Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ισπανία: Συνεργασία Σάντσεθ — Podemos — Όταν το κεφάλαιο απαιτεί σταθερότητα αδιέξοδα δεν υπάρχουν

Το ισπα­νι­κό Σοσια­λι­στι­κό Εργα­τι­κό Κόμ­μα (PSOE) του  Πέδρο Σάν­τσεθ και το σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κό συνον­θύ­λευ­μα των «Ποδέ­μος» και της Ενω­μέ­νης Αρι­στε­ράς (όπου συμ­με­τέ­χει και το μεταλ­λαγ­μέ­νο ΚΚ Ισπα­νί­ας) κατά­λη­ξαν σε προ­κα­ταρ­κτι­κή συμ­φω­νία για τον σχη­μα­τι­σμό κυβέρ­νη­σης συνα­σπι­σμού, μόλις δύο ημέ­ρες μετά τις εκλο­γές που ανέ­δει­ξαν ένα κατα­κερ­μα­τι­σμέ­νο κοι­νο­βού­λιο. Έκλει­σε έτσι ένας κύκλος ενδο­α­στι­κών παζα­ριών σε μια περί­ο­δο που οι επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμι­λοι και η ΕΕ επι­ζη­τούν «στα­θε­ρό­τη­τα». Και γι’ αυτό καθό­λου απροσ­δό­κη­τη, όπως παρου­σιά­ζε­ται η ταχεία επί­τευ­ξη της προ­κα­ταρ­κτι­κής συμ­φω­νί­ας η οποία απαι­τεί περαι­τέ­ρω βήμα­τα, περι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της συμ­με­το­χής και μικρό­τε­ρων κομ­μά­των, καθώς και την κατα­νο­μή των χαρ­το­φυ­λα­κί­ων στην κυβέρνηση.

Για την κοι­νο­βου­λευ­τι­κή πλειο­ψη­φία απαι­τού­νται 176 έδρες από τις συνο­λι­κά 350. Οι 120 έδρες που δια­θέ­τουν οι Σοσια­λι­στές και οι 35 των Unidas Podemos δεν επαρ­κούν για την πλειο­ψη­φία στην 350μελή βουλή.

«Είναι μια συμ­φω­νία για τέσ­σε­ρα χρό­νια», δήλω­σε ο σοσια­λι­στής ηγέ­της Πέδρο Σάν­τσεθ, ο οποί­ος ασκεί χρέη πρω­θυ­πουρ­γού, αφού υπέ­γρα­ψε τη συμ­φω­νία δίπλα στον επι­κε­φα­λής του Unidas Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Αν επι­βε­βαιω­θεί, θα είναι η πρώ­τη κυβέρ­νη­ση συνα­σπι­σμού της Ισπα­νί­ας μετά την επι­στρο­φή της χώρας στη δημοκρατία.

«Η Ισπα­νία χρειά­ζε­ται μια στα­θε­ρή κυβέρ­νη­ση, μια στέ­ρεη κυβέρ­νη­ση», δήλω­σε ο Σάν­τσεθ προ­σθέ­το­ντας ότι η συμ­φω­νία είναι ανοι­κτή και σε άλλους.

«Κατα­λή­ξα­με σε μια προ­κα­ταρ­κτι­κή συμ­φω­νία για να δημιουρ­γή­σου­με στην Ισπα­νία μια προ­ο­δευ­τι­κή κυβέρ­νη­ση συνα­σπι­σμού, η οποία συν­δυά­ζει την πεί­ρα του PSOE με το θάρ­ρος των Unidas Podemos», δήλω­σε ο Ιγκλέσιας.

Ισπα­νι­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης, μετα­ξύ των οποί­ων το τηλε­ο­πτι­κό δίκτυο La Sexta TV, μετέ­δω­σαν πως ο Ιγκλέ­σιας θα είναι αντι­πρό­ε­δρος της κυβέρ­νη­σης, κάτι που ο Σάν­τσεθ του είχε αρνη­θεί κατά τις συνο­μι­λί­ες που είχαν διε­ξα­γά­γει μετά τις εκλο­γές του Απρι­λί­ου. Ο Σάν­τσεθ είχε τότε αντι­τα­χθεί στον σχη­μα­τι­σμό κυβέρ­νη­σης συνα­σπι­σμού. Οι δύο ηγέ­τες είπαν πως λεπτο­μέ­ρειες θα γίνουν γνω­στές αργό­τε­ρα και δεν έκα­ναν άλλα σχόλια.

Υπεν­θυ­μί­ζου­με ότι το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Εργα­τών Ισπα­νί­ας, η μόνη πολι­τι­κή δύνα­μη που ανέ­δει­ξε το ταξι­κό κρι­τή­ριο ψήφου για τους εργα­ζό­με­νους ενά­ντια σε επί­πλα­στους δια­χω­ρι­σμούς, μέσα σε δύσκο­λες συν­θή­κες κατά­φε­ρε να κατε­βά­σει υπο­ψή­φιους στο 71% όλων των περι­φε­ρειών και έλα­βε 13.828 ψήφους.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο