Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιραν-Boeing: Μπέρδεψαν το ουκρανικό αεροσκάφος με πύραυλο Κρουζ και το κατέρριψαν

Οι Φρου­ροί της Επα­νά­στα­σης στο Ιράν ανέ­λα­βαν την πλή­ρη ευθύ­νη για την κατάρ­ρι­ψη του ουκρα­νι­κού αερο­σκά­φους, όπως ανέ­φε­ρε σήμε­ρα ένας ανώ­τε­ρος διοι­κη­τής τους σε βίντεο που αναρ­τή­θη­κε δια­δι­κτυα­κά από την κρα­τι­κή τηλεόραση.

“Μακά­ρι να πέθαι­να και να μην ήμουν αυτό­πτης μάρ­τυ­ρας ενός τέτοιου δυστυ­χή­μα­τος”, δήλω­σε ο διοι­κη­τής της Πολε­μι­κής Αερο­πο­ρί­ας των Φρου­ρών της Επα­νά­στα­σης Αμι­ρα­λί Χατζιζαντέχ.

Ο ίδιος πρό­σθε­σε ότι οι Φρου­ροί μπέρ­δε­ψαν το ουκρα­νι­κό αερο­σκά­φος για πύραυ­λο Κρουζ και το κατέρ­ρι­ψαν με πύραυ­λο μικρού βεληνεκούς.

Περι­γρά­φο­ντας τις συν­θή­κες υπό τις οποί­ες προ­κλή­θη­κε αυτή η τρα­γω­δία, ο Αμι­ρα­λί Χατζι­ζα­ντέχ δήλω­σε ότι η μοι­ραία από­φα­ση για την κατάρ­ρι­ψη του Boeing ελή­φθη μέσα σε 10 δευ­τε­ρό­λε­πτα. «Ο χει­ρι­στής της αερά­μυ­νας έστει­λε μήνυ­μα στους διοι­κη­τές του. Όταν δεν έλα­βε καμία απά­ντη­ση έπει­τα από 10 δευ­τε­ρό­λε­πτα, απο­φά­σι­σε να το καταρ­ρί­ψει», δήλω­σε ο Χατζι­ζα­ντέχ, μιλώ­ντας σε συνέ­ντευ­ξη Τύπου.

«Εκεί­νη τη στιγ­μή ήμα­σταν έτοι­μοι για πόλε­μο με τις ΗΠΑ. Είχα­με ανα­φο­ρές ότι πύραυ­λοι Κρουζ χτύ­πη­σαν το Ιράν. Ήταν το λάθος ενός ατό­μου, που προ­κά­λε­σε μια τρα­γω­δία», συνέ­χι­σε ο Χατζι­ζα­ντέχ, περι­γρά­φο­ντας το πώς καταρ­ρί­φθη­κε το ουκρα­νι­κό αερο­σκά­φος στο Ιράν.

Πάντως, ανέ­φε­ρε ότι είχε ζητη­θεί να δημιουρ­γη­θεί ζώνη απα­γό­ρευ­σης πτή­σε­ων, εξαι­τί­ας της πολε­μι­κής κατά­στα­σης, κάτι που όμως δεν εγκρί­θη­κε. Επί­σης απο­κά­λυ­ψε πως είχε ενη­με­ρώ­σει από το πρωί της Τετάρ­της Ιρα­νούς αξιω­μα­τού­χους για τις εκτι­μή­σεις ότι καταρ­ρί­φθη­κε επι­βα­τι­κό αερο­σκά­φος. Παρό­λα αυτά, μόλις σήμε­ρα το Ιράν παρα­δέ­χθη­κε ότι η αερο­πο­ρι­κή τρα­γω­δία προ­κλή­θη­κε εξαι­τί­ας πυραύλου.

Ukraine International Airlines: Το αεροσκάφος δεν έλαβε προειδοποίηση για πιθανή απειλή προτού απογειωθεί

Η αερο­πο­ρι­κή εται­ρεία Ukraine International Airlines ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ότι το αερο­σκά­φος το οποίο συνε­τρί­βη στο Ιράν δεν είχε λάβει καμία προει­δο­ποί­η­ση για πιθα­νή απει­λή από το αερο­δρό­μιο της Τεχε­ρά­νης προ­τού απογειωθεί.

Σε ενη­μέ­ρω­ση του Τύπου από τον πρό­ε­δρο και τον αντι­πρό­ε­δρό της, η εται­ρεία διέ­ψευ­σε τους ισχυ­ρι­σμούς ότι το επι­βα­τι­κό αερο­σκά­φος είχε αλλά­ξει πορεία λέγο­ντας ότι οι ιρα­νι­κές αρχές θα έπρε­πε να έχουν κλεί­σει το αεροδρόμιο.

Οι ανώ­τε­ροι αξιω­μα­τού­χοι της εται­ρεί­ας εξάλ­λου κάλε­σαν το Ιράν να ανα­λά­βει την πλή­ρη ευθύ­νη για την συντρι­βή του αεροσκάφους.

Ο Καναδός πρωθυπουργός ζήτησε να διεξαχθεί “ενδελεχής έρευνα” για να αποδοθούν ευθύνες

Ο Κανα­δός πρω­θυ­πουρ­γός Τζά­στιν Τρι­ντό ζήτη­σε «δια­φά­νεια» προ­κει­μέ­νου να διε­ξα­χθεί «πλή­ρης και ενδε­λε­χής» έρευ­να και να απο­δο­θούν ευθύ­νες, αφού το Ιράν παρα­δέ­χθη­κε ότι οι ένο­πλες δυνά­μεις του κατέρ­ρι­ψαν από λάθος την Τετάρ­τη το αερο­σκά­φος της Ukraine Airlines International, στο οποίο επέ­βαι­ναν πολ­λοί Καναδοί.

«Προ­τε­ραιό­τη­τά μας είναι να πέσει φως στην υπό­θε­ση με πνεύ­μα δια­φά­νειας και δικαιο­σύ­νης», τόνι­σε ο Τρι­ντό σε ανα­κοί­νω­σή του.

«Πρό­κει­ται για μια εθνι­κή τρα­γω­δία και όλοι οι Κανα­δοί πεν­θούν. Θα εξα­κο­λου­θή­σου­με να συνερ­γα­ζό­μα­στε με τους εταί­ρους μας σε όλο τον κόσμο ώστε να δια­σφα­λί­σου­με ότι θα διε­ξα­χθεί μια πλή­ρης και ενδε­λε­χής έρευ­να», δια­βε­βαί­ω­σε ο Κανα­δός πρωθυπουργός.

«Η κυβέρ­νη­ση του Κανα­δά ανα­μέ­νει την πλή­ρη συνερ­γα­σία των ιρα­νι­κών αρχών», υπογράμμισε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε την τιμωρία των υπευθύνων και την καταβολή αποζημιώσεων από το Ιράν

Η Ουκρα­νία ανα­μέ­νει τη διε­ξα­γω­γή πλή­ρους έρευ­νας, πλή­ρη παρα­δο­χή ενο­χής και την κατα­βο­λή απο­ζη­μιώ­σε­ων από το Ιράν μετά την παρα­δο­χή της Τεχε­ρά­νης ότι οι ιρα­νι­κές ένο­πλες δυνά­μεις κατέρ­ρι­ψαν από λάθος το αερο­σκά­φος της Ukraine Airlines International, ανέ­φε­ρε ο Ουκρα­νός πρό­ε­δρος Βολο­ντί­μιρ Ζελέν­σκι σε ανα­κοί­νω­σή του σήμερα.

Ο Ζελέν­σκι επε­σή­μα­νε ότι “το Ιράν δήλω­σε ένο­χο για την κατάρ­ρι­ψη του ουκρα­νι­κού αερο­σκά­φους. Όμως επι­μέ­νου­με σε πλή­ρη παρα­δο­χή ενοχής”.

“Ανα­μέ­νου­με από το Ιράν δια­βε­βαιώ­σεις για την ετοι­μό­τη­τά του να διε­ξα­γά­γει πλή­ρη και ανοι­κτή έρευ­να, να προ­σα­γά­γει τους υπεύ­θυ­νους στη δικαιο­σύ­νη, να κατα­βά­λει απο­ζη­μιώ­σεις και να ζητή­σει επι­σή­μως συγ­γνώ­μη μέσω της διπλω­μα­τι­κής οδού”, πρόσθεσε.

Ο αγιατολάχ Χαμενεΐ ζήτησε να υπάρξει δημόσια ανακοίνωση για το συμβάν

Ο ανώ­τα­τος ηγέ­της του Ιράν, ο αγια­το­λάχ Αλί Χαμε­νεΐ, ενη­με­ρώ­θη­κε για την κατάρ­ρι­ψη του ουκρα­νι­κού αερο­σκά­φους “λόγω ανθρώ­πι­νου λάθους” χθες Παρα­σκευή και δήλω­σε ότι η πλη­ρο­φο­ρία αυτή θα πρέ­πει να ανα­κοι­νω­θεί δημο­σί­ως έπει­τα από συνά­ντη­ση που είχε με το συμ­βού­λιο ασφα­λεί­ας της χώρας, μετέ­δω­σε το πρα­κτο­ρείο Fars στο Twitter.

Εξάλ­λου ο Χαμε­νεΐ έδω­σε εντο­λή στις ένο­πλες δυνά­μεις του Ιράν να διορ­θώ­σουν οποια­δή­πο­τε “αμέ­λεια” οδή­γη­σε στο τρα­γι­κό συμ­βάν. Κάλε­σε επί­σης τον ιρα­νι­κό στρα­τό να κάνει ό,τι είναι απα­ραί­τη­το “ώστε να απο­φευ­χθεί η επα­νά­λη­ψη ενός αντί­στοι­χου δυστυ­χή­μα­τος”, όπως ανα­φέ­ρε­ται σε ανα­κοί­νω­ση που αναρ­τή­θη­κε σήμε­ρα στον επί­ση­μο ιστό­το­πό του.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο