Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΙΣΑ, ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ: Η νομιμοποίηση της καλλιέργειας και της χορήγησης φαρμακευτικής κάνναβης οδηγεί σε αύξηση χρηστών

Ιατρι­κός Σύλ­λο­γος, ΟΚΑΝΑ και του ΚΕΘΕΑ εξέ­φρα­σαν τον προ­βλη­μα­τι­σμό και την έντο­νη ανη­συ­χία τους για τη νομι­μο­ποί­η­ση της καλ­λιέρ­γειας και της χορή­γη­σης φαρ­μα­κευ­τι­κής κάν­να­βης στη χώρα μας, με δεδο­μέ­νο πως σε άλλες χώρες η νομι­μο­ποί­η­ση της χρή­σης της φαρ­μα­κευ­τι­κής κάν­να­βης οδή­γη­σε σε αύξη­ση των χρηστών.

Ειδι­κό­τε­ρα, στη διάρ­κεια συνά­ντη­σης που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε την Πέμ­πτη για το σημα­ντι­κό αυτό ζήτη­μα οι υπεύ­θυ­νοι των δύο φορέ­ων για την πρό­λη­ψη και την αντι­με­τώ­πι­ση της χρή­σης ναρ­κω­τι­κών — ο πρό­ε­δρος του ΟΚΑΝΑ κ. Ε.Καφετζόπουλος, ο πρό­ε­δρος κ. Γ. Μπαρ­δά­νης και ο διευ­θυ­ντής κ. Β. Γκι­τά­κος του ΚΕΘΕΑ — παρέ­θε­σαν στοι­χεία από άλλες χώρες που δεί­χνουν πως η νομι­μο­ποί­η­ση της φαρ­μα­κευ­τι­κής χρή­σης της κάν­να­βης εγκυ­μο­νεί σοβα­ρούς κιν­δύ­νους και οι για­τροί του μεγα­λύ­τε­ρου ιατρι­κού συλ­λό­γου της χώρας ζήτη­σαν να δια­σφα­λι­στεί ότι θα έχουν πρό­σβα­ση οι ασθε­νείς αλλά με αυστη­ρές ασφα­λι­στι­κές δικλεί­δες προ­κει­μέ­νου να προ­στα­τευ­θεί η δημό­σια υγεία.

Κοι­νός τόπος του ΙΣΑ, του ΟΚΑΝΑ και του ΚΕΘΕΑ ήταν η ανά­γκη να δημιουρ­γη­θούν αυστη­ρές προ­δια­γρα­φές και ασφα­λι­στι­κές δικλεί­δες στη χρή­ση της φαρ­μα­κευ­τι­κής κάν­να­βης (π.χ. θερα­πευ­τι­κά πρω­το­κόλ­λα κ.τ.λ. ) καθώς σε άλλες χώρες η νομι­μο­ποί­η­σή της οδή­γη­σε σε αύξη­ση των χρηστών.

Σύμ­φω­να με τα στοι­χεία που παρου­σιά­στη­καν από τον πρό­ε­δρο του ΚΕΘΕΑ κ. Μπαρ­δά­νη, η κάν­να­βη απο­τε­λεί την «πύλη» των σκλη­ρών ναρ­κω­τι­κών για πολ­λούς χρή­στες. Μάλι­στα, στις χώρες που νομι­μο­ποι­ή­θη­κε η χρή­ση της έχει αυξη­θεί η προ­σέ­λευ­ση στα κέντρα απε­ξάρ­τη­σης σε ποσο­στό 20%. Επί­σης, τα στοι­χεια των μελε­τών δεί­χνουν ότι η καθη­με­ρι­νή χρή­ση σκευα­σμά­των κάν­να­βης από άτο­μα νεα­ρής ηλι­κί­ας οδη­γεί σε ψυχω­τι­κά επει­σό­δια (ποσο­στό 10%).

Κεντρι­κό θέμα συζή­τη­σης απο­τέ­λε­σε επί­σης η αδυ­να­μία της πολι­τεί­ας να αντι­με­τω­πί­σει το κρί­σι­μο ζήτη­μα της ανε­ξέ­λεγ­κτης χρή­σης ναρ­κω­τι­κών στις γει­το­νιές της Αθή­νας από εκα­το­ντά­δες εξαρ­τη­μέ­νους ασθε­νείς που βρί­σκουν κατα­φύ­γιο στους δρό­μους της πόλης. Όπως επι­ση­μάν­θη­κε η οικο­νο­μι­κή κρί­ση έχει εξα­θλιώ­σει τους χρή­στες, με απο­τέ­λε­σμα η κατά­στα­σή τους να έχει επι­δει­νω­θεί παρά το γεγο­νός ότι έχει μειω­θεί ο αριθ­μός τους.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο