Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ισπανία — Θέουτα: Το δράμα των μεταναστών και των προσφύγων (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Το δρά­μα των μετα­να­στών και των προ­σφύ­γων, ακό­μη και παι­διών που επι­χει­ρούν να εισέλ­θουν στον ισπα­νι­κό θύλα­κα της Θέου­τα, και η απε­γνω­σμέ­νη προ­σπά­θειά τους να φτά­σουν σε ένα καλύ­τε­ρο αύριο, απο­τυ­πώ­νο­νται σε όλη τους την τρα­γι­κό­τη­τα, μέσα από τις εικό­νες που κατα­γρά­φει ο τηλε­ο­πτι­κός ή φωτο­γρα­φι­κό φακός.

Σε βίντεο του πρα­κτο­ρεί­ου Reuters απει­κο­νί­ζε­ται ένα προ­σφυ­γό­που­λο, που κολύ­μπη­σε μια μεγά­λη από­στα­ση από τις ακτές του Μαρό­κο με σωσί­βιο φτιαγ­μέ­νο από πλα­στι­κά μπου­κά­λια, να ξεσπά­ει σε κλά­μα­τα όταν συλ­λαμ­βά­νε­ται από τους αστυνομικούς.

Παράλ­λη­λα, η φωτο­γρα­φία του άνδρα της ισπα­νι­κής πολι­το­φυ­λα­κής (Guardia Civil), να κρα­τά ένα παι­δί μόλις τριών μηνών, σχε­δόν πνιγ­μέ­νο, εντε­λώς χλω­μό, που ανήρ­τη­σε στο Twitter η ισπα­νι­κή αστυ­νο­μία και κάνει τον γύρο του κόσμου, προ­σω­πο­ποιεί όλο το δρά­μα που λαμ­βά­νει χώρα στον ισπα­νι­κό θύλα­κα στις ακτές της βόρειας Αφρικής.

spain1

Η μητέ­ρα του συγκε­κρι­μέ­νου μωρού είχε πηδή­ξει στη θάλασ­σα έχο­ντάς το στην πλά­τη της για να φτά­σει στην στε­ριά. Το παι­δί όμως έπε­σε στο νερό, ανα­φέ­ρει η Guardia Civil. Το μικρό αγό­ρι τελι­κά σώθη­κε από τον αστυ­νο­μι­κό και επέζησε.

Οι δια­σώ­στες ανέ­συ­ραν άλλα δεκά­δες παι­διά από τη θάλασ­σα, που είχαν προ­σπα­θή­σει μαζί με τους γονείς τους να φτά­σουν στη Θέου­τα με πλα­στι­κές βάρ­κες ή κολυμπώντας.

Η Ισπα­νία θέτει άμε­σα υπό κρά­τη­ση όσους μπαί­νουν στο θύλα­κα και προ­χω­ρά σε απελάσεις.

spain2

Τις τελευ­ταί­ες μέρες, χιλιά­δες μετα­νά­στες συνέ­χι­σαν να φτά­νουν από το Μαρό­κο στον ισπα­νι­κό θύλα­κα της Θέου­τα. εν μέσω εντά­σε­ων μετα­ξύ της ισπα­νι­κής και της μαρο­κι­νής κυβέρ­νη­σης. Από τη Δευ­τέ­ρα έχουν φτά­σει του­λά­χι­στον 8.000 μετα­νά­στες, από τους οποί­ους οι 5.800 έχουν στα­λεί ήδη πίσω στο Μαρό­κο, σύμ­φω­να με στοι­χεία του ισπα­νι­κού υπουρ­γεί­ου Εσω­τε­ρι­κών, ενώ ένας άνθρω­πος έχα­σε τη ζωή του.

Ακο­λου­θή­στε το Ατέ­χνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

Με τα μάτια των παι­διών (Βέρα Κλών­τζα-Για­κλο­βά – Φρά­νιο Κραλ)

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο