Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιράν: ΟΙ ΗΠΑ θα υποστούν τις συνέπειες «τη σωστή ώρα και στον σωστό τόπο» — Οι Αντιδράσεις

Φόβοι για ανά­φλε­ξη στη Μέση Ανα­το­λή μετά τη δολο­φο­νία του Ιρα­νού Κασέμ Σου­λεϊ­μα­νί, με δια­τα­γή του Αμε­ρι­κα­νού προ­έ­δρου Ντό­ναλντ Τραμπ. Ο Σου­λεϊ­μα­νί, δλο­φο­νή­θη­κε με αερο­πο­ρι­κή επι­δρο­μή στο διε­θνές αερο­δρό­μιο της Βαγδάτης.

η δολο­φο­νία του Κασέμ Σου­λεϊ­μα­νί έφε­ρε στο «κόκ­κι­νο» το θερ­μό­με­τρο της έντα­σης στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή της Μέσης Ανατολής.

Η Τεχε­ρά­νη θα εκδι­κη­θεί τον θάνα­το του στρα­τη­γού Κασέμ Σου­λεϊ­μα­νί «τη σωστή στιγ­μή και στο σωστό μέρος», προει­δο­ποί­η­σε το Ανώ­τα­το Εθνι­κό Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας του Ιράν, σύμ­φω­να με πολ­λά ιρα­νι­κά μέσα ενημέρωσης.

Το Ιράν θεω­ρεί υπεύ­θυ­νες τις ΗΠΑ για τον φόνο του διοι­κη­τή της Δύνα­μης Κοντς, προ­σθέ­τει το Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας που χαρα­κτη­ρί­ζει το αμε­ρι­κα­νι­κό πλήγ­μα «το χει­ρό­τε­ρο λάθος της Ουά­σινγ­κτον» στην περιοχή.

«Το καθε­στώς των ΗΠΑ θα είναι υπεύ­θυ­νο για τις συνέ­πειες αυτού του εγκλη­μα­τι­κού τυχο­διω­κτι­σμού. Αυτή ήταν η μεγα­λύ­τε­ρη στρα­τη­γι­κή γκά­φα των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών στην περιο­χή της Δυτι­κής Ασί­ας και η Αμε­ρι­κή δεν θα γλι­τώ­σει εύκο­λα από τις συνέ­πειές της», πρόσθεσε.

«Η Αμε­ρι­κή πρέ­πει να ξέρει ότι η εγκλη­μα­τι­κή επί­θε­σή της ενα­ντί­ον του στρα­τη­γού Σου­λεϊ­μα­νί ήταν το σοβα­ρό­τε­ρο λάθος της χώρας (…) Αυτοί οι εγκλη­μα­τί­ες θα υπο­στούν τη σκλη­ρή εκδί­κη­ση (…) στο σωστό μέρος και τη σωστή στιγ­μή» ανα­φέ­ρει στην ανα­κοί­νω­σή του το Συμ­βού­λιο Ασφαλείας.

kasem2 kke kasem

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ: Ζητά «ψυχραιμία και νηφαλιότητα» χωρίς να καταδικάζει τη δολοφονία Σουλεϊμανί

Με μία ανα­κοί­νω­ση με την οποία ζητά «ψυχραι­μία και νηφα­λιό­τη­τα» χωρίς όμως να κατα­δι­κά­ζει την αμε­ρι­κα­νι­κή επι­χεί­ρη­ση που οδή­γη­σε στο θάνα­το του Σου­λεϊ­μα­νί, σχο­λί­α­σε το ελλη­νι­κό υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών, τη δολο­φο­νία του υψη­λό­βαθ­μου Ιρα­νού αξιω­μα­τού­χου που οξύ­νει την κατά­στα­ση στον Περ­σι­κό Κόλ­πο και την ευρύ­τε­ρη περιοχή.

Στην ανα­κοί­νω­ση του ΥΠΕΞ ανα­φέ­ρο­νται τα εξής:

«Η Ελλά­δα παρα­κο­λου­θεί με ιδιαί­τε­ρη ανη­συ­χία τις εξε­λί­ξεις στο Ιράκ.

Προ­τε­ραιό­τη­τα συνε­χί­ζει να είναι η στα­θε­ρό­τη­τα της χώρας και της ευρύ­τε­ρης περιο­χής και η απο­φυ­γή περαι­τέ­ρω κλι­μά­κω­σης. Μόνο έτσι ο λαός του Ιράκ θα μπο­ρέ­σει να επα­νέλ­θει σε μια ομα­λή καθη­με­ρι­νό­τη­τα, απαλ­λαγ­μέ­νος από τη βία και την τρομοκρατία.

Απαι­τεί­ται ψυχραι­μία και νηφαλιότητα».

Αντιδράσεις

Το Ιράν και τα «ελεύ­θε­ρα έθνη της περιο­χής» θα πάρουν εκδί­κη­ση από τις ΗΠΑ διε­μή­νυ­σε ο πρό­ε­δρος της Ισλα­μι­κής Δημο­κρα­τί­ας Χασάν Ρου­χα­νί«Δεν υπάρ­χει καμία αμφι­βο­λία ότι το μεγά­λο έθνος του Ιράν και άλλα ελεύ­θε­ρα έθνη της περιο­χής θα πάρουν την εκδί­κη­σή τους από την εγκλη­μα­τι­κή Αμε­ρι­κή για αυτή τη φρι­κτή δολο­φο­νία», ανέ­φε­ρε ο Ρου­χα­νί σε ανα­κοί­νω­σή του που αναρ­τή­θη­κε στον ιστό­το­πο της κυβέρ­νη­σής του. Το γεγο­νός πως ο Σου­λεϊ­μα­νί «έγι­νε μάρ­τυ­ρας» θα αυξή­σει την «απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα» του Ιράν να «αντι­στα­θεί στον επε­κτα­τι­σμό της Αμε­ρι­κής και να υπε­ρα­σπι­στεί τις ισλα­μι­κές αξί­ες μας», προ­στί­θε­ται στο κείμενο.

Ο ανώ­τα­τος ηγέ­της του Ιράν, ο αγια­το­λάχ Αλί Χαμε­νεΐ, ορκί­στη­κε σήμε­ρα ότι η χώρα θα «εκδι­κη­θεί» τον θάνα­το του Σου­λεϊ­μα­νί, Το γεγο­νός ότι ο Σου­λεϊ­μα­νί «έγι­νε μάρ­τυ­ρας» είναι «η επι­βρά­βευ­ση για τον ακού­ρα­στο αγώ­να του όλα αυτά τα χρό­νια (…) Αν το θέλει ο Θεός, το έργο και ο δρό­μος του δεν θα στα­μα­τή­σουν εδώ και τους εγκλη­μα­τί­ες που έβα­ψαν τα χέρια τους με το αίμα του και με αυτό των άλλων μαρ­τύ­ρων τούς περι­μέ­νει αδυ­σώ­πη­τη εκδί­κη­ση», ανέ­φε­ρε ο αγια­το­λάχ Χαμε­νεΐ σε ανάρ­τη­σή του στο Twitter στη γλώσ­σα φαρσί.

«Όλοι οι εχθροί ας γνω­ρί­ζουν ότι ο ιερός πόλε­μος της αντί­στα­σης θα συνε­χι­στεί με διπλά­σια έντα­ση και τους μαχη­τές στον ιερό πόλε­μο τους περι­μέ­νει η ορι­στι­κή νίκη», ανέ­φε­ρε εξάλ­λου ο Χαμε­νεΐ σε ανα­κοί­νω­σή του που μετα­δό­θη­κε από την ιρα­νι­κή κρα­τι­κή τηλεόραση.

Η διπλω­μα­τία του Ιράν κάλε­σε σήμε­ρα στο υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών Ελβε­τό διπλω­μά­τη που εκπρο­σω­πεί τα αμε­ρι­κα­νι­κά συμ­φέ­ρο­ντα στην Τεχε­ρά­νη, καθώς οι δύο χώρες δεν έχουν διπλω­μα­τι­κές σχέ­σεις από το 1979, για να του επι­δώ­σει επί­ση­μη δια­μαρ­τυ­ρία. Στον Ελβε­τό διπλω­μά­τη τονί­στη­κε ότι «η δολο­φο­νία του στρα­τη­γού Σου­λεϊ­μα­νί» απο­τε­λεί «κατά­φω­ρο» δείγ­μα «της τρο­μο­κρα­τί­ας του αμε­ρι­κα­νι­κού κρά­τους» και ότι «το αμε­ρι­κα­νι­κό καθε­στώς θα φέρει την πλή­ρη ευθύ­νη για τις συνέ­πειες» της επι­δρο­μής αυτής, ανέ­φε­ρε ο εκπρό­σω­πος του ιρα­νι­κού ΥΠΕΞ Αμπάς Μουσαβί.

Αντιδράσεις στο Ιράκ

Ο πρω­θυ­πουρ­γός του Ιράκ Αντέλ Αμπ­ντούλ Μάχντι κατα­δί­κα­σε σήμε­ρα τη «δολο­φο­νία» του διοι­κη­τή της ιρα­νι­κής Δύνα­μης Κουντς και του ιρα­κι­νού διοι­κη­τή της πολι­το­φυ­λα­κής «Αμπού Μάχντι αλ-Μου­χά­ντις». Η αερο­πο­ρι­κή επι­δρο­μή στο αερο­δρό­μιο της Βαγδά­της είναι μια πρά­ξη επί­θε­σης ενα­ντί­ον του Ιράκ και απο­τε­λεί παρα­βί­α­ση της κυριαρ­χί­ας του, η οποία «θα πυρο­δο­τή­σει έναν κατα­στρο­φι­κό πόλε­μο στο Ιράκ, την περιο­χή και τον κόσμο», ανα­φέ­ρει σε δήλω­ση που εξέδωσε.

Η αμε­ρι­κα­νι­κή επί­θε­ση παρα­βί­α­σε επί­σης τους όρους για την αμε­ρι­κα­νι­κή στρα­τιω­τι­κή παρου­σία στο Ιράκ και θα πρέ­πει να αντι­με­τω­πι­σθεί με νομο­θε­σία που να δια­φυ­λάσ­σει την ασφά­λεια και την κυριαρ­χία του Ιράκ, προ­σθέ­τει. «Το ξεκα­θά­ρι­σμα λογα­ρια­σμών ενα­ντί­ον ηγε­τι­κών προ­σω­πι­κο­τή­των του Ιράκ ή μιας φίλης χώρας στο ιρα­κι­νό έδα­φος (…) απο­τε­λεί κατά­φω­ρη παρα­βί­α­ση των όρων που διέ­πουν την παρου­σία των αμε­ρι­κα­νι­κών στρα­τευ­μά­των», ανα­φέ­ρε­ται στη δήλω­ση του Μάχντι, ο οποί­ος κάλε­σε το κοι­νο­βού­λιο να συνε­δριά­σει εκτάκτως.

Από την πλευ­ρά του, ο Ιρα­κι­νός σιί­της ηγέ­της Μοκτά­ντα Σαντρ έδω­σε σήμε­ρα εντο­λή στους μαχη­τές του «Στρα­τού του Μαχντί» να «είναι έτοι­μοι», επα­νε­νερ­γο­ποιώ­ντας έτσι μια πολι­το­φυ­λα­κή που επι­σή­μως έχει δια­λυ­θεί εδώ και περί­που μια δεκα­ε­τία και είχε σκο­τώ­σει τους περισ­σό­τε­ρους Αμε­ρι­κα­νούς στρα­τιώ­τες, από την έναρ­ξη της κατο­χής της χώρας. «Δίνω εντο­λή σε όλους τους Μου­τζα­χε­ντίν, ιδιαί­τε­ρα στον “Στρα­τό του Μαχντί”, την “Ταξιαρ­χία της Ημέ­ρας της Επαγ­γε­λί­ας, και όλες τις πατριω­τι­κές και πει­θαρ­χη­μέ­νες οργα­νώ­σεις να είναι έτοι­μες για να προ­στα­τεύ­σουν το Ιράκ», ανα­φέ­ρει στην ανακοίνωση.

Η αμε­ρι­κα­νι­κή πρε­σβεία στη Βαγδά­τη, η οποία δέχθη­κε την Τρί­τη επί­θε­ση από φιλοϊ­ρα­νούς, κάλε­σε σήμε­ρα τους Αμε­ρι­κα­νούς υπη­κό­ους να εγκα­τα­λεί­ψουν «αμέ­σως» το Ιράκ. Η πρε­σβεία καλεί τους Αμε­ρι­κα­νούς στο Ιράκ να φύγουν «αερο­πο­ρι­κώς, εφό­σον αυτό είναι δυνα­τό», καθώς η επι­δρο­μή πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε μέσα στο αερο­δρό­μιο της Βαγδά­της, «δια­φο­ρε­τι­κά προς άλλες χώρες διά χερ­σαί­ας οδού».

Νωρί­τε­ρα, πάντω,ς ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο μετα­φόρ­τω­σε σήμε­ρα στον λογα­ρια­σμό του στον ιστό­το­πο κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης Twitter βίντεο το οποίο κατ’ αυτόν εικο­νί­ζει Ιρα­κι­νούς που «χορεύ­ουν στον δρό­μο» μετά τη δολο­φο­νία του Σουλεϊμανί.

«Δίκαιη τιμωρία» υπόσχεται η «Χεζμπολλάχ» του Λιβάνου

Ο επι­κε­φα­λής του λιβα­νι­κού σιι­τι­κού κινή­μα­τος «Χεζ­μπολ­λάχ», μεγά­λου συμ­μά­χου του Ιράν, υπο­σχέ­θη­κε σήμε­ρα «τη δίκαιη τιμω­ρία» των «εγκλη­μα­τιών δολο­φό­νων» που ευθύ­νο­νται για τον θάνα­το του ιρα­νού στρα­τη­γού. «Η δίκαιη τιμω­ρία των εγκλη­μα­τιών δολο­φό­νων (…) θα είναι η ευθύ­νη και το καθή­κον όλων των μαχη­τών της Αντί­στα­σης σε όλον τον κόσμο», υπό­σχε­ται σε ανα­κοί­νω­σή του ο επι­κε­φα­λής της Χεζ­μπο­λάχ Χάσαν Νασ­ρά­λα.

Ενδοαστική αντιπαράθεση στις ΗΠΑ

Η πρό­ε­δρος της Βου­λής των Αντι­προ­σώ­πων και στέ­λε­χος του Δημο­κρα­τι­κού Κόμ­μα­τος, Νάν­σι Πελό­ζι, κατα­δί­κα­σε τον φόνο του επι­κε­φα­λής της ιρα­νι­κής «Δύνα­μης Κουντς» και τον χαρα­κτή­ρι­σε μια «προ­κλη­τι­κή και δυσα­νά­λο­γη ενέρ­γεια», φέρ­νο­ντας στο φως για ακό­μη μια φορά τις έντο­νες ενδο­α­στι­κές αντι­θέ­σεις στο εσω­τε­ρι­κό των ΗΠΑ, για τον χει­ρι­σμό του Ιράν και της αυξα­νό­με­νης επιρ­ρο­ής του.

«Ο απο­ψι­νός αερο­πο­ρι­κός βομ­βαρ­δι­σμός κιν­δυ­νεύ­ει να προ­κα­λέ­σει περαι­τέ­ρω επι­κίν­δυ­νη κλι­μά­κω­ση της βίας. Η Αμε­ρι­κή ‑και ο κόσμος- δεν έχουν περι­θώ­ριο για κλι­μα­κού­με­νες εντά­σεις στο σημείο όπου δεν υπάρ­χει επι­στρο­φή», ανέ­φε­ρε σε ανα­κοί­νω­σή της η Δημο­κρα­τι­κή Πελόζι.

Η ίδια είπε ότι ο πρό­ε­δρος των ΗΠΑ Ντό­ναλντ Τραμπ δεν συμ­βου­λεύ­τη­κε το Κογκρέ­σο πριν δια­τά­ξει την επί­θε­ση ενα­ντί­ον του Σου­λεϊ­μα­νί και απαί­τη­σε να «ενη­με­ρω­θούν άμε­σα» οι βου­λευ­τές για την κατάσταση.

Διεθνείς αντιδράσεις

Ο Ισραη­λι­νός πρω­θυ­πουρ­γός Μπε­νια­μίν Νετα­νιά­χου θα ανα­χω­ρή­σει εσπευ­σμέ­να από την Αθή­να, ανα­κοί­νω­σε στην Ιερου­σα­λήμ ένας αξιω­μα­τού­χος από το γρα­φείο του ισραη­λι­νού πρω­θυ­πουρ­γού, όπως μετέ­δω­σαν τα πρα­κτο­ρεία ειδή­σε­ων «Reuters» και AFP.

Ο ραδιο­φω­νι­κός σταθ­μός του Ισραη­λι­νού Στρα­τού μετέ­δω­σε ότι οι ισραη­λι­νές Ένο­πλες Δυνά­μεις έχουν τεθεί σε αυξη­μέ­νο συνα­γερ­μό φοβού­με­νες αντί­ποι­να από το Ιράν ή από φιλι­κές προς αυτό δυνά­μεις μετά τον φόνο του Σουλεϊμανί.

Το υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών της Ρωσί­ας δήλω­σε σήμε­ρα ότι ο φόνος του επι­κε­φα­λής της ιρα­νι­κής Δύνα­μης Κουντς και αρχι­τέ­κτο­να της αυξα­νό­με­νης στρα­τιω­τι­κής επιρ­ρο­ής της Τεχε­ρά­νης στη Μέση Ανα­το­λή, θα αυξή­σει τις εντά­σεις στη Μέση Ανα­το­λή, μετέ­δω­σε νωρί­τε­ρα το πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων RIA. «Θεω­ρού­με τον φόνο του Σου­λεϊ­μα­νί από αμε­ρι­κα­νι­κό πυραυ­λι­κό πλήγ­μα στα προ­ά­στια της Βαγδά­της ένα παρά­τολ­μο βήμα που θα οδη­γή­σει στην αύξη­ση των εντά­σε­ων σε όλη την περιο­χή. Ο Σου­λεϊ­μα­νί υπη­ρε­τού­σε πιστά τον σκο­πό της προ­στα­σί­ας των ιρα­νι­κών εθνι­κών συμ­φε­ρό­ντων», δήλω­σε ένας αξιω­μα­τού­χος του υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών στο πρα­κτο­ρειο ειδή­σε­ων «Sputnik». «Εκφρά­ζου­με τα θερ­μά μας συλ­λυ­πη­τή­ρια προς τον ιρα­νι­κό λαό», τόνι­σε ο αξιωματούχος.

Ο Βρε­τα­νός υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών, Ντο­μι­νίκ Ράαμπ κάλε­σε όλες τις ενδια­φε­ρό­με­νες πλευ­ρές να απο­κλι­μα­κώ­σουν την έντα­ση. «Ανα­γνω­ρί­ζα­με ανέ­κα­θεν την επι­θε­τι­κή απει­λή που συνι­στού­σε η ιρα­νι­κή Δύνα­μη Κουντς υπό τον Κασέμ Σου­λεϊ­μα­νί. Μετά τον θάνα­τό του καλού­με όλες τις πλευ­ρές να απο­κλι­μα­κώ­σουν την έντα­ση. Η περαι­τέ­ρω σύγκρου­ση δεν είναι προς το συμ­φέ­ρον μας», ανα­κοί­νω­σε ο ίδιος.

Από την πλευ­ρά του ένας εκπρό­σω­πος του βρε­τα­νι­κού υπουρ­γεί­ου Άμυ­νας, κλη­θείς να σχο­λιά­σει τα ρεπορ­τάζ για αύξη­ση της ετοι­μό­τη­τας στις στρα­τιω­τι­κές της βάσεις στη Μέση Ανα­το­λή, απά­ντη­σε ότι «η ασφά­λεια του προ­σω­πι­κού μας είναι ύψι­στης σημα­σί­ας και επα­να­ξε­τά­ζου­με διαρ­κώς τα μέτρα προ­στα­σί­ας των Δυνά­με­ών μας. Δεν σχο­λιά­ζου­με συγκε­κρι­μέ­να μέτρα προ­στα­σί­ας». Η Βρε­τα­νία δια­θέ­τει στο Ιράκ στρα­τιω­τι­κό προ­σω­πι­κό περί­που 400 ανδρών που βοη­θούν στην εκπαί­δευ­ση των ιρα­κι­νών στρα­τιω­τών. Οι περισ­σό­τε­ροι εδρεύ­ουν στη βάση Τάτζι, βόρεια της Βαγδάτης.

Η Κίνα είναι στα­θε­ρά αντί­θε­τη στη χρή­ση βίας στις διε­θνείς σχέ­σεις, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα το υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών της χώρας όταν κλή­θη­κε να σχο­λιά­σει τον φόνο στη Βαγδά­τη από τις ΗΠΑ του Ιρα­νού στρα­τη­γού. Το Πεκί­νο καλεί τις εμπλε­κό­με­νες πλευ­ρές ‑και κυρί­ως τις ΗΠΑ- να παρα­μεί­νουν ψύχραι­μες και να επι­δεί­ξουν αυτο­συ­γκρά­τη­ση για να απο­φύ­γουν την περαι­τέ­ρω κλι­μά­κω­ση της έντα­σης, δήλω­σε ο Γκενγκ Σουάνγκ, εκπρό­σω­πος του υπουρ­γεί­ου, στη διάρ­κεια της τακτι­κής ενη­μέ­ρω­σης των δημο­σιο­γρά­φων στο Πεκί­νο, προ­σθέ­το­ντας ότι η ειρή­νη και η στα­θε­ρό­τη­τα στη Μέση Ανα­το­λή πρέ­πει να διατηρηθούν.

Η Συρία κατα­δι­κά­ζει απε­ρί­φρα­στα τη «δόλια, εγκλη­μα­τι­κή αμε­ρι­κα­νι­κή επι­θε­τι­κό­τη­τα», μετέ­δω­σε σήμε­ρα το κρα­τι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων SANA επι­κα­λού­με­νο μια πηγή του υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών. Η πηγή είπε ότι η επί­θε­ση συνι­στά μια «σοβα­ρή κλι­μά­κω­ση» και επι­βε­βαιώ­νει την ευθύ­νη που έχουν οι ΗΠΑ για την αστά­θεια στο Ιράκ, σύμ­φω­να με το SANA.

Η προ­τε­ραιό­τη­τα της Γαλ­λί­ας είναι να στα­θε­ρο­ποι­ή­σει τη Μέση Ανα­το­λή, δήλω­σε σήμε­ρα η Γαλ­λί­δα υφυ­πουρ­γός Ευρω­παϊ­κών Υπο­θέ­σε­ων Αμε­λί ντε Μον­σα­λέν«Αυτό που συμ­βαί­νει είναι αυτό που φοβό­μα­σταν: Η έντα­ση ανά­με­σα στις ΗΠΑ και στο Ιράν αυξά­νε­ται», δήλω­σε η Μον­σα­λέν στον ραδιο­φω­νι­κό σταθ­μό RTL. «Προ­τε­ραιό­τη­τα είναι η στα­θε­ρο­ποί­η­ση της περιο­χής». Η υφυ­πουρ­γός είπε ότι ανώ­τε­ροι Γάλ­λοι αξιω­μα­τού­χοι θα πραγ­μα­το­ποι­ή­σουν επα­φές υψη­λού επι­πέ­δου με ανώ­τε­ρους παρά­γο­ντες στην περιοχή.

Αυξάνονται οι τιμές του πετρελαίου

Η ανα­κοί­νω­ση της δολο­φο­νί­ας του Ιρα­νού αξιω­μα­τι­κού προ­κά­λε­σε την άνο­δο των τιμών του πετρε­λαί­ου.

Στις 9.40 ώρα Ελλά­δος, η τιμή του «light sweet crude» (WTI), παρά­δο­σης Φλε­βά­ρη, είχε αυξη­θεί κατά 3,06% στα 63,05 δολάρια.

Το Brent, παρά­δο­σης Μάρ­τη, αυξή­θη­κε κατά 3,25% στα 68,40 δολάρια.

Κατά τη διάρ­κεια της νύκτας και αμέ­σως μετά την ανα­κοί­νω­ση του θανά­του του Ιρα­νού στρα­τη­γού, οι τιμές του πετρε­λαί­ου αυξή­θη­καν κατά περισ­σό­τε­ρο του 4%.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο