Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία — Σύνοψη της 14ης ημέρας

Ο Ουκρα­νός πρό­ε­δρος Βολο­ντί­μιρ Ζελέν­σκι κατη­γό­ρη­σε τη Ρωσία ότι εξα­πέ­λυ­σε αερο­πο­ρι­κή επι­δρο­μή που προ­κά­λε­σε σοβα­ρές ζημιές σε ένα νοσο­κο­μείο παί­δων στη Μαριού­πο­λη. Νωρί­τε­ρα οι δημο­τι­κές αρχές ανέ­φε­ραν ότι ένα νοσο­κο­μείο παί­δων στην πόλη κατα­στρά­φη­κε από ρωσι­κές αερο­πο­ρι­κές επι­δρο­μές. «Οι ρωσι­κές δυνά­μεις κατο­χής έρι­ξαν πολ­λές βόμ­βες στο νοσο­κο­μείο παί­δων. Η κατα­στρο­φή είναι κολοσ­σιαία», ανέ­φε­ραν, προ­σθέ­το­ντας ότι δεν έχει ακό­μη γνώ­ση για πιθα­νά θύμα­τα. Η πλη­ρο­φο­ρία δεν κατέ­στη δυνα­τό να επα­λη­θευ­τεί άμε­σα από το Reuters. Η Ρωσία αρνεί­ται ότι θέτει στο στό­χα­στρο αμά­χους στην εισβο­λή που έχει εξα­πο­λύ­σει στην Ουκρα­νία, ενώ ρωσό­φω­νοι της περιο­χής της ανα­το­λι­κής Ουκρα­νί­ας κάνουν λόγο για «προ­βο­κά­τσια των Ουκρα­νών εθνι­κι­στών σε εγκα­τα­λε­λειμ­μέ­νο μαιευτήριο».

Νωρί­τε­ρα, τοπι­κός Ουκρα­νός αξιω­μα­τού­χος είχε ανα­φέ­ρει ότι από την έναρ­ξη της εισβο­λής έχουν χάσει τη ζωής τους στην πόλη 1.200 άνθρωποι.

Το υπουρ­γείο Άμυ­νας της Ρωσί­ας κατη­γό­ρη­σε τον ουκρα­νι­κό στρα­τό ότι έπλη­ξε τις γραμ­μές ηλε­κτρο­δό­τη­σης και έναν υπο­σταθ­μό που τρο­φο­δο­τούν με ηλε­κτρι­κή ενέρ­γεια τον πυρη­νι­κό σταθ­μό του Τσερ­νό­μπιλ, κάνο­ντας λόγο για «επι­κίν­δυ­νη προ­βο­κά­τσια», μετα­δί­δει το πρα­κτο­ρείο Reuters επι­κα­λού­με­νο το Interfax.

Ο Ουκρα­νός πρό­ε­δρος Βλα­ντι­μίρ Ζελέν­σκι σε συνέ­ντευ­ξή του στη γερ­μα­νι­κή εφη­με­ρί­δα Bild  δηλώ­νει έτοι­μος για συμ­βι­βα­σμούς και για άμε­σο διά­λο­γο με τον Πούτιν

Ο Ρώσος υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Σερ­γκέι Λαβρόφ έφτα­σε το από­γευ­μα της Τετάρ­της στην Αττά­λεια για την αυρια­νή του συνά­ντη­ση με τον Ουκρα­νό ομό­λο­γό του Ντμί­τρο Κου­λέ­μπα, μετα­δί­δουν το Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο και το πρα­κτο­ρείο Reuters. Η συνά­ντη­ση που θα έχουν την Πέμ­πτη οι υπουρ­γοί Εξω­τε­ρι­κών των δύο χωρών, παρό­ντος του Τούρ­κου ομο­λό­γου τους Τσα­βού­σο­γλου, θα είναι η πρώ­τη συνά­ντη­ση των δύο υπουρ­γών από την έναρ­ξη της εισβολής.

Οι ρωσι­κές ένο­πλες δυνά­μεις έχουν κατα­στρέ­ψει 974 ουκρα­νι­κά άρμα­τα μάχης και άλλα τεθω­ρα­κι­σμέ­να οχή­μα­τα από την έναρ­ξη της εισβο­λής στις 24 Φεβρουα­ρί­ου, ανα­κοί­νω­σε το ρωσι­κό υπουρ­γείο Άμυ­νας. Το υπουρ­γείο ανέ­φε­ρε ότι ρωσι­κές δυνά­μεις κατέρ­ρι­ψαν επί­σης 97 drones.

Η πλειο­νό­τη­τα, το 90% των ουκρα­νι­κών στρα­τιω­τι­κών αερο­δια­δρό­μων, που φιλο­ξε­νού­σαν το μεγα­λύ­τε­ρο μέρος του πλη­ρώ­μα­τος στρα­τιω­τι­κής αερο­πο­ρί­ας έχει «απε­νερ­γο­ποι­η­θεί», δήλω­σε στους δημο­σιο­γρά­φους την Τετάρ­τη ο εκπρό­σω­πος του ρωσι­κού υπουρ­γεί­ου Άμυ­νας, Ιγκόρ Κονα­σέν­κοφ. «Δεν έχει απο­μεί­νει σχε­δόν κανέ­νας εκπαι­δευ­μέ­νος Ουκρα­νός πιλό­τος πρώ­της και δεύ­τε­ρης κατη­γο­ρί­ας», πρό­σθε­σε ο Ρώσος αξιω­μα­τού­χος. Ο εκπρό­σω­πος σημεί­ω­σε ότι ορι­σμέ­να ουκρα­νι­κά αερο­πλά­να μετα­κό­μι­σαν στη Ρου­μα­νία και δεν συμ­με­τέ­χουν σε πολε­μι­κές ενέργειες.

Το ρωσι­κό υπουρ­γείο Άμυ­νας ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ότι σχε­δόν 180.000 άνθρω­ποι έχουν τρα­πεί σε φυγή από την Ουκρα­νία φτά­νο­ντας στη Ρωσία μετά την έναρ­ξη της εισβο­λής στις 24 Φεβρουα­ρί­ου, μετέ­δω­σε το πρα­κτο­ρείο Reuters, επι­κα­λού­με­νο το ρωσι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων Interfax.

Ο Δρ Τέντρος Αντά­νομ Γκε­μπρε­ΐ­σους, γενι­κός διευ­θυ­ντής του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγεί­ας, δήλω­σε ότι ο οργα­νι­σμός έχει επα­λη­θεύ­σει 18 επι­θέ­σεις στην Ουκρα­νία ενα­ντί­ον υγειο­νο­μι­κών εγκα­τα­στά­σε­ων, εργα­ζο­μέ­νων στον τομέα της υγεί­ας και ασθε­νο­φό­ρων, με 10 θανά­τους και 16 τραυματίες.

Το γρα­φείο του ΟΗΕ για τα ανθρώ­πι­να δικαιώ­μα­τα έχει επα­λη­θεύ­σει 1.424 απώ­λειες αμά­χων από την έναρ­ξη της εισβο­λής στην Ουκρα­νία πριν από δύο εβδο­μά­δες — 516 σκο­τώ­θη­καν και 908 τραυ­μα­τί­στη­καν. Η Υπη­ρε­σία ανα­φέ­ρει ότι ο αριθ­μός των θυμά­των είναι σημα­ντι­κά μεγαλύτερος.

Ναπο­λέ­ων Σου­κα­τζί­δης Το μεγα­λείο ενός αγω­νι­στή της Αντί­στα­σης, του Θέμου Κορνάρου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο