Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ινδονησία: Στους 1.649 αριθμός των νεκρών — Είναι βέβαιο ότι θα αυξηθούν δραματικά

Να συνε­χι­στεί η επι­χεί­ρη­ση εντο­πι­σμού των θυμά­των του σει­σμού των 7,5 βαθ­μών και του τσου­νά­μι που ακο­λού­θη­σε στην Ινδο­νη­σία ζήτη­σε ο πρό­ε­δρος της χώρας Τζό­κο Γουι­ντό­ντο την ώρα που ο επί­ση­μος απο­λο­γι­σμός των θυμά­των έφθα­σε τους 1.649 αλλά είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί.

Οι περισ­σό­τε­ροι νεκροί έχουν εντο­πι­στεί στο κυριό­τε­ρο αστι­κό κέντρο της περιο­χής, τη μικρή πόλη Πάλου.

Η εθνι­κή υπη­ρε­σία αντι­με­τώ­πι­σης κατα­στρο­φών ανα­φέ­ρει ότι 1.700 σπί­τια σε μια και μόνο συνοι­κία “εξα­φα­νί­στη­καν”. Πολ­λές δεκά­δες άνθρω­ποι έχουν θαφτεί κάτω από αυτά.

Στη συνοι­κία του Πάλου, την Μπα­λα­ρόα, οι δια­σώ­στες βρή­καν σήμε­ρα 34 πτώ­μα­τα, ανά­με­σά τους και εκεί­νο της 10χρονης Ντέ­ντε Αου­λια­νί­σα. Οι γονείς της την ανα­γνώ­ρι­σαν από την προ­σκο­πι­κή της στολή.

Στη γει­το­νι­κή συνοι­κία Πετό­μπο, μια ομά­δα Γάλ­λων δια­σω­στών ανα­ζη­τούν ανθρώ­πι­να μέλη που τυχόν να προ­ε­ξέ­χουν από τα στρώ­μα­τα λάσπης.

“Θα χρεια­στούν 4 με 5 μήνες για να απο­μα­κρύ­νου­με το έδα­φος με εκσκα­φείς. Οι εκσκα­φείς δεν μπο­ρούν να απο­μα­κρύ­νουν τερά­στιες ποσό­τη­τες λάσπης για­τί υπάρ­χουν πτώ­μα­τα από κάτω, πρέ­πει να σκά­βεις το χώμα πολύ προ­σε­κτι­κά”, λέει ο Αρνό Αλι­μπέρ της διε­θνούς μκο Pompiers Humanitaires Francais, της πρώ­της που επι­χεί­ρη­σε στην περιοχή.

Την ίδια ώρα, σε πλω­τό νοσο­κο­μείο μετα­τρά­πη­κε το πλοίο KRI Dr Soeharso, το οποίο έφθα­σε στο λιμά­νι του Πάλου. Ήδη τέσ­σε­ρα μωρά ήρθαν στον κόσμο τις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες εκεί δεδο­μέ­νου ότι τα νοσο­κο­μεία στις πλη­γεί­σες περιο­χές έχουν καταστραφεί.

indonesia1 indonesia2 indonesia3 indonesia4 indonesia5

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο