Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ισπανία: Δικαστήριο αφαίρεσε το θερινό παλάτι του δικτάτορα Φράνκο από τους κληρονόμους του

Ισπα­νι­κό δικα­στή­ριο αφαί­ρε­σε από τους κλη­ρο­νό­μους του στρα­τη­γού Φραν­θί­σκο Φράν­κο το θερι­νό παλά­τι του εκλι­πό­ντος δικτά­το­ρα και έδω­σε εντο­λή να μετα­βι­βα­σθεί στο ισπα­νι­κό κρά­τος, το οποίο διεκ­δι­κεί την ιδιοκτησία.

Το μέγα­ρο Πάθο ντε Μέι­ρας, το οποίο οικο­δο­μή­θη­κε ανά­με­σα στο 1893 και το 1907 στην περιο­χή της Γαλι­κί­ας, απο­κτή­θη­κε το 1938, στη διάρ­κεια του εμφυ­λί­ου πολέ­μου, χάρη σε δημό­σιες δωρεές.

Η δικα­στής Μάρ­τα Κανά­λες ανα­φέ­ρει στη σημε­ρι­νή από­φα­σή της πως οι δωρε­ές δεν προ­ο­ρί­ζο­νταν για τον ίδιο τον Φράν­κο, «αλλά για τον αρχη­γό του κράτους».

Η από­κτη­σή του στη συνέ­χεια από τον Φράν­κο το 1941, όταν η ιδιο­κτη­σία μετα­βι­βά­σθη­κε στον δικτά­το­ρα, ήταν απά­τη, πρό­σθε­σε η δικαστής.

«Ο Φράν­κο δεν πλή­ρω­σε τίπο­τε … ο Φράν­κο δεν αγό­ρα­σε τίπο­τε», δήλωσε.

Η διεκ­δί­κη­ση της ιδιο­κτη­σί­ας, η αξία της οποί­ας είχε εκτι­μη­θεί πέρυ­σι από την οικο­γέ­νεια σε περισ­σό­τε­ρα από 5 εκατ. ευρώ, ακο­λού­θη­σε την απο­μά­κρυν­ση του λει­ψά­νου του Φράν­κο από ένα μαυ­σω­λείο κοντά στη Μαδρί­τη, καθώς και άλλες πρω­το­βου­λί­ες για την απο­μά­κρυν­ση συμ­βό­λων της δικτα­το­ρί­ας οι οποί­ες εγκρί­θη­καν από διά­φο­ρες αρι­στε­ρές κυβερ­νή­σεις μετά τον θάνα­το του Φράν­κο το 1975.

Η οικο­γέ­νεια μπο­ρεί να ασκή­σει έφε­ση κατά της από­φα­σης. Ένας από τους εγγο­νούς του δικτά­το­ρα, ο Φράν­θις Φράν­κο, δεν απά­ντη­σε σε αίτη­μα για σχό­λιο, ενώ ο δικη­γό­ρος του δεν ήταν άμε­σα διαθέσιμος.

Η αντι­πρό­ε­δρος της ισπα­νι­κής κυβέρ­νη­σης Κάρ­μεν Κάλ­βο καλω­σό­ρι­σε την απόφαση.

«Σήμε­ρα η δημο­κρα­τία έκα­νε ένα μεγά­λο βήμα», δήλωσε.

Πηγή: ΑΠΕ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο