Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ινδονησία: Στους 420 ο αριθμός των νεκρών από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Περισ­σό­τε­ρο από 400 άνθρω­ποι σκο­τώ­θη­καν, πολ­λοί εξ αυτών παρα­σύρ­θη­καν από τα ορμη­τι­κά παλιρ­ροϊ­κά κύμα­τα που προ­κά­λε­σε ο ισχυ­ρός σει­σμός στη νήσο Σου­λα­ου­έ­σι της Ινδο­νη­σί­ας, με τις αρχές να ανα­μέ­νουν ότι ο απο­λο­γι­σμός των θυμά­των θα αυξη­θεί ραγδαία.


Δεκά­δες άνθρω­ποι παρα­μέ­νουν παγι­δευ­μέ­νοι στα συντρίμ­μια ενός ξενο­δο­χεί­ου στην πόλη Παλού, που επλή­γη από κύμα­τα ύψους 6 μέτρων, μετά τον σει­σμό των 7,5 βαθμών.

Εκα­το­ντά­δες άνθρω­ποι είχαν συγκε­ντρω­θεί για ένα φεστι­βάλ στην παρα­λία της πόλης όταν το τεί­χος νερού σάρω­σε τα πάντα σπέρ­νο­ντας τον θάνα­το. Αύριο ο πρό­ε­δρος της χώρας Τζό­κο Ουι­ντό­ντο ανα­μέ­νε­ται να επι­σκε­φθεί τα κατα­φύ­για όπου έχουν μετα­φερ­θεί οι πληγέντες.

Ο επι­κε­φα­λής της Αρχής Δια­χεί­ρι­σης Εθνι­κών Κατα­στρο­φών (BNPB) Βίλεμ Ραμπαν­γκι­λέι είπε σε δημο­σιο­γρά­φους σήμε­ρα ότι ο απο­λο­γι­σμός των νεκρών ανέρ­χε­ται στους 420, όπως μετέ­δω­σε ο ιστό­το­πος Kompas.

Ο προη­γού­με­νος απο­λο­γι­σμός έκα­νε λόγο για 384 νεκρούς.

Από την πλευ­ρά του εκπρό­σω­πος τύπου της BNPB Σου­τό­πο Νου­γκρό­χο ανέ­φε­ρε κατά τη διάρ­κεια μιας συνέ­ντευ­ξης τύπου στη Τζα­κάρ­τα ότι οι ζημιές είναι «εκτε­τα­μέ­νες» κι ότι χιλιά­δες σπί­τια, νοσο­κο­μεία, εμπο­ρι­κά κέντρα και ξενο­δο­χεία έχουν καταρρεύσει.

«Το τσου­νά­μι παρέ­συ­ρε αυτο­κί­νη­τα, κορ­μούς δέντρων, σπί­τια, παρέ­συ­ρε τα πάντα στο πέρα­σμά του» περιέ­γρα­ψε ο αξιωματούχος.

Σύμ­φω­να με τον αντι­πρό­ε­δρο της χώρας Τζου­σούφ Κάλα ο απο­λο­γι­σμός των νεκρών θα μπο­ρού­σε να ανέλ­θει σε χιλιάδες.

Την ίδια ώρα, περισ­σό­τε­ροι από τους μισούς εκ των 560 κρα­του­μέ­νων στις φυλα­κές του Παλού δρα­πέ­τευ­σαν, αφού οι τοί­χοι του κτί­σμα­τος κατέρ­ρευ­σαν εξαι­τί­ας του σει­σμού, μετέ­δω­σε το πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων Antara.

«Ήταν πολύ δύσκο­λο για τους φύλα­κες να στα­μα­τή­σουν τους κρα­τού­με­νους από το να το σκά­σουν καθώς είχαν πανι­κο­βλη­θεί και έπρε­πε να σώσουν τους ίδιους τους τους εαυ­τούς» δήλω­σε ένας εκ των σωφρο­νι­στι­κών υπαλ­λή­λων ο Άντ­χι Γιαν Ρίκοχ.

indonesia1 indonesia3 indonesia6 indonesia8

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο