Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ινδία: Θερίζει η νέα παραλλαγή του ιού — Καίνε νεκρούς ακόμη και σε αυτοσχέδια κρεματόρια μέρα-νύχτα (ΒΙΝΤΕΟ)

Εκτός ελέγ­χου η παν­δη­μία στην Ινδία η οποία έχει υπερ­βεί πλέ­ον σε κατα­γε­γραμ­μέ­να κρού­σμα­τα την, επί­σης τρα­γι­κά χτυ­πη­μέ­νη, Βρα­ζι­λία με περισ­σό­τε­ρα από 15 εκα­τομ­μύ­ρια ένα­ντι 13,9 εκατ., όταν οι ΗΠΑ παρα­μέ­νουν μακράν πρώ­τες με 31,6 εκατ. επι­βε­βαιω­μέ­νες μολύνσεις.

Η ταχύ­τα­τη εξά­πλω­ση του κορω­νοϊ­ού στην Ινδία οδη­γεί σε κατάρ­ρευ­ση το σύστη­μα υγεί­ας, ενώ πλέ­ον εικό­νες από καύ­σεις σορών και κλι­βά­νους σε κρε­μα­τό­ρια να λει­τουρ­γούν 24 ώρες το 24ωρο κάνουν τον γύρο των διε­θνών Μέσων.

Στην Ινδία ξεπε­ρά­στη­κε, για πρώ­τη φορά, το όριο των 2.000 θανά­των εξαι­τί­ας της COVID-19 σε μια ημέ­ρα, ενώ ο αριθ­μός των μολύν­σε­ων ξεπέ­ρα­σε, επί­σης για πρώ­τη φορά, το επί­πε­δο των 295.000.

Σύμ­φω­να με το ομο­σπον­δια­κό υπουρ­γείο Υγεί­ας, τις προη­γού­με­νες 24 ώρες υπέ­κυ­ψαν 2.023 ασθε­νείς με την COVID-19, με τον απο­λο­γι­σμό των θυμά­των της παν­δη­μί­ας του νέου κορο­νοϊ­ού να φθά­νει τους 182.553 νεκρούς ως αυτό το στάδιο.

Ταυ­τό­χρο­να, κατα­γρά­φη­κε ρεκόρ εργα­στη­ρια­κά επι­βε­βαιω­μέ­νων κρου­σμά­των του SARS-CoV‑2, με 295.041 σε 24 ώρες και συνο­λι­κά 15,6 εκα­τομ­μύ­ρια ανθρώ­πους να έχουν μολυνθεί.

Στην Ινδία των 1,3 δισεκ. κατοί­κων κατα­γρά­φο­νται ο τέταρ­τος βαρύ­τε­ρος απο­λο­γι­σμός θυμά­των της παν­δη­μί­ας και ο δεύ­τε­ρος υψη­λό­τε­ρος αριθ­μός μολύν­σε­ων στον κόσμο.

Χαρα­κτη­ρι­στι­κή της κατά­στα­σης είναι η απο­στρο­φή ου Γ. Παυ­λά­κη σε πρω­ι­νή συνέ­ντευ­ξη: Στην Ινδία, με το νέο στέ­λε­χος, προ­βλέ­πε­ται να γίνει σφα­γή, εκτί­μη­σε λέγο­ντας πως «ο ιός προ­σαρ­μό­στη­κε στον πλη­θυ­σμό και θερίζει».

Η Βρε­τα­νία μάλι­στα πρό­σθε­σε την Ινδία στην «κόκ­κι­νη λίστα» τη Δευ­τέ­ρα, η κυβέρ­νη­ση ωστό­σο κατη­γο­ρή­θη­κε ότι ενήρ­γη­σε με καθυ­στέ­ρη­ση, καθώς περισ­σό­τε­ρα από 100 άτο­μα στο Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο έχουν πλέ­ον βρε­θεί θετι­κά στην ινδι­κή παραλ­λα­γή από τα τέλη Μαρ­τί­ου, τα περισ­σό­τε­ρα από τα οποία συν­δέ­ο­νταν σε ταξί­δια στο εξω­τε­ρι­κό. Κρού­σμα­τα έχουν βρε­θεί και σε άλλες χώρες (πχ. Ισραήλ).

Ινδία: Η νέα επικίνδυνη παραλλαγή εξαπλώνεται πιο εύκολα

Η Daily Mail ανα­φέ­ρει στη νέα επι­κίν­δυ­νη παραλ­λα­γή B.1.617 τονί­ζο­ντας ότι πιστεύ­ε­ται ότι εξα­πλώ­νε­ται πιο εύκο­λα και θα μπο­ρού­σε να είναι πιο θανα­τη­φό­ρα από άλλες παραλ­λα­γές. Όπως τονί­ζει μάλι­στα, για­τροί στην Ινδία ανη­συ­χούν για έναν σημα­ντι­κό μέρος νεα­ρών ασθε­νών. Μερι­κοί για­τροί λένε ότι ο λόγος που τα άτο­μα κάτω των 45 ετών είναι τώρα ευά­λω­τα είναι επει­δή πηγαί­νουν στη δου­λειά και τρώ­νε έξω περισ­σό­τε­ρο, αλλά δεν υπάρ­χει καμία κύρια απόδειξη.

Πώς όμως εξα­πλώ­θη­κε σε τέτοιο βαθ­μό ο κορω­νο­ϊ­ός στην Ινδία; Στις αρχές του έτους, η χώρα πίστευε ότι είχε ξεπε­ρά­σει την παν­δη­μία και είχε ξεκι­νή­σει μαζι­κό εμβο­λια­σμό. Όπως εξη­γεί όμως η Daily Mail, οι μάσκες προ­σώ­που και η κοι­νω­νι­κή από­στα­ση στα­μά­τη­σαν να τηρού­νται ως μέτρα προ­στα­σί­ας και τερά­στια πλή­θη συγκε­ντρώ­θη­καν σε θρη­σκευ­τι­κές συγκε­ντρώ­σεις, εκλο­γές και αγώ­νες κρίκετ.

Τα σόσιαλ μίντια βρί­θουν ακό­μη από οργι­σμέ­νες μομ­φές και χλευα­στι­κά σχό­λια κατά του πρω­θυ­πουρ­γού Μόντι, που δεν έχει θέσει υπό περιο­ρι­σμό μαζι­κό­τα­τες θρη­σκευ­τι­κές και δη ινδουι­στι­κές γιορ­τές, όπως το Κουμπ Μελά, που συγκέ­ντρω­σε περί­που 4,6 εκα­τομ­μύ­ρια πιστούς ‑χωρίς μάσκες και απο­στά­σεις- μόνο την τελευ­ταία βδομάδα.

Ο Ινδός πρω­θυ­πουρ­γός και υπουρ­γοί του εξα­κο­λου­θούν επί­σης να κάνουν κανο­νι­κά προ­ε­κλο­γι­κές συγκε­ντρώ­σεις εν όψει των τοπι­κών εκλο­γών στο κρα­τί­διο της Δυτι­κής Βεγγάλης.

Ινδία: Καταρρέει το σύστημα Υγείας

Και ενώ οι για­τροί προει­δο­ποιούν για την αύξη­ση ασθε­νών σε νεα­ρό­τε­ρες ηλι­κί­ες, τα νοσο­κο­μεία αρχί­ζουν να ξεμέ­νουν από φιά­λες ιατρι­κού οξυ­γό­νου. Οι για­τροί στο Δελ­χί λένε ότι τα δύο τρί­τα των νέων ασθε­νών τους είναι κάτω των 45 ετών, ενώ στη Βομ­βάη, ανα­φέ­ρουν ότι πλέ­ον γίνο­νται εισα­γω­γές παι­διών ηλι­κί­ας 12 έως 15 ετών, που ουσια­στι­κά δεν υπήρ­χαν στο πρώ­το κύμα.

Στη πολι­τεία Γκου­τζα­ράτ πνευ­μο­νο­λό­γος προει­δο­ποιεί για αυξη­μέ­νη σοβα­ρό­τη­τα από τον κορω­νοϊ­ού στους νέους στους πνεύ­μο­νες, την καρ­διά και τα νεφρά.

Πιστεύ­ε­ται επί­σης ότι τα άτο­μα κάτω των 45 ετών μπο­ρεί να είναι πιο επιρ­ρε­πή σε μια νέα διπλή μετάλ­λα­ξη που βρί­σκε­ται στο 60% των δειγ­μά­των στην Μαχα­ρά­στρα, την πολι­τεία που έχει πλη­γεί περισσότερο.

Τη Δευ­τέ­ρα, το υπουρ­γείο Υγεί­ας ανα­κοί­νω­σε ότι θα δια­θέ­σει εμβό­λια σε άτο­μα άνω των 18 ετών από τις αρχές του επό­με­νου μήνα, αλλά δεν είναι σαφές εάν η χώρα των 1,4 δισε­κα­τομ­μυ­ρί­ων, η οποία είναι ο μεγα­λύ­τε­ρος παρα­γω­γός εμβο­λί­ων στον κόσμο μπο­ρεί να καλύ­ψει τις ανά­γκες της, αυξά­νο­ντας την ανη­συ­χία για τις αλυ­σί­δες ανε­φο­δια­σμού στον υπό­λοι­πο κόσμο.

Το Δελ­χί, η πόλη των 29 εκα­τομ­μυ­ρί­ων, χθες το βρά­δυ επέ­βα­λε lockdown μίας εβδο­μά­δα για να προ­στα­τεύ­σει τα νοσο­κο­μεία που έχουν λυγί­σει υπό την πίε­ση της παν­δη­μί­ας καθώς ήταν δια­θέ­σι­μα λιγό­τε­ρα από 100 κρε­βά­τια με ανα­πνευ­στή­ρες και λιγό­τε­ρα από 150 κρε­βά­τια για ασθε­νείς που χρειά­ζο­νται εντα­τι­κή θεραπεία.

Καίνε τους νεκρούς σε κρεματόρια

Στη δυτι­κή πολι­τεία του Γκου­τζα­ράτ, τα κρε­μα­τό­ρια στο Σου­ράτ, στο Ρατζ­κότ, στο Τζα­μνα­γκάρ και στο Αχμε­ντα­μπάντ λει­τουρ­γούν όλο το 24ωρο με τρία έως τέσ­σε­ρις φορές περισ­σό­τε­ρες σορούς από το κανονικό.

Η καμι­νά­δα ενός ηλε­κτρι­κού κλι­βά­νου στο Αχμε­ντα­μπάντ ράγι­σε και κατέρ­ρευ­σε αφού ήταν σε συνε­χή χρή­ση έως και 20 ώρες κάθε μέρα για τις τελευ­ταί­ες δύο εβδο­μά­δες. Τα πλαί­σια σιδή­ρου σε ένα βιο­μη­χα­νι­κό κέντρο δια­μα­ντιών στο Σου­ράτ έλιω­σαν επει­δή δεν υπήρ­χε χρό­νος να αφή­σουν τους κλι­βά­νους να κρυώσουν.

Μέχρι τον περα­σμέ­νο μήνα απο­τε­φρώ­να­με περί­που 20 σορούς την ημέ­ρα … Αλλά από τις αρχές Απρι­λί­ου χει­ρι­ζό­μα­στε πάνω από 80 σορούς κάθε μέρα», δήλω­σε ένας τοπι­κός αξιω­μα­τού­χος στο κρε­μα­τό­ριο Ramnath Ghela.

Με τον χρό­νο ανα­μο­νής να είναι έως και οκτώ ώρες, στο Ρατζ­κότ έχει δημιουρ­γη­θεί μια ειδι­κή αίθου­σα ελέγ­χου που λει­τουρ­γεί διαρ­κώς για τη δια­χεί­ρι­ση της ροής στα τέσ­σε­ρα κρε­μα­τό­ρια της πόλης.

Σε δύο κρε­μα­τό­ρια στο Lucknow στο βορ­ρά, οι συγ­γε­νείς παίρ­νουν αριθ­μη­μέ­να κου­πό­νια και περι­μέ­νουν έως και 12 ώρες. Κάποιος μάλι­στα άρχι­σε να καί­ει πτώ­μα­τα σε ένα παρα­κεί­με­νο πάρκο.

Ο Rohit Singh, του οποί­ου ο πατέ­ρας πέθα­νε από κορω­νο­ϊό, δήλω­σε ότι οι αξιω­μα­τού­χοι του κρε­μα­το­ρί­ου χρε­ώ­νουν περί­που 7.000 ρου­πί­ες περί­που — σχε­δόν 20 φορές το κανο­νι­κό. Κάποια κρε­μα­τό­ρια στο Lucknow ξέμει­ναν από ξύλο και ζήτη­σαν από τους ανθρώ­πους να πάνε οι ίδιοι.

Πάνε καλά αυτοί οι Σουηδοί;

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο