Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία — 35η ημέρα — Οι τελευταίες εξελίξεις

Ιμπε­ρια­λι­στι­κός πόλε­μος στην Ουκρα­νία — 35η ημέ­ρα: Οι δια­πραγ­μα­τεύ­σεις απο­φέ­ρουν τα πρώ­τα απο­τέ­λε­σμα­τα με την επί­τευ­ξη συμ­βι­βα­σμού στα «εύκο­λα» θέμα­τα και παρα­πο­μπή για αργό­τε­ρα στα ακανθώδη.

Από ό,τι φαί­νε­ται στην Κων­στα­ντι­νού­πο­λη χθες σημειώ­θη­κε η πιο σημα­ντι­κή πρό­ο­δο στις συζη­τή­σεις μέχρι σήμε­ρα.  Η ουκρα­νι­κή πλευ­ρά δέχε­ται το καθε­στώς ουδε­τε­ρό­τη­τας, αν λάβει εγγυ­ή­σεις ασφα­λεί­ας από συμ­μά­χους της. Η Μόσχα ανα­κοί­νω­σε «περιο­ρι­σμό» των επι­χει­ρή­σε­ων στο Κίε­βο, διευ­κρι­νί­ζο­ντας όμως ότι δεν σημαί­νει κατά­παυ­ση του πυρός.

Θετι­κά χαρα­κτή­ρι­σε ο Ουκρα­νός πρό­ε­δρος τα σημά­δια από τις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις με τη Ρωσία αλλά είπε ότι χρειά­ζο­νται «χει­ρο­πια­στά αποτελέσματα».

Επι­φυ­λα­κτι­κή εμφα­νί­ζε­ται η Δύση. «Περι­μέ­νω να δω τις πρά­ξεις τους» λέει ο Αμε­ρι­κα­νός Πρό­ε­δρος. Δια­φο­ρά λόγων και έργων της Μόσχας δια­πι­στώ­νει ο Μπλίν­κεν. Λον­δί­νο, Γαλ­λία, Γερ­μα­νία και Ιτα­λία συνι­στούν δια­τή­ρη­ση της επιφυλακής.

Ταυ­τό­χρο­να αμεί­ω­τοι συνε­χί­ζο­νται οι βομ­βαρ­δι­σμοί. Σει­ρή­νες συνα­γερ­μού ήχη­σαν και πάλι το πρωί σε διά­φο­ρες περιο­χές της Ουκρα­νί­ας. Υπό τον έλεγ­χο των Ρώσων τέθη­κε χθες το κέντρο της Μαριού­πο­λης. Νέοι βομ­βαρ­δι­σμοί σημειώ­θη­καν στην πόλη Μικολάιφ.

Δεν επι­τεύ­χθη­κε συμ­φω­νία Πού­τιν — Μακρόν για μια ανθρω­πι­στι­κή επι­χεί­ρη­ση στη Μαριού­πο­λη. Ο Πού­τιν έθε­σε ως όρο την παρά­δο­ση των όπλων από τους Ουκρα­νούς που αμύ­νο­νται στην πόλη. Εκεί παρα­μέ­νουν περί­που 160.000 άνθρω­ποι και οι συν­θή­κες είναι κάτι παρα­πά­νω από δύσκολες.

Χιλιά­δες πολί­τες μπο­ρεί να έχα­σαν τη ζωή τους στην πολιορ­κη­μέ­νη Μαριού­πο­λη από την έναρ­ξη του πολέ­μου πριν από τέσ­σε­ρις εβδο­μά­δες, δήλω­σε στο Reuters η επι­κε­φα­λής της απο­στο­λής του ΟΗΕ για τα ανθρώ­πι­να δικαιώ­μα­τα στην Ουκρα­νία, δίνο­ντας μια πρώ­τη εκτί­μη­ση για τους νεκρούς μετα­ξύ του άμα­χου πληθυσμού

Οι αμε­ρι­κα­νι­κές ένο­πλες δυνά­μεις μετα­κι­νούν επι­πλέ­ον μαχη­τι­κά, μετα­γω­γι­κά αερο­σκά­φη και στρα­τιώ­τες στην ανα­το­λι­κή Ευρώ­πη, καθώς ο πόλε­μος της Ρωσί­ας στην Ουκρα­νία συνεχίζεται.

Για παγκό­σμια επι­σι­τι­στι­κή κρί­ση λόγω του πολέ­μου, κατη­γό­ρη­σαν οι ΗΠΑ την Ρωσία.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο