Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ινδία: Οι γιατροί προειδοποιούν κατά της χρήσης κοπριάς και ούρων από αγελάδες ως ασπίδα προστασίας κατά του κορονοϊού

Για­τροί στην Ινδία προει­δο­ποιούν κατά της πρα­κτι­κής στην οποία κατα­φεύ­γουν πολί­τες να χρη­σι­μο­ποιούν την κοπριά από αγε­λά­δες ως μέσο προ­στα­σί­ας από τον κορο­νο­ϊό λέγο­ντας ότι δεν υπάρ­χουν επι­στη­μο­νι­κές ενδεί­ξεις για την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τά της και ότι αυτή μπο­ρεί να προ­κα­λέ­σει άλλες ασθένειες.

Η παν­δη­μία του κορο­νοϊ­ού έχει προ­κα­λέ­σει χάος στην Ινδία με 22,66 εκα­τομ­μύ­ρια κρού­σμα­τα και 246.116 θανά­τους να έχουν κατα­γρα­φεί μέχρι σήμερα.

Οι ειδι­κοί υπο­στη­ρί­ζουν ότι οι αριθ­μοί πιθα­νόν να είναι πέντε με δέκα φορές υψη­λό­τε­ροι και οι πολί­τες σε όλη τη χώρα δίνουν μάχη για να εξα­σφα­λί­σουν νοσο­κο­μεια­κές κλί­νες, οξυ­γό­νο ή φάρ­μα­κα με απο­τέ­λε­σμα πολ­λοί να πεθαί­νουν λόγω της έλλει­ψης αυτών.

Στο κρα­τί­διο Γκου­τζα­ράτ της δυτι­κής Ινδί­ας κάποιοι πιστοί πηγαί­νουν μια φορά την εβδο­μά­δα σε χώρους όπου βρί­σκο­νται αγε­λά­δες για να καλύ­ψουν το σώμα τους με την κοπριά και τα ούρα των ζώων με την ελπί­δα ότι έτσι θα ενι­σχύ­σουν την ανο­σία τους απέ­να­ντι στον ιό ή θα ιαθούν από την covid σε περί­πτω­ση που έχουν νοσήσει.

Ο ινδουι­σμός θεω­ρεί την αγε­λά­δα ιερό σύμ­βο­λο της ζωής και της Γης και επί αιώ­νες οι ινδουι­στές χρη­σι­μο­ποιού­σαν την κοπριά των ζώων για να καθα­ρί­σουν τα σπί­τια τους και για το τελε­τουρ­γι­κό της προ­σευ­χής τους θεω­ρώ­ντας ότι έχει θερα­πευ­τι­κές και αντι­ση­πτι­κές ιδιότητες.

INDIA cows1

“Βλέπουμε…ακόμη και για­τρούς να έρχο­νται εδώ. Θεω­ρούν ότι αυτή η θερα­πεία βελ­τιώ­νει την ανο­σία και ότι μπο­ρούν μετά να πάνε άφο­βα να φρο­ντί­σουν τους ασθε­νείς τους”, λέει ο Γκα­ου­τάμ Μανι­λάλ Μπο­ρί­σα, ένας υπεύ­θυ­νος φαρ­μα­κευ­τι­κής εται­ρεί­ας που υπο­στη­ρί­ζει ότι αυτή η πρα­κτι­κή τον βοή­θη­σε να αναρ­ρώ­σει από την COVID-19 τον περα­σμέ­νο χρόνο.

Έκτο­τε επι­σκέ­πτε­ται τακτι­κά το Shree Swaminarayan Gurukul Vishwavidya Pratishthanam, ένα σχο­λείο που διοι­κεί­ται από ινδουι­στές μονα­χούς και βρί­σκε­ται σχε­δόν δίπλα στο κεντρι­κό παράρ­τη­μα της Ινδί­ας της εται­ρεί­ας Zydus Cadila, η οποία ανα­πτύσ­σει το δικό της φάρ­μα­κο κατά του κορονοϊού.

Καθώς οι συμ­με­τέ­χο­ντες περι­μέ­νουν το μείγ­μα κοπριάς και ούρων του ζώου να στε­γνώ­σει πάνω στα σώμα­τά τους αγκα­λιά­ζουν τις αγε­λά­δες που βρί­σκο­νται εκεί και κάνουν γιό­γκα για να ενι­σχύ­σουν το ενερ­γεια­κό τους επίπεδο.

Στη συνέ­χεια ξεπλέ­νο­νται με γάλα ή με ξινόγαλο.

Για­τροί και επι­στή­μο­νες στην Ινδία και σε όλο τον κόσμο έχουν επα­νει­λημ­μέ­νως προει­δο­ποι­ή­σει κατά της πρα­κτι­κής εναλ­λα­κτι­κών θερα­πειών ενά­ντια στην COVID-19, λέγο­ντας ότι αυτές μπο­ρεί να οδη­γή­σουν σε μια ψευ­δαί­σθη­ση ασφά­λειας και να προ­κα­λέ­σουν επι­πλο­κές σε άλλα προ­βλή­μα­τα υγείας.

“Δεν υπάρ­χουν ασφα­λείς επι­στη­μο­νι­κές ενδεί­ξεις ότι η κοπριά ή τα ούρα των αγε­λά­δων μπο­ρούν να ενι­σχύ­σουν την ανο­σία κατά της COVID-19, αυτό είναι ξεκά­θα­ρα θέμα πίστης”, λέει ο δρ Τζ.Α Τζεϊ­α­λάλ, πρό­ε­δρος του Εθνι­κού Ιατρι­κού Συλ­λό­γου της χώρας.

“Ενέ­χει επί­σης κιν­δύ­νους για την υγεία το να αλεί­φε­σαι ή να κατα­να­λώ­νεις αυτά τα προϊόντα–άλλες ασθέ­νειες μπο­ρούν να μετα­φερ­θούν από τα ζώα στους ανθρώ­πους”, επι­ση­μαί­νει ο ίδιος.

Υπάρ­χει επί­σης ανη­συ­χία ότι η πρα­κτι­κή αυτή κιν­δυ­νεύ­ει να προ­κα­λέ­σει εξά­πλω­ση του κορο­νοϊ­ού καθώς περι­λαμ­βά­νει τη συγκέ­ντρω­ση ανθρώ­πων σε ομάδες.

Ο Μαντ­χου­τσα­ράν Ντας, ο οποί­ος είναι ένας άλλος υπεύ­θυ­νος σε χώρο φύλα­ξης αγε­λά­δων στο Αχμε­ντα­μπάντ, είπε ότι οι υπεύ­θυ­νοι μειώ­νουν τον επι­τρε­πό­με­νο αριθ­μό των συμμετεχόντων.

Ακο­λου­θή­στε το Ατέ­χνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο