Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιράν: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις ενάντια στο καθεστώς

Ιρα­νοί δια­δή­λω­σαν χθες, Παρα­σκευή, στην ανή­συ­χη νοτιο­α­να­το­λι­κή επαρ­χία Σιστάν-Μπα­λου­τσι­στάν κατά της κατα­στο­λής της 30ης Σεπτεμ­βρί­ου από τις δυνά­μεις ασφα­λεί­ας που είναι γνω­στή ως «Ματω­μέ­νη Παρα­σκευή», καθώς οι θρη­σκευ­τι­κοί ηγέ­τες της χώρας προ­σπα­θούν να αντι­με­τω­πί­σουν τις πανε­θνι­κές ταρα­χές και ειδι­κοί του ΟΗΕ καλούν το Ιράν να στα­μα­τή­σει να απει­λεί τους δια­δη­λω­τές με θανα­τι­κή ποινή.

Η Διε­θνής Αμνη­στία ανέ­φε­ρε ότι οι δυνά­μεις ασφα­λεί­ας σκό­τω­σαν του­λά­χι­στον 66 ανθρώ­πους, μετα­ξύ των οποί­ων παι­διά, εκτο­ξεύ­ο­ντας εκεί­νη την μέρα αλη­θι­νά πυρά, μεταλ­λι­κά σφαι­ρί­δια και δακρυ­γό­να ενα­ντί­ον δια­δη­λω­τών στην πόλη Ζαχε­ντάν της επαρ­χί­ας Σιστάν-Μπαλουτσιστάν.

Η λαϊ­κή οργή ξέσπα­σε στις 30 Σεπτεμ­βρί­ου μετά τις κατη­γο­ρί­ες για τον βια­σμό εκεί μιας νεα­ρής κοπέ­λας από έναν αστυ­νο­μι­κό. Οι αρχές ανέ­φε­ραν ότι η υπό­θε­ση διερευνάται.

Αντι­κυ­βερ­νη­τι­κές δια­δη­λώ­σεις ξέσπα­σαν τον Σεπτέμ­βριο μετά τον θάνα­το της νεα­ρής Κούρ­δισ­σας ιρα­νι­κής κατα­γω­γής Μαχ­σά Αμι­νί στις 16 Σεπτεμ­βρί­ου, έπει­τα από τη σύλ­λη­ψή της από την αστυ­νο­μία ηθών.

Οι δια­δη­λώ­σεις γρή­γο­ρα εξε­λί­χθη­καν σε λαϊ­κή εξέ­γερ­ση, στο μεγα­λύ­τε­ρο κύμα δια­μαρ­τυ­ρί­ας στη χώρα μετά την Ισλα­μι­κή Επα­νά­στα­ση του 1979, με συμ­με­τέ­χο­ντες πολί­τες από όλα τα κοι­νω­νι­κά στρώ­μα­τα, από φοι­τη­τές μέχρι για­τρούς, δικη­γό­ρους, εργα­ζό­με­νους και αθλητές.

Το Σιστάν-Μπα­λου­τσι­στάν, κοντά στα νοτιο­α­να­το­λι­κά σύνο­ρα του Ιράν με το Πακι­στάν και το Αφγα­νι­στάν, φιλο­ξε­νεί μια μειο­νό­τη­τα Μπα­λούχ που υπο­λο­γί­ζε­ται σε 2 εκα­τομ­μύ­ρια ανθρώ­πους. Αυτοί υφί­στα­νται δια­κρί­σεις και κατα­στο­λή επί δεκα­ε­τί­ες, σύμ­φω­να με οργα­νώ­σεις ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των. Το Ιράν αρνεί­ται τις κατη­γο­ρί­ες αυτές.

Η περιο­χή είναι μια από τις φτω­χό­τε­ρες της χώρας και απο­τέ­λε­σε εστία έντα­σης όπου ιρα­νι­κές δυνά­μεις ασφα­λεί­ας δέχθη­καν επί­θε­ση από μαχη­τές Μπαλούχ.

Το πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων των ακτι­βι­στών HRANA μετέ­δω­σε ότι 330 δια­δη­λω­τές έχουν σκο­τω­θεί στις ταρα­χές μέχρι χθες Πέμ­πτη, μετα­ξύ των οποί­ων 50 ανή­λι­κοι. Τριά­ντα εννέα μέλη των δυνά­με­ων ασφα­λεί­ας είχαν επί­σης σκο­τω­θεί, ενώ σχε­δόν 15.100 άνθρω­ποι έχουν συλ­λη­φθεί, ανέφερε.

Ειδι­κοί του ΟΗΕ καλούν το Ιράν να στα­μα­τή­σει να απει­λεί τους δια­δη­λω­τές με επι­βο­λή θανα­τι­κής ποινής.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο