Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΙΣΠΑΝΙΑ: Προς σχηματισμό συγκυβέρνησης Σοσιαλιστών — «Ποδέμος»

Το «πρά­σι­νο φως» για το σχη­μα­τι­σμό μειο­ψη­φι­κής κυβέρ­νη­σης Σοσια­λι­στών (PSOE) — «Ουνί­δας Ποδέ­μος» υπό τον Πέδρο Σάν­τσεθ έδω­σε την Πέμ­πτη το αυτο­νο­μι­στι­κό κατα­λα­νι­κό — σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κό κόμ­μα «Ρεπου­μπλι­κα­νι­κή Αρι­στε­ρά Κατα­λο­νί­ας» (ERC), δηλώ­νο­ντας ότι οι 13 βου­λευ­τές του θα απέ­χουν από την ψηφο­φο­ρία στη Βου­λή για την παρο­χή ψήφου εμπι­στο­σύ­νης στη νέα κυβέρνηση.

Ετσι, την ερχό­με­νη Τρί­τη ο Σάν­τσεθ ενδέ­χε­ται να ανα­κη­ρυ­χθεί πρω­θυ­πουρ­γός έχο­ντας εξα­σφα­λί­σει 166 «ναι» (PSOE, «Ποδέ­μος», Εθνι­κι­στι­κό Κόμ­μα Βάσκων, «Περισ­σό­τε­ρη Πατρί­δα», Compromis, Nueva Canarias, Teruel Existe) και 18 — 20 απο­χές, καθώς το Εθνι­κι­στι­κό Μπλοκ Γαλι­κί­ας (BNG) και ο «Συνα­σπι­σμός Κανά­ρια» δεν είναι ξεκά­θα­ρο τι στά­ση θα κρατήσουν.

Τα «όχι» στο σχη­μα­τι­σμό κυβέρ­νη­σης ανα­μέ­νε­ται να είναι 164 — 165 (Λαϊ­κό Κόμ­μα, «Πολί­τες», «Vox», «Μαζί για την Κατα­λο­νία» κ.ά.).

Την περα­σμέ­νη βδο­μά­δα ο Σάν­τσεθ και ο Πάμπλο Ιγκλέ­σιας των «Ουνί­δας Ποδέ­μος» (στον σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κό συνα­σπι­σμό των οποί­ων συμ­με­τέ­χει και η Ενω­μέ­νη Αρι­στε­ρά, που συστα­τι­κό της στοι­χείο είναι το μεταλ­λαγ­μέ­νο ΚΚ Ισπα­νί­ας) παρου­σί­α­σαν το πρό­γραμ­μά τους για την επό­με­νη νομο­θε­τι­κή περί­ο­δο, υπό τον παρα­πλα­νη­τι­κό τίτλο Coalición progresista — Un nuevo acuerdo para España «Προ­ο­δευ­τι­κή Συμ­μα­χία — Μια νέα συμ­φω­νία για την Ισπα­νία».
Η συγκυ­βέρ­νη­ση παλιών και νέων σοσιαλ­δη­μο­κρα­τών, όσο κι αν προ­βάλ­λε­ται ως κάτι «νέο και προ­ο­δευ­τι­κό», είναι στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα μία ακό­μα φιλο­μο­νο­πω­λια­κή κυβέρνηση.
Σχη­μα­τί­ζε­ται κατ’ απαί­τη­ση των ισπα­νι­κών επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων και της ΕΕ για πολι­τι­κή «στα­θε­ρό­τη­τα» και προ­κει­μέ­νου να προ­χω­ρή­σουν κι άλλες αντι­λαϊ­κές πολι­τι­κές στην Ισπα­νία, να ψηφι­στεί ο νέος αντι­λαϊ­κός προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός που έχει εγκρι­θεί από την Κομι­σιόν προ­τού καν γίνουν οι πρό­ω­ρες εκλο­γές στην Ισπα­νία κ.λπ.

Σε αυτό το πλαί­σιο, στο σχη­μα­τι­σμό κυβέρ­νη­σης συνέ­βα­λαν και οι δικα­στι­κές απο­φά­σεις του Ευρω­παϊ­κού Δικα­στη­ρί­ου και βελ­γι­κού δικα­στη­ρί­ου, σύμ­φω­να με τις οποί­ες οι αυτο­νο­μι­στές πρώ­ην ηγέ­τες της Κατα­λο­νί­ας, Οριόλ Ζουν­κέ­ρας και Κάρ­λες Πουιζ­ντε­μόντ, χαί­ρουν ευρω­βου­λευ­τι­κής ασυ­λί­ας και ζητεί­ται η απε­λευ­θέ­ρω­σή τους ώστε να ανα­λά­βουν τις έδρες τους στο Ευρωκοινοβούλιο.

Παράλ­λη­λα, η συγκυ­βέρ­νη­ση PSOE — «Ποδέ­μος» υπό­σχε­ται ορι­σμέ­να ψίχου­λα στους εργα­ζό­με­νους …όταν ανα­κάμ­ψει η καπι­τα­λι­στι­κή οικο­νο­μία, και ενώ στις πλά­τες του ισπα­νι­κού λαού έχουν συσ­σω­ρευ­τεί πολ­λα­πλά βάρη από όλες τις αστι­κές κυβερ­νή­σεις — νεο­φι­λεύ­θε­ρες και σοσιαλδημοκρατικές.

Κατά τ’ άλλα, η συμ­φω­νία — μετά από βδο­μά­δες δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων — PSOE και ERC «περι­λαμ­βά­νει μια δημο­κρα­τι­κή επι­κύ­ρω­ση» των απο­τε­λε­σμά­των των συνο­μι­λιών μετα­ξύ της περι­φε­ρεια­κής κατα­λα­νι­κής και της κεντρι­κής κυβέρ­νη­σης, για την έναρ­ξη μιας «ανοι­χτής δια­πραγ­μά­τευ­σης» για το «μέλ­λον της Κατα­λο­νί­ας» εντός 15 ημε­ρών από τη σύστα­ση της κυβέρ­νη­σης. Πάντως το PSOE ξεκα­θά­ρι­σε ότι «η δια­βού­λευ­ση δεν σημαί­νει δημο­ψή­φι­σμα αυτο­διά­θε­σης, δεν υπο­στη­ρί­ζου­με δια­βού­λευ­ση για την ανε­ξαρ­τη­σία της Καταλονίας».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο