Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιράκ: Κόλαση σε νοσοκομείο με ασθενείς με Covid-19 — Τουλάχιστον 82 νεκροί και 110 τραυματίες από φωτιά (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Το υπουρ­γείο Εσω­τε­ρι­κών του Ιράκ ανα­κοί­νω­σε ότι 82 άνθρω­ποι έχα­σαν τη ζωή τους και άλλοι 110 τραυ­μα­τί­στη­καν από την πυρ­κα­γιά που ξέσπα­σε σε νοσο­κο­μείο για ασθε­νείς με Covid-19 στη Βαγδάτη.

Η τρα­γω­δία, που προ­κά­λε­σε οργή στο Ιράκ, απο­δί­δε­ται σε αμέλεια.

Πολ­λά θύμα­τα νοση­λεύ­ο­νταν δια­σω­λη­νω­μέ­να όταν οι φιά­λες οξυ­γό­νου εξερ­ρά­γη­σαν προ­κα­λώ­ντας μια τερά­στια πυρ­κα­γιά η οποία πολύ γρή­γο­ρα κατέ­κα­ψε τις ψευ­δο­ρο­φές και άλλα εύφλε­κτα υλι­κά, ανέ­φε­ραν για­τροί και πυροσβέστες.

iraq3

«Πρέ­πει να ανα­θε­ω­ρή­σου­με κατε­πει­γό­ντως τα μέτρα ασφα­λεί­ας σε όλα τα νοσο­κο­μεία για να απο­τρέ­ψου­με την επα­νά­λη­ψη τέτοιων οδυ­νη­ρών συμ­βά­ντων στο μέλ­λον», είπε ο εκπρό­σω­πος του υπουρ­γεί­ου Εσω­τε­ρι­κών Χαλίντ αλ Μου­χά­να, ανα­κοι­νώ­νο­ντας στην κρα­τι­κή τηλε­ό­ρα­ση τον νέο απολογισμό.

p>Η πυρ­κα­γιά ξέσπα­σε το Σάβ­βα­το στο νοσο­κο­μείο Ιμπν Χατίμπ, στην περιο­χή της Γέφυ­ρας Ντιγιάλα.

Συγ­γε­νείς των ασθε­νών όρμη­σαν μέσα στις φλό­γες για να σώσουν τους αγα­πη­μέ­νους τους.

iraq4

Ένας άνδρας που είχε πάει να επι­σκε­φθεί τον αδελ­φό του περιέ­γρα­ψε ότι κάποιοι άνθρω­ποι πηδού­σαν από τα παρά­θυ­ρα για να γλι­τώ­σουν. «Η πυρ­κα­γιά εξα­πλώ­θη­κε, σαν να καί­γο­νταν καύ­σι­μα… Έβγα­λα τον αδελ­φό μου στον δρό­μο, δίπλα στο φυλά­κιο ασφα­λεί­ας. Μετά, γύρι­σα πίσω και έφτα­σα στον τελευ­ταίο όρο­φο, που δεν κάη­κε. Βρή­κα ένα κορί­τσι, γύρω στα 19, που δεν μπο­ρού­σε να πάρει ανά­σα, κόντευε να πεθά­νει», είπε ο Άχμετ Ζάκι. «Την πήρα στους ώμους και έτρε­ξα κάτω. Ο κόσμος πηδού­σε… Για­τροί έπε­φταν πάνω σε αυτο­κί­νη­τα. Όλοι πηδού­σαν (από τα παρά­θυ­ρα). Και εγώ συνέ­χι­σα να ανε­βαί­νω, να βγά­ζω έξω ανθρώ­πους», πρόσθεσε.

iraq2

Οι ασθε­νείς μετα­φέρ­θη­καν σε άλλα νοσο­κο­μεία. Όμως πολ­λοί συγ­γε­νείς παρα­μέ­νουν ακό­μη στο νοσο­κο­μείο, πολ­λές ώρες αφό­του κατα­σβέ­στη­κε η πυρ­κα­γιά, καθώς δεν κατά­φε­ραν να βρουν τους δικούς τους ανθρώ­πους που­θε­νά αλλού.

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο