Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ινδία: Ασθενείς πεθαίνουν στις πύλες νοσοκομείων και στα πεζοδρόμια

Η Ινδία κατέ­γρα­ψε σήμε­ρα νέο παγκό­σμιο ρεκόρ επι­βε­βαιω­μέ­νων κρου­σμά­των του νέου κορο­νοϊ­ού μέσα σε 24 ώρες, ξεπερ­νώ­ντας για πρώ­τη φορά το επί­πε­δο των 400.000, ενώ για άλλη μια ημέ­ρα, τα θύμα­τα της παν­δη­μί­ας του νέου κορο­νοϊ­ού ξεπέ­ρα­σαν τα 3.500, σύμ­φω­να με τα επί­ση­μα δεδομένα.

«Οι άνθρω­ποι πεθαί­νουν στα πεζο­δρό­μια μπρο­στά από τα νοσο­κο­μεία που είναι γεμά­τα.  Οι σει­ρή­νες των ασθε­νο­φό­ρων ουρ­λιά­ζουν, καθώς οι νοση­λευ­τές ‑οδη­γοί γυρί­ζουν απε­γνω­σμέ­να μέσα στην πόλη ανα­ζη­τώ­ντας ένα ελεύ­θε­ρο κρε­βά­τι σε κάποιο νοσο­κο­μείο. Πολ­λοί ασθε­νείς με covid πεθαί­νουν μέσα στα ασθε­νο­φό­ρα. Τα νοσο­κο­μεία δεν έχουν αρκε­τό χώρο ούτε για τους νεκρούς, που απο­τε­φρώ­νο­νται  μαζι­κά». Ο  Δρ. Σου­βι­ράχ Τζον, επι­κε­φα­λής επι­δη­μιο­λό­γος στο νοσο­κο­μείο «Sir Ganga Ram», στο Νέο Δελ­χί ‚περι­γρά­φει με δάκρυα στα μάτια την εμπό­λε­μη κατά­στα­ση που βιώ­νει η πρω­τεύ­ου­σα της Ινδί­ας, αντι­μέ­τω­πη με μια νέα μετάλ­λα­ξη του κορο­νοϊ­ού την πανδημία

Οι άνθρω­ποι ικε­τεύ­ουν για ένα νοσο­κο­μεια­κό κρε­βά­τι για τον εαυ­τό τους ή τους συγ­γε­νείς τους, πολ­λοί  άνθρω­ποι πεθαί­νουν στα πεζο­δρό­μια μπρο­στά από τις υπερ­πλή­ρεις κλινικές.

«Πολ­λά νοσο­κο­μεία σήμε­ρα δεν δια­θέ­τουν πλέ­ον αρκε­τές συσκευ­ές οξυ­γό­νου. Όλο το ιατρι­κό προ­σω­πι­κό εργά­ζε­ται σε κατα­στά­σεις …επι­βί­ω­σης , ξεπερ­νώ­ντας κάθε όριο  σωμα­τι­κής και συναι­σθη­μα­τι­κής εξά­ντλη­σης, προ­σπα­θώ­ντας να σώσουν όσο το δυνα­τόν περισ­σό­τε­ρες ζωές» ‚λέει ο  Δρ. Σου­βι­ράχ Τζον. Η ινδι­κή κυβέρ­νη­ση χρη­σι­μο­ποιεί ήδη στρα­τιω­τι­κά αερο­πλά­να και τρέ­να για να μετα­φέ­ρει συσκευ­ές οξυ­γό­νου από διά­φο­ρες περιο­χές της χώρας στην ιδιαί­τε­ρα πλη­γεί­σα πρω­τεύ­ου­σα. Και οι απελ­πι­σμέ­νοι συγ­γε­νείς προ­σπα­θούν να  αγο­ρά­σουν φιά­λες οξυ­γό­νου σε υπερ­τι­μη­μέ­νες τιμές στα κοι­νω­νι­κά δίκτυα και στη μαύ­ρη αγορά…

Πέρα από τους  για­τρούς και τις νοσο­κό­μες που εργά­ζο­νται όλο το εικο­σι­τε­τρά­ω­ρο, οι απλοί πολί­τες έχουν επί­σης ένα θλι­βε­ρό καθή­κον: Να βοη­θή­σουν στα κρε­μα­τό­ρια για να απο­τε­φρώ­σουν τους νεκρούς συγ­γε­νείς τους…

Με βάση τους αριθ­μούς του ομο­σπον­δια­κού υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας, επι­βε­βαιώ­θη­καν 401.993 κρού­σμα­τα του SARS-CoV‑2, ενώ οι ασθε­νείς με την COVID-19 που υπέ­κυ­ψαν έφθα­σαν τους 3.523 το προη­γού­με­νο 24ωρο.

Η Ινδία έχει κατα­γρά­ψει κάπου 7,7 εκα­τομ­μύ­ρια μολύν­σεις από τα τέλη του Φεβρουα­ρί­ου, όταν άρχι­σε να επι­τα­χύ­νε­ται το δεύ­τε­ρο κύμα της παν­δη­μί­ας του κορο­νοϊ­ού, που έχει βυθί­σει τη γιγα­ντιαία χώρα της Ασί­ας σε υγειο­νο­μι­κή κρί­ση άνευ προη­γου­μέ­νου. Είχαν χρεια­στεί έξι μήνες για να κατα­γρα­φούν τα προη­γού­με­να 7,7 εκατ. κρούσματα.

Πλέ­ον ο απο­λο­γι­σμός της παν­δη­μί­ας του νέου κορο­νοϊ­ού έχει φθά­σει τους 211.853 νεκρούς επί συνό­λου 19,1 και πλέ­ον εκα­τομ­μυ­ρί­ων μολύνσεων.

Ειδι­κοί εκτι­μούν πως ο πραγ­μα­τι­κός απο­λο­γι­σμός είναι ακό­μα βαρύτερος.

Πυρκαγιά στοίχισε τη ζωή σε 12 ασθενείς που νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ νοσοκομείου αναφοράς για ασθενείς με την COVID-19

Του­λά­χι­στον δώδε­κα ασθε­νείς με την COVID-19 πέθα­ναν σήμε­ρα το πρωί όταν ξέσπα­σε πυρ­κα­γιά στη μονά­δα εντα­τι­κής θερα­πεί­ας (ΜΕΘ) όπου είχαν εισα­χθεί, μετα­δί­δουν ινδι­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης, επει­σό­διο που προ­στέ­θη­κε σε πολ­λά παρό­μοια στα ινδι­κά νοσο­κο­μεία, που έχουν κατα­κλυ­στεί από αρρώστους.

Στο τετρα­ώ­ρο­φο νοσο­κο­μείο στην Μπα­ρούτς, στο δυτι­κό ομό­σπον­δο κρά­τος Γκου­τζά­ρατ, νοση­λεύ­ο­νταν περί­που 50 ακό­μη ασθε­νείς όταν εκδη­λώ­θη­κε η πυρκαγιά.

«Αμέ­σως μετά την πυρ­κα­γιά επι­βε­βαιώ­θη­καν οι 12 θάνα­τοι», δήλω­σε αξιω­μα­τι­κός της τοπι­κής αστυ­νο­μί­ας, σύμ­φω­να με το πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων Press Trust of India.

Την 23η Απρι­λί­ου, πυρ­κα­γιά στη Μου­μπάι στοί­χι­σε τη ζωή σε 13 ασθε­νείς με την COVID-19. Μερι­κές ημέ­ρες αργό­τε­ρα, 22 άνθρω­ποι υπέ­κυ­ψαν εξαι­τί­ας άλλης πυρ­κα­γιάς σε νοσο­κο­μείο, επί­σης στο ομό­σπον­δο κρά­τος Μαχαράστρα.

Στο ίδιο ομό­σπον­δο κρά­τος, 29 ασθε­νείς με τη νόσο που προ­κα­λεί ο νέος κορο­νο­ϊ­ός πέθα­ναν σε νοσο­κο­μείο όταν δια­κό­πη­κε η χορή­γη­ση του οξυ­γό­νου τους εξαι­τί­ας διαρροής.

Το σύστη­μα υγεί­ας της Ινδί­ας μαστί­ζε­ται από υπο­χρη­μα­το­δό­τη­ση επί δεκα­ε­τί­ες και η παν­δη­μία έχει προ­κα­λέ­σει φοβε­ρές ελλεί­ψεις σε οξυ­γό­νο, φάρ­μα­κα και νοσο­κο­μεια­κές κλί­νες. Σε κάποιες περιο­χές, ασθε­νείς πεθαί­νουν στις πύλες νοσοκομείων.

Ακο­λου­θή­στε το Ατέ­χνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο