Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΙΡΑΝ: Νέες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα παρά τις προειδοποιήσεις των «Φρουρών της Επανάστασης»

Αψη­φώ­ντας την προει­δο­ποί­η­ση των απο­κα­λού­με­νων «Φρου­ρών της Επα­νά­στα­σης», νέες δια­δη­λώ­σεις πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν σήμε­ρα στο Ιράν, ενά­μι­ση μήνα μετά από το ξέσπα­σμα του κύμα­τος δια­μαρ­τυ­ρί­ας που πυρο­δό­τη­σε ο θάνα­τος της Μασχά Αμινί.

Φοι­τη­τές συγκε­ντρώ­θη­καν το Σάβ­βα­το το βρά­δυ και σήμε­ρα Κυρια­κή σε πολ­λές ιρα­νι­κές πόλεις, αψη­φώ­ντας τον αρχη­γό των «Φρου­ρών της Επα­νά­στα­σης», Στρα­τη­γό Χοσε­ΐν Σαλα­μί, ο οποί­ος το Σάβ­βα­το προει­δο­ποί­η­σε τους δια­δη­λω­τές: «Μην βγεί­τε ξανά στους δρό­μους».

Σήμε­ρα, δυνά­μεις ασφα­λεί­ας εκτό­ξευ­σαν δακρυ­γό­να και άνοι­ξαν πυρ ενα­ντί­ον φοι­τη­τών στο Σανα­ντάι, την πρω­τεύ­ου­σα της επαρ­χί­ας του Κουρ­δι­στάν από την οποία κατα­γό­ταν η Αμινί.

Ένα βίντεο που αναρ­τή­θη­κε στο δια­δί­κτυο από την οργά­νω­ση ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των «Hengaw» δεί­χνει πυκνό λευ­κό καπνό να υψώ­νε­ται στον ουρα­νό πάνω από το κτί­ριο μιας επαγ­γελ­μα­τι­κής σχο­λής, με τους φοι­τη­τές να φωνά­ζουν «Ελευ­θε­ρία, ελευ­θε­ρία». Σε άλλο βίντεο που αναρ­τή­θη­κε στο Twitter από την οργά­νω­ση που έχει έδρα τη Νορ­βη­γία, φαί­νε­ται ένα κορί­τσι να τραυ­μα­τί­ζε­ται στο χέρι από σκά­για. Πυρο­βο­λι­σμοί ακού­στη­καν κατά τη διάρ­κεια δια­δή­λω­σης στο Πανε­πι­στή­μιο του Κουρ­δι­στάν, σύμ­φω­να με το «Hengaw».

Κώστας Καρυω­τά­κης ΑΠΑΝΤΑ μια άλλη ανάγνωση

Δια­δη­λώ­σεις πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν επί­σης αυτό το Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο στις πανε­πι­στη­μιου­πό­λεις της Τεχε­ρά­νης, του Κερ­μάν (νοτιο­α­να­το­λι­κά), του Κερ­μαν­σάχ (βορειο­δυ­τι­κά), του Μαζα­ντα­ράν (βόρεια) και της Μασχάντ, σύμ­φω­να με βίντεο που κοι­νο­ποι­ή­θη­καν σε μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύωσης.

Η κατα­στο­λή των δια­δη­λώ­σε­ων σε όλο το Ιράν έχει προ­κα­λέ­σει τον θάνα­το του­λά­χι­στον 160 ανθρώ­πων, μετα­ξύ των οποί­ων περί­που 20 παι­διά, σύμ­φω­να με απο­λο­γι­σμό που έδω­σαν την Παρα­σκευή Μη Κυβερ­νη­τι­κές Οργανώσεις.

Σήμε­ρα το από­γευ­μα ο πρό­ε­δρος του Ιράν Εμπρα­χίμ Ραϊ­σί, δήλω­σε η χώρα δεν θα επι­τρέ­ψει σε εχθρούς της να την υπο­νο­μεύ­σουν. «Η ασφά­λεια είναι η κόκ­κι­νη γραμ­μή της Ισλα­μι­κής Δημο­κρα­τί­ας και δεν θα επι­τρέ­ψου­με στον εχθρό να εφαρ­μό­σει με οποιον­δή­πο­τε τρό­πο τα σχέ­διά του για να υπο­νο­μεύ­σει αυτό το πολύ­τι­μο εθνι­κό στοι­χείο», είπε ο Ραΐσι.

Στη φωτο κεφα­λί­δας η ιρα­νι­κή εφη­με­ρί­δα Hammihan, με σχέ­διο στο εξώ­φυλ­λο των γυναι­κών δημο­σιο­γρά­φων Niloofar Hamedi και Elaheh Mohammadi, σε περί­πτε­ρο στην Τεχε­ρά­νη την Κυρια­κή 30 Οκτω­βρί­ου. Ο τίτλος «Απα­γό­ρευ­ση της δημο­σιο­γρα­φί­ας» ανα­φέ­ρε­ται στη δήλω­ση της Ένω­σης Δημο­σιο­γρά­φων της Τεχε­ρά­νης κατά της φυλά­κι­σης δημο­σιο­γρά­φων για κάλυ­ψη δια­δη­λώ­σε­ων στο Ιράν. Φωτο­γρα­φία: Abedin Taherkenareh/EPA.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο