, μια φιλο­κυ­βερ­νη­τι­κή ταμπλόιντ εφη­με­ρί­δα ανέ­φε­ρε ότι 9.861 Ρώσοι στρα­τιώ­τες έχουν σκο­τω­θεί στην Ουκρα­νία. Προ­χθε­σι­νό δημο­σί­ευ­μα της εφη­με­ρί­δας «Κομ­σο­μόλ­σκα­για Πράβ­ντα», που επι­κα­λεί­το το υπουρ­γείο Άμυ­νας, ανα­φε­ρό­ταν σε 9.861 νεκρούς Ρώσους στρα­τιω­τι­κούς από την έναρ­ξη του πολέ­μου στην Ουκρα­νία και 16.153 τραυ­μα­τί­ες. Το τελευ­ταίο επί­ση­μο ρωσι­κό νού­με­ρο, στις 2 Μαρ­τί­ου, ήταν 498. Ωστό­σο το επί­μα­χο από­σπα­σμα του κει­μέ­νου της εφη­με­ρί­δας δια­γρά­φτη­κε μερι­κές ώρες αργό­τε­ρα, με την εφη­με­ρί­δα να κάνει λόγο για χακά­ρι­σμα του λογα­ρια­σμού της. Εάν ο αριθ­μός που δημο­σιεύ­τη­κε είναι ακρι­βής, σημαί­νει ότι οι απώ­λειες του ρωσι­κού στρα­τού στην Ουκρα­νία είναι εξαι­ρε­τι­κά βαριές, ακό­μη περισ­σό­τε­ρο διό­τι τις υπέ­στη μέσα σε χρο­νι­κό διά­στη­μα μικρό­τε­ρο του ενός μήνα.

Το γρα­φείο ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των του ΟΗΕ ανα­κοί­νω­σε ότι μέχρι τα μεσά­νυ­χτα της 20ης Μαρ­τί­ου, 925 άμα­χοι έχουν χάσει τη ζωή τους και 1.496 τραυ­μα­τί­στη­καν απ’ τη σύγκρου­ση στην Ουκρα­νία.

Η Ρωσία απα­γό­ρευ­σε τις πλατ­φόρ­μες κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης Facebook και Instagram, με την κατη­γο­ρία ότι είναι εξτρεμιστικές.

Το «χαρ­τί» της χρή­σης χημι­κών όπλων ρίχνει στο τρα­πέ­ζι η Ουά­σιγ­κτον με τον πρό­ε­δρο των ΗΠΑ, να ισχυ­ρί­ζε­ται ότι η Μόσχα «εξε­τά­ζει» το ενδε­χό­με­νο χρή­σης χημι­κών όπλων. Ο Τζο Μπαί­ντεν ισχυ­ρί­στη­κε ότι οι ισχυ­ρι­σμοί της κυβέρ­νη­σης της Ρωσί­ας ότι η Ουκρα­νία δια­θέ­τει βιο­λο­γι­κά και χημι­κά όπλα είναι ψευ­δείς και δεί­χνουν πως ο Ρώσος πρό­ε­δρος Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν εξε­τά­ζει το ενδε­χό­με­νο να δώσει εκεί­νος δια­τα­γή να χρη­σι­μο­ποι­η­θούν τέτοια όπλα, χωρίς να παρου­σιά­σει κάποια από­δει­ξη γι’ αυτό.

Αύριο, Τετάρ­τη, συνε­δριά­ζει η Γενι­κή Συνέ­λευ­ση των Ηνω­μέ­νων Εθνών για να συζη­τή­σει τον πόλε­μο στην Ουκρα­νία, όπου ανα­μέ­νε­ται να συζη­τη­θεί σχέ­διο από­φα­σης με το οποίο θα στη­λι­τεύ­ει τις ανθρω­πι­στι­κές συνέ­πειες της επί­θε­σης της Ρωσίας.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο