Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ινδία — Ιμαλάια: Εκατόμβη από κατάρρευση τμήματος παγετώνα

Περί­που 125 άνθρω­ποι αγνο­ού­νται μετά από την κατάρ­ρευ­ση τμή­μα­τος ενός παγε­τώ­να των Ιμα­λα­ΐ­ων που παρέ­συ­ρε ένα υδροη­λε­κτρι­κό φράγ­μα, σήμε­ρα στην Ινδία.

Ο αριθ­μός αυτός των αγνο­ου­μέ­νων, μπο­ρεί να αυξη­θεί, όπως δήλω­σε ο επι­κε­φα­λής υπουρ­γός του κρα­τι­δί­ου Ουτα­ρα­χάντ, στα βόρεια της χώρας.

Οι πλημ­μύ­ρες που προ­κλή­θη­καν από την κατάρ­ρευ­ση προ­κά­λε­σαν την εκκέ­νω­ση χωριών που βρί­σκο­νται σε χαμη­λό­τε­ρο υψόμετρο.

india pagetonas

“Επτά πτώ­μα­τα ανα­σύρ­θη­καν από την περιο­χή της κατάρ­ρευ­σης και οι επι­χει­ρή­σεις διά­σω­σης συνε­χί­ζο­νται,” δήλω­σε στους δημο­σιο­γρά­φους ο Τρι­βέ­ντρα Σινγκ Ραουάτ, στην πρω­τεύ­ου­σα του ανα­φε­ρό­με­νου κρα­τι­δί­ου, Ντεχραντούν.

Αυτό­πτης μάρ­τυ­ρας είπε πως είδε ένα τεί­χος από σκό­νη, βρά­χια και νερό να κατε­βαί­νει σαν χιο­νο­στι­βά­δα την κοι­λά­δα του ποταμού.

«Ήρθε πολύ γρή­γο­ρα, δεν υπήρ­χε χρό­νος να ειδο­ποι­η­θεί κανείς», είπε τηλε­φω­νι­κά στο Ρόι­τερς ο Σαν­τζάι Σινγκ Ράνα, ο οποί­ος ζει στα υψώ­μα­τα του χωριού Ράι­νι. «Νόμι­σα πως θα παρα­σύ­ρει ακό­μη κι εμάς».

Ντό­πιοι εκφρά­ζουν φόβους ότι μπο­ρεί να έχουν παρα­συρ­θεί από τα ορμη­τι­κά νερά άνθρω­ποι που εργά­ζο­νται σε γει­το­νι­κό υδροη­λε­κτρι­κό σταθ­μό, καθώς και χωρι­κοί που έψα­χναν για καυ­σό­ξυ­λα ή έβο­σκαν τα κοπά­δια τους κοντά στον ποτα­μό, είπε ο Ράνα.

«Δεν έχου­με ιδέα πόσοι άνθρω­ποι αγνο­ο­ού­νται», πρόσθεσε.

Η Ινδία έθε­σε σε κατά­στα­ση συνα­γερ­μού τις βόρειες περι­φέ­ρειές της.

Εικό­νες από την περιο­χή δεί­χνουν τα ορμη­τι­κά νερά να παρα­σύ­ρουν τμή­μα­τα του φράγ­μα­τος καθώς και ό,τι άλλο βρι­σκό­ταν στο δρό­μο τους.

india pagetonas2

«Ο ρους του ποτα­μού Αλα­κνά­ντα μετά το Ναντ­πρα­γιάγκ έχει ομα­λο­ποι­η­θεί», ανέ­φε­ρε στο Twitter ο πρω­θυ­πουρ­γός του κρα­τι­δί­ου Ουτα­ρα­χάντ, ο Τρι­βέ­ντρα Σινγκ Ραουάτ.

«Η στάθ­μη των υδά­των του ποτα­μού είναι τώρα 1 μέτρο πάνω από το κανο­νι­κό, όμως η ροή μειώ­νε­ται», πρόσθεσε.

«Ο Χικ­μέτ στην Ελλά­δα», του Ηρα­κλή Κακαβάνη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο