Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ινδία: Ανείπωτη τραγωδία από το θανατηφόρο πέρασμα της πανδημίας

Η Ινδία για τέταρ­τη συνε­χό­με­νη ημέ­ρα κατέ­γρα­ψε τον υψη­λό­τε­ρο αριθ­μό κρου­σμά­των κορο­νοϊ­ού που έχουν ανα­φερ­θεί ποτέ σε οποια­δή­πο­τε χώρα στον κόσμο μέσα σε ένα 24ωρο, με 349.691 νέες μολύν­σεις, όπως ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα το υπουρ­γείο Υγείας.

Παράλ­λη­λα στη χώρα κατα­γρά­φη­κε και ρεκόρ θανά­των, αφού τις προη­γού­με­νες 24 ώρες υπέ­κυ­ψαν στην covid-19, 2.767 άνθρωποι.

Συνο­λι­κά, από την αρχή της παν­δη­μί­ας στην Ινδία έχουν ανα­φερ­θεί 16,96 εκα­τομ­μύ­ρια κρού­σμα­τα κορο­νοϊ­ού και και 192.311 θάνα­τοι από covid-19.

Η ινδι­κή κυβέρ­νη­ση έχει κατα­φύ­γει σε στρα­τιω­τι­κά αερο­σκά­φη και τρέ­να για να μετα­φέ­ρουν οξυ­γό­νο στο Νέο Δελ­χί από άλλες περιο­χές της χώρας, αλλά και από το εξω­τε­ρι­κό, όπως για παρά­δειγ­μα από τη Σιγκαπούρη.

Η χώρα του 1,3 δισε­κα­τομ­μυ­ρί­ου κατοί­κων είναι στα πρό­θυ­ρα ανθρω­πι­στι­κής κατα­στρο­φής, προει­δο­ποί­η­σε ο Ασίς Τζα, πρύ­τα­νης της σχο­λής Δημό­σιας Υγεί­ας στο πανε­πι­στή­μιο Brown σε άρθρο του που δημο­σιεύ­θη­κε το Σάβ­βα­το στην Washington Post.

O Τζα επε­σή­μα­νε ότι περί­που 2.000 άνθρω­ποι πεθαί­νουν επι­σή­μως καθη­με­ρι­νά στην Ινδία από covid-19, όμως οι περισ­σό­τε­ροι ειδι­κοί εκτι­μούν ότι ο πραγ­μα­τι­κός αριθ­μός είναι δύο με δέκα φορές μεγαλύτερος.

Η χώρα είναι, πλέ­ον, η τέταρ­τη χώρα με τους περισ­σό­τε­ρους νεκρούς από την παν­δη­μία, καθώς αριθ­μεί 192.311 θύμα­τα σε 16.960.172 κρούσματα.

Μέσα σε αυτή την ασφυ­κτι­κή κατά­στα­ση ο πρω­θυ­πουρ­γός κάλε­σε τους πολί­τες να εμβο­λια­στούν, αλλά και να είναι εξαι­ρε­τι­κά προ­σε­κτι­κοί, κάνο­ντας λόγο για μία «καται­γί­δα« μολύν­σε­ων που έχει πλή­ξει τη χώρα

«Ήμα­σταν σίγου­ροι και αισιό­δο­ξοι αφού αντι­με­τω­πί­σα­με επι­τυ­χη­μέ­να το πρώ­το κύμα, αλλά αυτή η καται­γί­δα έχει τρο­μά­ξει το έθνος μας» δήλω­σε ο Ναρέ­ντρα Μόντι, ενώ η κυβέρ­νη­σή του δέχε­ται σφο­δρή κρι­τι­κή επει­δή χαλά­ρω­σε στις αρχές του έτους επι­τρέ­πο­ντας την πραγ­μα­το­ποί­η­ση θρη­σκευ­τι­κών και πολι­τι­κών εκδη­λώ­σε­ων με τη συμ­με­το­χή χιλιά­δων ανθρώπων.

Τα νοσο­κο­μεία και οι για­τροί εκδί­δουν συνε­χώς αγω­νιώ­δεις ανα­κοι­νώ­σεις λέγο­ντας πως δεν μπο­ρούν να αντα­πε­ξέλ­θουν στον μεγά­λο αριθ­μό ασθενών.

Στο μετα­ξύ ο πρω­θυ­πουρ­γός του Νέου Δελ­χί, ο Αρβίντ Κεζ­ριουάλ, δήλω­σε σήμε­ρα ότι παρα­τεί­νε­ται το lockdown στην ινδι­κή πρω­τεύ­ου­σα ως τις 3 Μαΐ­ου καθώς τα νέα κρού­σμα­τα αυξά­νο­νται εκθετικά.

«Απο­φα­σί­σα­με να παρα­τεί­νου­με κατά μία εβδο­μά­δα το lockdown», ανα­κοί­νω­σε ο Κεζ­ριουάλ. «Η κατα­στρο­φή του κορο­νοϊ­ού συνε­χί­ζε­ται, δεν υπάρ­χει ανάπαυλα».

«Το lockdown είναι το έσχα­το μέσο μας να αντι­με­τω­πί­σου­με τον κορο­νο­ϊό, όμως με τα κρού­σμα­τα να αυξά­νο­νται τόσο γρή­γο­ρα πρέ­πει να χρη­σι­μο­ποιο­ή­σου­με το όπλο αυτό», υπο­γράμ­μι­σε ο πρω­θυ­πουρ­γός της ινδι­κής πρωτεύουσας.

Το Νέο Δελ­χί, που μετρά 20 εκα­τομ­μύ­ρια κατοί­κους, έχει πλη­γεί περισ­σό­τε­ρο από οποια­δή­πο­τε άλλη περιο­χή της Ινδί­ας από τον κορο­νο­ϊό. Την προη­γού­με­νη Δευ­τέ­ρα είχε τεθεί σε ισχύ lockdown μίας εβδο­μά­δας σε μια προ­σπά­θεια να αμβλυν­θεί η πίε­ση στο σύστη­μα υγείας.

Έξω από νοσο­κο­μεία της περιο­χής πολί­τες στή­νουν ράν­τζα και φιά­λες οξυ­γό­νου, παρα­κα­λώ­ντας παράλ­λη­λα τις αρχές να πάρουν όσο περισ­σό­τε­ρους ασθε­νές μέσα στα κτί­ρια μπορούν.

Στο μετα­ξύ μια σει­ρά  κυβερ­νή­σεις κρα­τών, αλλά και η Ε.Ε. ανα­μέ­νε­ται να στεί­λουν ενί­σχυ­ση σε ανα­πνευ­στή­ρες και οξυ­γό­νο, καθώς το σύστη­μα της 1,3 δισε­κα­τομ­μυ­ρί­ων κατοί­κων χώρας έχει καταρ­ρεύ­σει και τα εργο­στά­σιά της δεν μπο­ρούν να αντα­πο­κρι­θούν στη ζήτηση.

Παρα­μύ­θι: Το γαϊ­τα­νά­κι της φιλί­ας, της Ανθής Παρασκευοπούλου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο