Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ισπανία: Εγκρίθηκε σε πρώτη φάση ο «Νόμος Τρανς» που επιτρέπει την ελεύθερη επιλογή φύλου από τα 16 χρόνια

Το Κοι­νο­βού­λιο της Ισπα­νί­ας ενέ­κρι­νε σήμε­ρα σε πρώ­τη ανά­γνω­ση το νομο­σχέ­διο («Νόμος Τρανς») που επι­τρέ­πει την ελεύ­θε­ρη επι­λο­γή φύλου από τα 16 χρόνια.

Αν υιο­θε­τη­θεί, όπως προ­βλέ­πε­ται, από την Γερου­σία τις προ­σε­χείς εβδο­μά­δες, ο νόμος θα εντά­ξει την Ισπα­νία στην μικρή ομά­δα των χωρών που επι­τρέ­πουν τον αυτο­προσ­διο­ρι­σμό του φύλου μέσω μίας απλής διοι­κη­τι­κής πρά­ξης. Στην Ευρώ­πη, η Δανία ήταν η πρώ­τη χώρα που παρα­χώ­ρη­σε αυτό το δικαί­ω­μα στα διεμ­φυ­λι­κά άτο­μα το 2014.

Ο νόμος, που στη­ρί­χθη­κε από το κυβερ­νών σοσι­λα­δη­μο­κρα­τι­κό κόμ­μα και το Podemos της αρι­στε­ράς, εγκρί­θη­κε με 188 ψήφους υπέρ, 150 κατά και 7 αποχές.

Με τον νόμο αυτό οι δια­φυ­λι­κοί θα μπο­ρούν να αλλά­ζουν το όνο­μα και το φύλο τους στην ταυ­τό­τη­τά τους κλεί­νο­ντας ένα απλό ραντε­βού με τις διοι­κη­τι­κές υπη­ρε­σί­ες. Δεν θα χρεια­στεί να έχουν ιατρι­κές γνω­μα­τεύ­σεις ή απο­δεί­ξεις πως υπο­βάλ­λο­νται σε ορμο­νο­θε­ρα­πεία επί δύο χρό­νια, όπως συμ­βαί­νει μέχρι σήμερα.

«Ο νόμος ξεπλη­ρώ­νει ένα ιστο­ρι­κό χρέ­ος του κρά­τους απέ­να­ντι στα δια­φυ­λι­κά άτο­μα» δήλω­σε η υπουρ­γός Ισό­τη­τας Ιρέ­νε Μοντέ­ρο, που προ­ω­θού­σε το νομο­σχέ­διο αυτό. «Οι τρανς γυναί­κες είναι γυναί­κες», επέ­μει­νε, καταγ­γέλ­λο­ντας την «τραν­σφο­βία».

Ο «Νόμος Τρανς» όπως απο­κα­λεί­ται θα επι­τρέ­ψει στους εφή­βους ηλι­κί­ας 14–16 ετών να αλλά­ζουν το φύλο τους στο ληξιαρ­χείο, υπό την προ­ϋ­πό­θε­ση ότι θα συνο­δεύ­ο­νται στη δια­δι­κα­σία αυτή από τους νόμι­μους κηδε­μό­νες τους. Για τους νεό­τε­ρους, ηλι­κί­ας 12–14 ετών, θα χρειά­ζε­ται δικα­στι­κή από­φα­ση, όπως συμ­βαί­νει σήμε­ρα για όλους τους ανήλικους.

Σε κάθε περί­πτω­ση, από την υπο­βο­λή του αιτή­μα­τος μέχρι την επι­κύ­ρω­σή του θα μεσο­λα­βεί ένα διά­στη­μα τριών μηνών, ώστε να δίνε­ται χρό­νος στους αιτού­ντες για να επι­βε­βαιώ­νουν την από­φα­σή τους.

Μετα­ξύ άλλων, ο νόμος απα­γο­ρεύ­ει επί­σης τις λεγό­με­νες «θερα­πεί­ες μετα­στρο­φής» με στό­χο την αλλα­γή του σεξουα­λι­κού προ­σα­να­το­λι­σμού του ατό­μου, με πρό­στι­μα που θα φτά­νουν έως και τις 150.000 ευρώ.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο