Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιράν: Δεύτερη καταδίκη διαδηλωτή σε θάνατο

Οι ιρα­νι­κές δικα­στι­κές αρχές κατα­δί­κα­σαν χθες σε θάνα­το ένα δεύ­τε­ρο άτο­μο που κατη­γο­ρεί­ται για συμ­με­το­χή στις «ταρα­χές» στο Ιράν. Ως «ταρα­χές» απο­κα­λεί η ιρα­νι­κή ηγε­σία τις αντι­κυ­βερ­νη­τι­κές κινη­το­ποι­ή­σεις που συνε­χί­ζο­νται στη χώρα όλο το τελευ­ταίο διά­στη­μα, παρά την αιμα­τη­ρή πολύ­νε­κρη καταστολή.

Την Κυρια­κή, οι ιρα­νι­κές δικα­στι­κές αρχές επέ­βα­λαν την πρώ­τη θανα­τι­κή ποι­νή ενα­ντί­ον δια­δη­λω­τή από τότε που ξεκί­νη­σαν οι αντι­κα­θε­στω­τι­κές δια­δη­λώ­σεις στα μέσα Σεπτέμ­βρη. Σε πέντε άλλους επι­βλή­θη­καν ποι­νές φυλά­κι­σης από πέντε έως δέκα χρόνια.

Οι δικα­στι­κές αρχές έχουν μέχρι στιγ­μής εκδώ­σει εντάλ­μα­τα κατά εκα­το­ντά­δων δια­δη­λω­τών και έχουν ανα­κοι­νώ­σει ότι θα πραγ­μα­το­ποι­ή­σουν δημό­σιες δίκες.

Για συλλήψεις Γάλλων πρακτόρων κάνει λόγο ο υπουργός Εσωτερικών 

Ο υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών του Ιράν, μιλώ­ντας στην κρα­τι­κή τηλε­ό­ρα­ση, έκα­νε λόγο για σύλ­λη­ψη πρα­κτό­ρων των γαλ­λι­κών υπη­ρε­σιών πλη­ρο­φο­ριών σε σχέ­ση με τις δια­δη­λώ­σεις «Άνθρω­ποι άλλων εθνι­κο­τή­των συνε­λή­φθη­σαν στις ταρα­χές, ορι­σμέ­νοι από τους οποί­ους έπαι­ξαν μεγά­λο ρόλο. Υπήρ­ξαν στοι­χεία από τη γαλ­λι­κή υπη­ρε­σία πλη­ρο­φο­ριών και θα αντι­με­τω­πι­στούν σύμ­φω­να με τον νόμο», είπε ο Αχμάντ Βαχί­ντι.

Την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα η Γαλ­λί­δα υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Κατρίν Κολο­νά δήλω­σε πως συνο­λι­κά επτά Γάλ­λοι υπή­κο­οι κρα­τού­νταν στο Ιράν.

902.gr μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters»

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο