Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ισπανία: Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα παραδόθηκαν στις φλόγες

Μετά από έναν χει­μώ­να με ανε­παρ­κείς βρο­χο­πτώ­σεις, η Ισπα­νία βρί­σκε­ται αντι­μέ­τω­πη με τερά­στια πύρι­να μέτω­πα καθώς δεκά­δες χιλιά­δες στρέμ­μα­τα δασι­κής έκτα­σης παρα­δό­θη­καν στις φλό­γες και περισ­σό­τε­ροι από 3.000 άνθρω­ποι ανα­γκά­στη­καν να απο­μα­κρυν­θούν από το ψυχα­γω­γι­κό πάρ­κο Πουί ντου Φου, εν μέσω του ακραί­ου καύ­σω­να που πλήτ­τει τη χώρα.

Η μεγα­λύ­τε­ρη από τις πυρ­κα­γιές που έχουν ξεσπά­σει στη χώρα, ενι­σχυ­μέ­νη και από τους ανέ­μους που αλλά­ζουν συνε­χώς κατευ­θύν­σεις, έχει κάψει περί­που 90.000 στρέμ­μα­τα στη Σιέ­ρα δε λα Κου­λέ­μπρα, στην περι­φέ­ρεια της Καστί­λης-Λεόν. Περί­που 200 κάτοι­κοι αυτής της ορει­νής ζώνης, κοντά στα σύνο­ρα με την Πορ­το­γα­λία, εγκα­τέ­λει­ψαν τις εστί­ες τους λόγω της πυρκαγιάς.

Άλλη μια πυρ­κα­γιά ξέσπα­σε δίπλα στο πάρ­κο Πούι ντου Φου, κοντά στο Τολέ­δο και οι αρχές προ­χώ­ρη­σαν στην εκκέ­νω­ση του χώρου, απο­μα­κρύ­νο­ντας επι­σκέ­πτες και εργαζομένους.

«Η διεύ­θυν­ση του πάρ­κου απο­φά­σι­σε να εκκε­νώ­σει τον χώρο και να ματαιώ­σει τη βρα­δι­νή παρά­στα­ση, για λόγους ασφα­λεί­ας», ανα­φέ­ρε­ται στην ανα­κοί­νω­ση που εξέδωσε.
Συνο­λι­κά απο­μα­κρύν­θη­καν 2.500 επι­σκέ­πτες, 700 εργα­ζό­με­νοι, 200 πτη­νά και 55 άλο­γα. Δεν ανα­φέρ­θη­καν τραυ­μα­τι­σμοί και δεν κιν­δύ­νευ­σε η ζωή κανε­νός ανθρώ­που ή ζώου.

Στη βορειο­α­να­το­λι­κή Ισπα­νία εκα­το­ντά­δες πυρο­σβέ­στες δίνουν μάχη με τις φλό­γες σε άλλες πυρ­κα­γιές στην Κατα­λο­νία. Μία από αυτές, κοντά στο Μπαλ­ντο­μάρ, στην επαρ­χία της Λέρι­δα, έκα­ψε περί­που 10.000 στρέμ­μα­τα δάσους. Στη γει­το­νι­κή Αρα­γο­νία, του­λά­χι­στον 12.000 στρέμ­μα­τα κάη­καν κοντά στην κοι­νό­τη­τα Νονάσπε.

Στην ομι­λία του σε ένα συνέ­δριο για την παγκό­σμια ημέ­ρα αντι­με­τώ­πι­σης της ξηρα­σί­ας και της ερη­μο­ποί­η­σης, ο πρω­θυ­πουρ­γός της Ισπα­νί­ας, Πέδρο Σάν­τσεθ, έπλε­ξε το εγκώ­μιο των πυρο­σβε­στών που «δια­κιν­δυ­νεύ­ουν τη ζωή τους στην πρώ­τη γραμμή».

Σύμ­φω­να με το France24, οι πυρ­κα­γιές συνέ­χι­σαν να κατα­βρο­χθί­ζουν χιλιά­δες εκτά­ρια σε ένα ακραίο κύμα καύ­σω­να που συνε­χί­ζε­ται εδώ και σχε­δόν μια εβδο­μά­δα. Η πιο κατα­στρο­φι­κή από τις κατα­στρο­φές, που πυρο­δο­τή­θη­κε από «ισχυ­ρούς ακα­νό­νι­στους ανέ­μους» και «ζέστη», κατέ­στρε­ψε 5.000 έως 7.000 εκτά­ρια στη Sierra de Culebra (βορειο­δυ­τι­κά), δήλω­σαν οι περι­φε­ρεια­κές αρχές της Castilla y León.

Περισ­σό­τε­ροι από 200 κάτοι­κοι αυτής της ορει­νής περιο­χής κοντά στην Πορ­το­γα­λία χρειά­στη­κε να εκκε­νω­θούν λόγω της προ­έ­λα­σης των φλό­γων, σύμ­φω­να με την ίδια πηγή.

Στα βορειο­α­να­το­λι­κά, εκα­το­ντά­δες πυρο­σβέ­στες συνε­χί­ζουν να μάχο­νται ενά­ντια σε διά­φο­ρες πηγές πυρ­κα­γιάς στην Καταλονία.

Η πυρ­κα­γιά που εκδη­λώ­θη­κε κοντά στο Baldomar, στην κατα­λα­νι­κή επαρ­χία Lérida, κατέ­στρε­ψε σχε­δόν 1.000 εκτά­ρια δάσους.

Στην ίδια επαρ­χία, οι πυρο­σβέ­στες έθε­σαν υπό έλεγ­χο δύο πυρ­κα­γιές, όπως συνέ­βη με αυτή που έπλη­ξε τη γει­το­νι­κή Ταρα­γό­να, αφού έκα­ψε 300 στρέμματα.

Στην περιο­χή Aragón, επί­σης στα βορειο­α­να­το­λι­κά, μια πυρ­κα­γιά στον δήμο Nonaspe έκα­ψε 1.200 εκτάρια.

Όπως η Γαλ­λία ή η Ιτα­λία, η Ισπα­νία πλήτ­τε­ται από ένα ακραίο κύμα καύ­σω­να, ασυ­νή­θι­στα νωρίς, δεδο­μέ­νου ότι είναι ακό­μη άνοι­ξη ‑την Παρα­σκευή οι θερ­μο­κρα­σί­ες ήταν πάνω από τους 35οC στο μεγα­λύ­τε­ρο μέρος της χώρας και θα ξεπε­ρά­σουν τους 40οC στο κέντρο, τα βορειο­α­να­το­λι­κά και τα νότια.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο