Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιράν: Ο στρατός της χώρας παραδέχτηκε ότι κατέρριψε «από λάθος» το ουκρανικό αεροσκάφος

«Από λάθος» κατέρ­ρι­ψε ο στρα­τός του Ιράν το Boeing 737 της Ukraine International Airlines το οποίο συνε­τρί­βη την Τετάρ­τη λίγο μετά την απο­γεί­ω­σή του από το αερο­δρό­μιο της Τεχε­ρά­νης, μετέ­δω­σε σήμε­ρα η ιρα­νι­κή κρα­τι­κή τηλεόραση.

Συγκε­κρι­μέ­να, στην ανα­κοί­νω­ση του στρα­τού επι­ση­μαί­νε­ται ότι η κατάρ­ρι­ψη του Boeing οφεί­λε­ται «σε ανθρώ­πι­νο λάθος», καθώς το αερο­σκά­φος πετού­σε κοντά σε μία ευαί­σθη­τη στρα­τιω­τι­κή περιο­χή και θεω­ρή­θη­κε «εχθρι­κό αεροσκάφος».

Όπως τόνι­ζε η ανα­κοί­νω­ση, οι υπεύ­θυ­νοι για το συμ­βάν θα λογοδοτήσουν.

Στο μετα­ξύ, όπως έγρα­ψε στο Twitter, ο πρό­ε­δρος του Ιράν Χασάν Ροχα­νί, η κατάρ­ρι­ψη του Boeing 737 των Ukraine International Airlines από τον στρα­τό του Ιράν την Τετάρ­τη είναι “μια μεγά­λη τρα­γω­δία και ένα ασυγ­χώ­ρη­το λάθος”, ενώ πρό­σθε­σε ότι η χώρα του “λυπά­ται βαθιά για το συμβάν”.

«Η εσω­τε­ρι­κή έρευ­να των ενό­πλων δυνά­με­ων κατέ­λη­ξε δυστυ­χώς στο συμπέ­ρα­σμα ότι πύραυ­λοι που εκτο­ξεύ­θη­καν από λάθος προ­κά­λε­σαν τη συντρι­βή του ουρα­νι­κού αερο­σκά­φους και τον θάνα­το 176 αθώ­ων», έγρα­ψε στο Twitter ο Ροχανί.

Λίγο νωρί­τε­ρα ο Ιρα­νός υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Μοχα­μάντ Τζα­βάντ Ζαρίφ εξέ­φρα­σε «τη λύπη, τη συγ­γνώ­μη και τα συλ­λυ­πη­τή­ριά του», υπο­γραμ­μί­ζο­ντας παράλ­λη­λα ότι η Ουά­σινγ­κτον φέρει μερί­διο της ευθύ­νης για την τραγωδία.

«Θλι­βε­ρή ημέ­ρα. Προ­κα­ταρ­κτι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα της εσω­τε­ρι­κής έρευ­νας των Ενό­πλων Δυνά­με­ων: Ανθρώ­πι­νο λάθος σε μια περί­ο­δο κρί­σης που προ­κλή­θη­κε από τον τυχο­διω­κτι­σμό των ΗΠΑ οδή­γη­σε στην κατα­στρο­φή», έγρα­ψε ο Ζαρίφ στο Twitter.

Ο Ιρα­νός υπουρ­γός ανα­φε­ρό­ταν στην έντα­ση που προ­κλή­θη­κε μετα­ξύ ΗΠΑ και Ιράν μετά τον φόνο στις 3 Ιανουα­ρί­ου του Ιρα­νού στρα­τη­γού Κασέμ Σου­λεϊ­μα­νί σε αμε­ρι­κα­νι­κή επι­δρο­μής στη Βαγδάτη.

Πρώ­τος ήταν ο ιρα­νι­κός στρα­τός που έκα­νε λόγο για «ανθρώ­πι­νο λάθος», εξη­γώ­ντας ότι το ουκρα­νι­κό Boeing θεω­ρή­θη­κε «εχθρι­κό αερο­σκά­φος». «Ο υπεύ­θυ­νος» του λάθους αυτού θα λογο­δο­τή­σει «αμέ­σως» στη δικαιο­σύ­νη, τόνι­σε ο επι­κε­φα­λής του γενι­κού επι­τε­λεί­ου του ιρα­νι­κού στρατού.

«Εν μέσω μιας κατά­στα­σης κρί­σης η πτή­ση 752 της Ukrainian απο­γειώ­θη­κε από το αερο­δρό­μιο Ιμά­μης Χομεϊ­νί και την ώρα που έκα­νε έναν ελιγ­μό (φάνη­κε να πλη­σιά­ζει) σε ευαί­σθη­το στρα­τιω­τι­κό κέντρο» των Φρου­ρών της Επα­νά­στα­σης, ανα­φε­ρό­ταν σε ανα­κοί­νω­ση που μετα­δό­θη­κε από το πρα­κτο­ρείο Irna.

«Σε αυτές τις συν­θή­κες» και έπει­τα από «ένα ανθρώ­πι­νο λάθος και όχι σκο­πί­μως το αερο­πλά­νο επλή­γη», πρό­σθε­σε ο ιρα­νι­κός στρατός.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο