Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιρανός καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια κάθειρξη αφού αποκεφάλισε τη σύζυγό του και περιέφερε το κεφάλι της στον δρόμο

Ιρα­νός κατα­δι­κά­στη­κε σε λίγο περισ­σό­τε­ρο από οκτώ χρό­νια κάθειρ­ξη επει­δή το 2022 απο­κε­φά­λι­σε τη σύζυ­γό του και στη συνέ­χεια περιέ­φε­ρε το κεφά­λι της στον δρό­μο, μια υπό­θε­ση που είχε προ­κα­λέ­σει σοκ στη χώρα, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα η δικα­στι­κή αρχή.

Η Μόνα Χεϊ­ντα­ρί, 17 ετών, δολο­φο­νή­θη­κε τον Φεβρουά­ριο του 2022 από τον σύζυ­γό της, ο οποί­ος την κατη­γο­ρού­σε για μοι­χεία, και τον κου­νιά­δο της στην Αχβάζ πρω­τεύ­ου­σα της επαρ­χί­ας Χου­ζε­στάν, στο νοτιο­δυ­τι­κό Ιράν.

Βίντεο που έδει­χνε τον σύζυ­γό της να περ­πα­τά στον δρό­μο χαμο­γε­λα­στός, κρα­τώ­ντας το κεφά­λι της προ­κά­λε­σε σοκ και αγα­νά­κτη­ση στο Ιράν.

Σήμε­ρα ο Μασούντ Σετα­γιε­σί, εκπρό­σω­πος της δικα­στι­κής εξου­σί­ας, δήλω­σε στους δημο­σιο­γρά­φους ότι οι γονείς της Μόνα «συγ­χώ­ρε­σαν» τον δολο­φό­νο της Σαζάντ Χεϊνταρνάβα»

«Ο άνδρας κατα­δι­κά­στη­κε σε επτά­μι­σι χρό­νια κάθειρ­ξη για ανθρω­πο­κτο­νία από πρό­θε­ση μιας μου­σουλ­μά­νας και σε οκτώ μήνες για κακο­ποί­η­ση», πρό­σθε­σε ο ίδιος.

«Ο κατη­γο­ρού­με­νος δεν έχει δικαί­ω­μα να αμφι­σβη­τή­σει την ποι­νή και η από­φα­ση είναι ορι­στι­κή», τόνισε.

«Ο δεύ­τε­ρος κατη­γο­ρού­με­νος, ο Χεϊ­ντάρ Χεϊ­νταρ­νά­βα, κατα­δι­κά­στη­κε σε 45 μήνες φυλά­κι­ση για συνέρ­γεια σε ανθρω­πο­κτο­νία από πρό­θε­ση», σημεί­ω­σε ο Σεταγιεσί.

Την επο­χή του συμ­βά­ντος τα τοπι­κά μέσα είχαν μετα­δώ­σει ότι η Μόνα ήταν μόλις 12 ετών όταν παντρεύ­τη­κε και μητέ­ρα ενός 3χρονου αγο­ριού όταν τη σκό­τω­σαν. Η 17χρονη είχε κατα­φύ­γει στην Τουρ­κία για να γλι­τώ­σει από την κακο­ποί­η­ση του συζύ­γου της, όμως στε­νοί της συγ­γε­νείς την ανά­γκα­σαν να επι­στρέ­ψει στο Ιράν.

Μετά το τρα­γι­κό περι­στα­τι­κό πολ­λοί υπέρ­μα­χοι των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των ζήτη­σαν από τις ιρα­νι­κές αρχές να τρο­πο­ποι­ή­σουν τη νομο­θε­σία για την προ­στα­σία των γυναι­κών από την ενδο­οι­κο­γε­νεια­κή βία και να αυξή­σουν την κατώ­τα­τη ηλι­κία γάμου για τα κορί­τσια, που τώρα είναι τα 13 έτη.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο