Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ισπανία: Επιτροπή Αλήθειας για τη Δικτατορία — Πόσο αξιόπιστη;

Η ισπα­νι­κή κυβέρ­νη­ση ανα­κοί­νω­σε ότι θα συστή­σει «Επι­τρο­πή Αλή­θειας» που θα εξε­τά­σει τα εγκλή­μα­τα που είχαν δια­πρα­χθεί κατά τη διάρ­κεια του Ισπα­νι­κού Εμφυ­λί­ου (1936–1939) και της δικτα­το­ρί­ας του Φραν­σί­σκο Φράνκο.

Ανά­με­σα σε άλλα μέτρα η κυβέρ­νη­ση των Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τών θα ερευ­νή­σει τις εξα­φα­νί­σεις κατά τη διάρ­κεια της φασι­στι­κής δικτα­το­ρί­ας που κατά πάσα πιθα­νό­τη­τα θα οδη­γή­σουν σε εξεύ­ρε­ση μαζι­κών τάφων. Εάν υλο­ποι­η­θούν οι εξαγ­γε­λί­ες της κυβέρ­νη­σης θα απο­τε­λέ­σει σημα­ντι­κό βήμα για την ιστο­ρι­κή μνή­μη. Ωστό­σο σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες της «Χαραυ­γής» οι Σοσιαλ­δη­μο­κρά­τες στο παρελ­θόν συμ­με­τεί­χαν στο «σύμ­φω­νο της σιω­πής» που υιο­θέ­τη­σαν τα αστι­κά κόμ­μα­τα για τα εγκλή­μα­τα του Φράν­κο. Σε ορι­σμέ­νες περι­πτώ­σεις απο­πει­ρά­θη­καν παρό­μοια βήμα­τα, δεν προ­χώ­ρη­σαν όμως αρκε­τά καθώς δεν εξέ­λι­παν συνερ­γά­τες του καθε­στώ­τος από τους κόλ­πους τους.

Η κομ­μου­νι­στι­κή αρι­στε­ρά, που πάντα πάλευε για τη δικαί­ω­ση των θυμά­των του Φράν­κο, είναι επι­φυ­λα­κτι­κή με τις εξε­λί­ξεις καθώς βλέ­πει σκο­πι­μό­τη­τες που αφο­ρούν μελ­λο­ντι­κούς εκλο­γι­κούς συσχετισμούς.

Χαραυ­γή / Δημή­τρης Παλμύρης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο