Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ισπανία και Πορτογαλία παίρνουν μέτρα για τις εκκλησίες και τους πιστούς

Το ισπα­νι­κό πασχα­λι­νό έθι­μο που θέλει τους Καθο­λι­κούς να συρ­ρέ­ουν για να φιλή­σουν τα αγάλ­μα­τα του Ιησού και της Παρ­θέ­νου Μαρί­ας έπε­σε θύμα του νέου κορο­ναϊ­ού αυτήν την εβδο­μά­δα, καθώς οι εκκλη­σί­ες που φιλο­ξε­νούν κάποια από τα γνω­στό­τε­ρα κάλε­σαν τους πιστούς να μην τα αγγί­ζουν, ούτε φυσι­κά να τα φιλούν.

Οι υγειο­νο­μι­κές αρχές ζητούν από τον κόσμο να χρη­σι­μο­ποι­ή­σει την «κοι­νή λογι­κή» και να απο­φεύ­γει τελε­τουρ­γί­ες που θα βοη­θού­σαν στην εξά­πλω­ση του ιού από τον οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους πέντε άνθρω­ποι μέχρι σήμε­ρα στην Ισπα­νία. Τα κρού­σμα­τα ανέρ­χο­νται σε 365.

Στη Μαδρί­τη, όπου έχουν εντο­πι­στεί 137 κρού­σμα­τα, ο αρχιε­πί­σκο­πος κάλε­σε τους πιστούς να μην φιλούν, ούτε να αγγί­ζουν τα πόδια του αγάλ­μα­τος του Ιησού του Μεδι­να­θέ­λι του 17ου αιώ­να. Οι πιστοί κατά παρά­δο­ση ξεκι­νούν τις προ­ε­τοι­μα­σί­ες για το Πάσχα την πρώ­τη Παρα­σκευή του Μαρ­τί­ου, φιλώ­ντας τα πόδια του αγάλματος.

Αφί­σες στη Βασι­λι­κή του Ιησού του Μεδι­να­θέ­λι υπεν­θυ­μί­ζουν στους πιστούς τη συμ­βου­λή αυτή. Οι πύλες της εκκλη­σί­ας άνοι­ξαν τα μεσά­νυ­χτα της Πέμ­πτης προς την Παρα­σκευή, όμως μέχρι το μεση­μέ­ρι δεν είχαν σχη­μα­τι­στεί ουρές (όπως συνή­θως) από κόσμο που περι­μέ­νει επί ώρες για να προ­σευ­χη­θεί μπρο­στά στο άγαλμα.

«Δεν είναι σωστό που φέτος είναι τόσο λίγος ο κόσμος… Ο Ιησούς μας φρο­ντί­ζει, μας προ­στα­τεύ­ει, μας βοη­θά­ει, θα έπρε­πε να συνε­χί­σου­με να ερχό­μα­στε», είπε μια γυναί­κα, η Πεπί­τα Καρντόσο.

Μια άλλη εκκλη­σία, στην πόλη Ρόντα, που αρχι­κά σκό­πευε να τηρή­σει την παρά­δο­ση, τελι­κά φρό­ντι­σε να δια­σφα­λί­σει ότι οι πιστοί δεν θα αγγί­ζουν το άγαλ­μα της Παρ­θέ­νου. «Δεν πρέ­πει να μεγε­θύ­νου­με το πρό­βλη­μα αλλά να ανα­ζη­τού­με λύσεις», εξή­γη­σε μια άλλη πιστή.

Πολ­λοί ανη­συ­χούν ότι οι γιορ­τές του Πάσχα, μια περί­ο­δος που προ­σελ­κύ­ει εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες του­ρί­στες στην Ισπα­νία, φέτος θα δια­τα­ρα­χθούν αν οι αρχές απα­γο­ρεύ­σουν προ­σω­ρι­νά τις συνα­θροί­σεις, όπως έγι­νε στη γει­το­νι­κή Γαλλία.

Στην Πορ­το­γα­λία, η Επι­σκο­πι­κή Σύνο­δος συνέ­στη­σε να αδειά­σουν οι εκκλη­σί­ες τις κρή­νες με τον αγια­σμό και οι ιερείς να απο­φεύ­γουν την επα­φή με τους πιστούς. Η Πορ­το­γα­λία έχει 13 κρού­σμα­τα του κορο­ναϊ­ού μέχρι σήμερα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο