Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ινδονησία: Οι αρχές δίνουν εντολή για τον τερματισμό των ερευνών — Αγνοούνται περίπου 5.000 άνθρωποι

Οι αρχές της Ινδο­νη­σί­ας έδω­σαν σήμε­ρα εντο­λή να τερ­μα­τι­στούν οι έρευ­νες μετά τον σει­σμό και το τσου­νά­μι που προ­κά­λε­σαν τον θάνα­το περισ­σό­τε­ρων από 2.000 ανθρώ­πων στην περιο­χή της πόλης Παλού, στην νήσο Σου­λα­ου­έ­σι, στην Ινδο­νη­σία, ενώ εξα­κο­λου­θεί να αγνο­εί­ται η τύχη περί­που 5.000 ανθρώπων.

«Οι επι­χει­ρή­σεις έρευ­νας και διά­σω­σης για τα θύμα­τα θα ολο­κλη­ρω­θούν σήμε­ρα το από­γευ­μα», δήλω­σε στο AFP ο Μπα­μπάνγκ Σού­ριο, ο οποί­ος είναι υπεύ­θυ­νος των ερευ­νών στην Παλού.

Η Παλού βρί­σκε­ται στο δυτι­κό τμή­μα του Σου­λα­ου­έ­σι, και τα περί­χω­ρά της υπέ­στη­σαν τερά­στιες κατα­στρο­φές από τον ισχυ­ρό σει­σμό των 7,5 βαθ­μών και το τσου­νά­μι που ακο­λού­θη­σε στις 28 Σεπτεμβρίου.

Περισ­σό­τε­ρες από 2.000 σοροί έχουν ανα­συρ­θεί από τα ερεί­πια, αλλά οι αρχές πιστεύ­ουν ότι εξα­κο­λου­θεί να αγνο­εί­ται η τύχη 5.000 ανθρώ­πων, οι οποί­οι βρί­σκο­νται θαμ­μέ­νοι στα ερεί­πια των κτι­ρί­ων που κατέρρευσαν.

Η κυβέρ­νη­ση εξε­τά­ζει το ενδε­χό­με­νο να αφή­σει την κατά­στα­ση ως έχει σε δύο περιο­χές που βρί­σκο­νται κοντά στην Παλού, τις Πετό­μπο και Μπα­λα­ρόα, οι οποί­ες αφα­νί­στη­καν από την κατα­στρο­φή αυτή.

Οι επι­ζή­σα­ντες αυτών των δύο κοι­νο­τή­των καλού­νται να απο­φα­σί­σουν αν θα κάνουν ομα­δι­κές κηδεί­ες, αν θα εγερ­θεί κάποιο μνη­μείο στη μνή­μη των θυμά­των ή αν θα μετα­τρα­πούν σε πάρκα.

Περί­που 200.000 άνθρω­ποι χρή­ζουν επεί­γου­σας ανθρω­πι­στι­κής βοή­θειας στην περιοχή.

Υπάρ­χει έλλει­ψη σε τρό­φι­μα και πόσι­μο νερό, ενώ πολ­λοί είναι αυτοί που έχα­σαν τα πάντα και εξαρ­τώ­νται από τη βοή­θεια για να επιζήσουν.

Περί­που 80.000 άνθρω­ποι εκτο­πί­στη­καν από τη φυσι­κή κατα­στρο­φή και έχουν βρει προ­σω­ρι­νά κατα­φύ­γιο σε αυτο­σχέ­διους καταυ­λι­σμούς κοντά στα σπί­τια τους που έχουν καταστραφεί.

Ο επί­ση­μος απο­λο­γι­σμός των νεκρών από την κατα­στρο­φή αυτή της 28ης Σεπτεμ­βρί­ου παρα­μέ­νει στους 2.045.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο