Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ισπανία: Σχεδόν 70% υψηλότερος από τον επίσημο απολογισμό, ο αριθμός θανάτων από τον κορονοϊό το διάστημα Μαρτίου-Μαΐου

Ο αριθ­μός των νεκρών από τον νέο κορο­νο­ϊό στην Ισπα­νία το διά­στη­μα Μαρ­τί­ου-Μαΐ­ου ήταν σχε­δόν 70% υψη­λό­τε­ρος από τον επί­ση­μο απο­λο­γι­σμό εκεί­νη την περί­ο­δο, δεί­χνουν σήμε­ρα τα στοι­χεία από το Εθνι­κό Ινστι­τού­το Στα­τι­στι­κής της Ισπα­νί­ας (INE), με απο­τέ­λε­σμα η αντι­πο­λί­τευ­ση να κατη­γο­ρεί την κυβέρ­νη­ση για συγκάλυψη.

Τα τελευ­ταία στα­τι­στι­κά στοι­χεία του INE ανα­φέ­ρουν πως 32.652 άνθρω­ποι πέθα­ναν έχο­ντας επι­βε­βαιω­θεί ότι έχουν προ­σβλη­θεί από τον νέο κορο­νο­ϊό εκεί­νη την περί­ο­δο, ενώ υπάρ­χουν υπο­ψί­ες πως άλλοι 13.032 άνθρω­ποι έχα­σαν τη ζωή τους από τον ιό, αφού εκδή­λω­σαν συμ­πτώ­μα­τα συμ­βα­τά με εκεί­να της νόσου Covid-19, ωστό­σο δεν δια­γνώ­στη­καν ποτέ επισήμως.

Η νόσος συνέ­βα­λε εμμέ­σως στον θάνα­το επι­πλέ­ον 4.218 ανθρώ­πων το ίδιο διά­στη­μα, σύμ­φω­να με το INE.

Οι αριθ­μοί αυτοί συγκρί­νο­νται με τον επί­ση­μο απο­λο­γι­σμό θανά­των του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας της χώρας στα τέλη Μαΐ­ου, ύψους 27.127. Πλέ­ον, ο απο­λο­γι­σμός αυτός ανέρ­χε­ται σε 47.344.

Και άλλες πηγές, μετα­ξύ άλλων τα στα­τι­στι­κά στοι­χεία για την αυξη­μέ­νη θνη­σι­μό­τη­τα, που συγκρί­νει το σύνο­λο των θανά­των στη χώρα με τους ιστο­ρι­κούς μέσους όρους, κατέ­δει­ξαν πως τα επί­ση­μα στοι­χεία υπο­τί­μη­σαν τον πραγ­μα­τι­κό απο­λο­γι­σμό των νεκρών.

Ερω­τη­θεί­σα σχε­τι­κά με τα στοι­χεία του Εθνι­κού Ινστι­τού­του Στα­τι­στι­κής της Ισπα­νί­ας (INE), μια εκπρό­σω­πος τύπου του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας απά­ντη­σε πως η από­κλι­ση οφεί­λε­ται στα δια­φο­ρε­τι­κά συστή­μα­τα συλ­λο­γής δεδομένων.

Την ώρα που τα δεδο­μέ­να του INE, που βασί­ζο­νται σε πιστο­ποι­η­τι­κά θανά­του, είναι πιο εμπε­ρι­στα­τω­μέ­να, τα απο­τε­λέ­σμα­τα δεν απο­κτώ­νται παρά έξι έως εννέα μήνες έπει­τα από έναν θάνα­το, επι­σή­μα­νε. Τα στοι­χεία του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας είναι λιγό­τε­ρο διε­ξο­δι­κά, αλλά δια­θέ­σι­μα ταχύ­τε­ρα, συμπλή­ρω­σε η εκπρό­σω­πος τύπου.

Ο Πάμπλο Κασά­δο, ο ηγέ­της του συντη­ρη­τι­κού Λαϊ­κού Κόμ­μα­τος, κατη­γο­ρεί την αρι­στε­ρή κυβέρ­νη­ση ότι απέ­κρυ­ψε τα πραγ­μα­τι­κά στοιχεία.

«Η Ισπα­νία δεν αξί­ζει μια κυβέρ­νη­ση που ψεύ­δε­ται και κρύ­βει τους θανά­τους Covid», έγρα­ψε στο Twitter.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο