Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ινδονησία: 125 οι νεκροί της πρωτοφανούς αθλητικής τραγωδίας

Οι αρχές της Ινδο­νη­σί­ας ανα­θε­ώ­ρη­σαν προς τα κάτω τον αριθ­μό των επι­βε­βαιω­μέ­νων θανά­των, από την τρα­γω­δία που σημειώ­θη­κε χθες στο γήπε­δο “Kanjuruhan Stadium”, μετά τον αγώ­να της τοπι­κής Αρέ­μα με την Περ­σε­μπά­για Σου­ρα­μπά­για. Σύμ­φω­να με τον ανα­πλη­ρω­τή κυβερ­νή­τη της επαρ­χί­ας της Ανα­το­λι­κής Ιάβα, Εμίλ Νταρ­ντάκ, αυτή τη στιγ­μή έχουν δια­πι­στω­θεί 125 νεκροί, εκ των οποί­ων οι 124 έχουν ταυ­το­ποι­η­θεί. Η μεί­ω­ση σε σχέ­ση με τον προη­γού­με­νο τρα­γι­κό απο­λο­γι­σμό των 174 θυμά­των οφεί­λε­ται στο γεγο­νός ότι κάποια ονό­μα­τα είχαν εγγρα­φεί δύο φορές στη «μαύ­ρη» λίστα, σύμ­φω­να με τον εν λόγω αξιωματούχο.

Όλα συνέ­βη­σαν όταν οι αστυ­νο­μι­κές δυνά­μεις χρη­σι­μο­ποί­η­σαν δακρυ­γό­να ενα­ντί­ον οπα­δών, οι οποί­οι εισέ­βα­λαν στον αγω­νι­στι­κό χώρο του «Kanjuruhan Stadium» μετά την ήττα 3–2 της τοπι­κής Αρέ­μα από την Περ­σε­μπά­για Σου­ρα­μπά­για. Απο­τέ­λε­σμα ήταν να προ­κλη­θεί πανι­κός και οι οπα­δοί να τρέ­ξουν προς την έξο­δο του γηπέ­δου, με απο­τέ­λε­σμα να υπάρ­ξει συνω­στι­σμός και περι­πτώ­σεις ασφυ­ξί­ας. Εκτός από τους 125 θανά­τους, οι αρχές της χώρας κάνουν λόγο και για 180 τραυ­μα­τί­ες από τα επεισόδια.

Ο υπουρ­γός ασφά­λειας της χώρας, Μαχ­φούντ Εμντί, γνω­στο­ποί­η­σε ότι ο αριθ­μός των θεα­τών που βρί­σκο­νταν στο στά­διο ξεπερ­νού­σε τη χωρη­τι­κό­τη­τα του γηπέ­δου. Συγκε­κρι­μέ­να, ανα­φέ­ρει σε ποστά­ρι­σμά του στο Instagram ότι είχαν εκδο­θεί 42.000 εισι­τή­ρια για ένα στά­διο που «χωρά­ει» 38.000 θεατές.

Βίντεο δεί­χνουν φιλά­θλους να τρέ­χουν στον αγω­νι­στι­κό χώρο του γηπέ­δου μετά το σφύ­ριγ­μα της λήξης. Στη συνέ­χεια οι αστυ­νο­μι­κοί κάνουν χρή­ση δακρυ­γό­νων για να τους στα­μα­τή­σουν, με απο­τέ­λε­σμα, στην προ­σπά­θειά τους να βγουν από το γήπε­δο, να εγκλω­βι­στούν και να χάσουν τη ζωή τους κι επί­σης να υπάρ­ξουν και περι­πτώ­σεις ασφυ­ξί­ας, όπως δήλω­σε ο επι­κε­φα­λής της αστυ­νο­μί­ας στην ανα­το­λι­κή Ιάβα, Νίκο Αφίντα.

Στο μετα­ξύ, ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας της ποδο­σφαι­ρι­κής ομο­σπον­δί­ας της Ινδο­νη­σί­ας (PSSI), Γιού­νους Νού­σι, δήλω­σε ότι η FIFA επι­κοι­νώ­νη­σε με την PSSI μετά την τρα­γω­δία. Η παγκό­σμια ποδο­σφαι­ρι­κή ομο­σπον­δία ζήτη­σε ανα­φο­ρά για το θανα­τη­φό­ρο συμ­βάν στην πόλη Μαλάνγκ και γι’ αυτό η PSSI απέ­στει­λε ομά­δα στον τόπο της τρα­γω­δί­ας, προ­κει­μέ­νου να διε­ξά­γει έρευ­να. Η FIFA τονί­ζει ότι το προ­σω­πι­κό ασφα­λεί­ας του γηπέ­δου ή οι αστυ­νο­μι­κές αρχές δεν πρέ­πει να κρα­τούν ή να κάνουν χρή­ση «αερί­ων για τον έλεγ­χο του πλή­θους» στους αγώνες.

Αμέ­σως μετά τα θλι­βε­ρά έκτρο­πα στον αγώ­να ανά­με­σα στην Αρέ­μα και την Περ­σε­μπά­για η ποδο­σφα­ρι­κή λίγκα στην Ινδο­νη­σία ανα­κοί­νω­σε την ανα­στο­λή του πρω­τα­θλή­μα­τος για μία εβδομάδα.

Ναζίμ Χικ­μέτ Ποι­ή­μα­τα εκλο­γή από το έργο του

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο