Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΙΣΠΑΝΙΑ: Το ζήτημα της Καταλονίας κυριαρχεί στις εκλογές — ΚΚ Εργαζομένων Ισπανίας: Elige lo necesario, Επίλεξε το απαραίτητο!

Οι νέες, 10-Noε-19 πρό­ω­ρες εκλο­γές στην Ισπα­νίαμέρος διερ­γα­σιών στο πολι­τι­κό σκη­νι­κό που έχουν ξεκι­νή­σει από το 2015 — διε­ξά­γο­νται σε μια περί­ο­δο που οι επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμι­λοι και η ΕΕ επι­ζη­τούν «στα­θε­ρό­τη­τα», ενώ οι δημο­σκο­πή­σεις όλο το προη­γού­με­νο διά­στη­μα έδει­χναν δυσκο­λί­ες στο σχη­μα­τι­σμό κυβέρνησης.
Με το σύνθημα «Τώρα κυβέρνηση» επιχειρεί να χειραγωγήσει λαϊκές δυνάμεις ο σοσιαλδημοκράτης Σάντσεθ, για λογαριασμό της αστικής τάξης
© The Associated
Με το σύν­θη­μα «Τώρα κυβέρ­νη­ση» επι­χει­ρεί να χει­ρα­γω­γή­σει λαϊ­κές δυνά­μεις ο σοσιαλ­δη­μο­κρά­της Σάν­τσεθ, για λογα­ρια­σμό της αστι­κής τάξης

Οι δια­δη­λώ­σεις στη Βαρ­κε­λώ­νη, που ανα­ζω­πυ­ρώ­θη­καν από τις κατα­δί­κες των 12 αυτο­νο­μι­στών πρώ­ην ηγε­τών της Κατα­λο­νί­ας, ανα­μέ­νε­ται να επι­δρά­σουν στο εκλο­γι­κό απο­τέ­λε­σμα, καθώς μέχρι και την τελευ­ταία βδο­μά­δα ενι­σχυ­μέ­να εμφα­νί­ζο­νταν το Λαϊ­κό Κόμ­μα (PP) και το εθνι­κι­στι­κό — ευρω­σκε­πτι­κι­στι­κό «Vox», που ζητούν πιο σκλη­ρή αντι­με­τώ­πι­ση των αυτο­νο­μι­στών δια­δη­λω­τών και ενερ­γο­ποί­η­ση του άρθρου 155 του Συντάγματος.Ενόψει των εκλο­γών «σημα­ντι­κός αριθ­μός» αστυ­νο­μι­κών δυνά­με­ων θα στα­λούν στην Κατα­λο­νία προ­κει­μέ­νου «να δια­σφα­λι­στεί η κανο­νι­κό­τη­τα», ανα­κοί­νω­σε ο υπη­ρε­σια­κός σοσιαλ­δη­μο­κρά­της πρω­θυ­πουρ­γός, Πέδρο Σάν­τσεθ.

Ο Σάν­τσεθ εμφα­νί­ζε­ται το τελευ­ταίο διά­στη­μα πριν από τις εκλο­γές να «σηκώ­νει τους τόνους» απέ­να­ντι στο Κατα­λα­νι­κό ζήτη­μα, όπου όλες οι πολι­τι­κές δυνά­μεις τάσ­σο­νται κατά της από­σχι­σης από την Ισπα­νία, προ­κει­μέ­νου να αντλή­σει ψηφο­φό­ρους που αντι­τί­θε­νται στην «αυτο­διά­θε­ση» και τις αυτο­νο­μι­στι­κές δια­δη­λώ­σεις. Σε άρθρο του στο «Project Sindicate» ο Π. Σάν­τσεθ σημεί­ω­σε ότι «η απο­σχι­στι­κή πρό­κλη­ση στην Κατα­λο­νία» είναι «ενα­ντί­ον και εκτός του συνταγ­μα­τι­κού πλαι­σί­ου της Ισπα­νί­ας» και «απο­τε­λεί πρό­κλη­ση για την Ευρώ­πη και τους Ευρωπαίους».

Επί­σης, στην τηλε­μα­χία της περα­σμέ­νης βδο­μά­δας φάνη­κε να απο­στα­σιο­ποιεί­ται από τους «Ουνί­δας Ποδέ­μος», το σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κό συνον­θύ­λευ­μα των «Ποδέ­μος» και της Ενω­μέ­νης Αρι­στε­ράς (όπου συμ­με­τέ­χει και το μεταλ­λαγ­μέ­νο ΚΚ Ισπα­νί­ας), με τους οποί­ους δια­πραγ­μα­τευό­ταν για κυβερ­νη­τι­κή συνερ­γα­σία μετά τις εκλο­γές του Απρί­λη. Από την πλευ­ρά τους οι «Ποδέ­μος» εμφα­νί­ζο­νται ανοι­χτοί για μια μετε­κλο­γι­κή συνεργασία.

Πάντως, σύμ­φω­να με τις δημο­σκο­πή­σεις, θα είναι δύσκο­λες οι δια­πραγ­μα­τεύ­σεις για το σχη­μα­τι­σμό κυβέρ­νη­σης. Στην τελευ­ταία δημο­σκό­πη­ση της «40Db», για την εφη­με­ρί­δα «El Pais», το Σοσια­λι­στι­κό Εργα­τι­κό Κόμ­μα της Ισπα­νί­ας (PSOE) προη­γεί­ται στην πρό­θε­ση ψήφου, εμφα­νί­ζε­ται όμως να χάνει δύο έδρες σε σχέ­ση με τις εκλο­γές του περα­σμέ­νου Απρί­λη, εξα­σφα­λί­ζο­ντας 121 έδρες (από 123). Το συντη­ρη­τι­κό Λαϊ­κό Κόμ­μα (ΡΡ) εμφα­νί­ζε­ται με 91 έδρες (από 66), ενώ το εθνι­κι­στι­κό — ευρω­σκε­πτι­κι­στι­κό «Vox» εκτο­ξεύ­ε­ται στις δημο­σκο­πή­σεις στην τρί­τη θέση με 46 έδρες (από 24). Το «Ουνί­δας Ποδέ­μος» υπο­χω­ρεί στις 31 έδρες (από 42). Επί­σης, οι κεντρο­δε­ξιοί «Πολί­τες» εμφα­νί­ζο­νται να κατα­κρη­μνί­ζο­νται στις 14 έδρες (από 57).

Αν επι­βε­βαιω­θούν οι δημο­σκο­πή­σεις κανέ­να σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κό ή συντη­ρη­τι­κό κυβερ­νη­τι­κό σχή­μα δεν εξα­σφα­λί­ζει την πλειο­ψη­φία των 176 εδρών (σε σύνο­λο 350) του Κοι­νο­βου­λί­ου. Πάντως, μέχρι και την περα­σμέ­νη βδο­μά­δα 1 στους 5 δήλω­νε αναποφάσιστος.

ΚΚ Εργαζομένων Ισπανίας:
E
lige lo necesario — Επίλεξε το απαραίτητο!

PCTE programa electoral Nov 2019

Στις δύσκο­λες συν­θή­κες χει­ρα­γώ­γη­σης του λαού από τα αστι­κά κόμ­μα­τα, με αξιο­ποί­η­ση και των δια­φο­ρο­ποι­ή­σε­ων που υπάρ­χουν στη χώρα, με πλη­θώ­ρα γλωσ­σών, πολι­τι­στι­κών παρα­δό­σε­ων και εθνο­τι­κών προσ­διο­ρι­σμών, δίνει τη δική του μάχη το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Εργα­ζο­μέ­νων Ισπα­νί­ας, με κάλε­σμα στους εργά­τες και όλους τους εκμε­ταλ­λευό­με­νους να κυριαρ­χή­σει το ταξι­κό κρι­τή­ριο, ανε­ξάρ­τη­τα από κατα­γω­γή, γλώσ­σα ή άλλη δια­φο­ρά. Το Κόμ­μα με τις μικρές του δυνά­μεις συμ­με­τέ­χει με υπο­ψη­φί­ους στο 71% όλων των περι­φε­ρειών, ένα σημα­ντι­κό επίτευγμα.

Με κεντρι­κό σύν­θη­μα «Επί­λε­ξε το απα­ραί­τη­το», καλεί το λαό να οργα­νώ­σει την πάλη του στους χώρους δου­λειάς, στις λαϊ­κές γει­το­νιές, στους χώρους Εκπαί­δευ­σης, ενά­ντια στην εξου­σία του κεφα­λαί­ου. Ως βασι­κές διεκ­δι­κή­σεις ξεχωρίζει:

  1. Την πλή­ρη απα­σχό­λη­ση και αξιο­πρε­πείς συν­θή­κες εργα­σί­ας σε όλους τους τομείς.
  2. Μια βιο­μη­χα­νία που εγγυά­ται τη βιο­μη­χα­νι­κή και ενερ­γεια­κή κυριαρ­χία της χώρας.
  3. Καθο­λι­κή Υγεία και Εκπαί­δευ­ση, απο­κλει­στι­κά δημό­σια και δωρεάν.
  4. Εφαρ­μο­γή ενός δικτύ­ου κοι­νω­νι­κών υπη­ρε­σιών που καλύ­πτει τις ανά­γκες όλων και θέτει τις βάσεις για τη χει­ρα­φέ­τη­ση των γυναικών.
  5. Αξιο­πρε­πής στέ­γη για όλους.
  6. Ρήξη με το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και το ευρώ.
  7. Σχέ­σεις φιλί­ας και συνερ­γα­σί­ας με όλους τους λαούς του κόσμου.

PCTE programa electoral Nov 2019

Κατα­λή­γο­ντας ότι πρέ­πει να συνει­δη­το­ποιεί­ται ότι «η πλή­ρης χει­ρα­φέ­τη­ση της τάξης μας μπο­ρεί να επι­τευ­χθεί μόνο αφαι­ρώ­ντας την εξου­σία από τους αστούς, με την ανα­τρο­πή του καπι­τα­λι­στι­κού συστή­μα­τος (…)

Η πάλη για μια χώρα για την εργα­τι­κή τάξη είναι άμε­σο καθή­κον όλων εμάς που ζού­με από τη δου­λειά μας. Αυτό είναι σήμε­ρα το απα­ραί­τη­το, γι’ αυτό χρειά­ζε­σαι ένα ισχυ­ρό Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα».PCTE Lo posible y lo necesario

Το εφικτό και το απαραίτητο

✔️  Τα κόμ­μα­τα που υπε­ρα­σπί­ζο­νται τον καπι­τα­λι­σμό, στις δια­φο­ρε­τι­κές τους εκδό­σεις ή προ­σεγ­γί­σεις, πάντα μας λένε, ότι τα προ­γράμ­μα­τά τους είναι τα μόνα δυνα­τά (ΣΣ |> εφι­κτά, πραγ­μα­το­ποι­ή­σι­μα, ρεαλιστικά).
Απορ­ρί­πτουν τις προ­τά­σεις που κάνου­με εμείς οι κομ­μου­νι­στές και τις λοι­δο­ρούν ως «εξω­πραγ­μα­τι­κές», «ουτο­πι­κές» ή «αδύ­να­τες»
✔️  Ακού­σα­με πολ­λές φορές να λένε πως αυτό προ­τεί­νου­με είναι πολύ καλό αλλά αυτό δεν είναι εφι­κτό με δεδο­μέ­νες τις συν­θή­κες της στιγ­μής, επει­δή ο συσχε­τι­σμός δυνά­με­ων είναι αρνη­τι­κός ή για­τί πρέ­πει να κινού­μα­στε με μικρά βήματα
χωρίς να προ­βάλ­λε­ται κανέ­νας ανώ­τε­ρος στό­χος ώστε να βελ­τιω­θεί η σημε­ρι­νή άθλια κατά­στα­ση της εργα­τι­κής τάξης …

Τίποτε από αυτά δεν είναι αλήθεια!

✔️   Τίπο­τα δεν προ­τεί­νου­με σ’ αυτό το πρό­γραμ­μα που να είναι «αδύ­να­το».
Πολύ περισ­σό­τε­ρο ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ για τη δια­σφά­λι­ση των συμ­φε­ρό­ντων των εργαζομένων
✔️   Τον Απρί­λιο, τον Μάιο, σε άλλες εκλο­γι­κές ανα­με­τρή­σεις, αλλά και στην καθη­με­ρι­νό­τη­τα των τελευ­ταί­ων δεκα­ε­τιών, πολ­λοί εμπι­στεύ­τη­καν τα κόμ­μα­τα που λένε πως δήθεν μπο­ρούν να δια­χει­ρι­στούν τον καπι­τα­λι­σμό υπέρ της πλειο­ψη­φί­ας της εργα­τι­κής τάξης και της λαϊ­κής οικογένειας.
✔️   Κάθε μέρα απο­δεί­χνε­ται πως αυτό δεν είναι δυνα­τό, όποιος κι αν πέρα­σε από την κυβέρ­νη­ση τσα­λα­πά­τη­σε άγρια τα εργα­τι­κά, εργα­σια­κά, κοι­νω­νι­κά και δημο­κρα­τι­κά δικαιώματα

Μην ξεγελιέστε από τις ομιλίες τους, την προπαγάνδα τους και το τι γράφουν οι εφημερίδες τους.

✔️   Αυτό που υπό­σχο­νται οι σοσιαλ­δη­μο­κρά­τες δεν είναι δυνα­τό: ένα σύστη­μα βασι­σμέ­νο στην ανι­σό­τη­τα και την εκμε­τάλ­λευ­ση δεν αλλά­ζει σε ισό­τι­μο για το λαό και χωρίς εκμε­τάλ­λευ­ση, με τον ίδιο τρό­πο που μια τίγρη δεν γίνε­ται χορτοφάγος
Οι και­ροί που βασι­ζό­σα­στε στις δυνα­τό­τη­τες της καπι­τα­λι­στι­κής δια­χεί­ρι­σης τελείωσε.
Απο­δεί­χτη­κε σε μύριες όσες περι­πτώ­σεις και με κάθε ευκαιρία!
✔️  Οι προ­τά­σεις τους λένε ότι ωφε­λούν την πλειο­ψη­φία των εργα­ζο­μέ­νων, αλλά πάντα κατα­λή­γουν να συντη­ρούν εκεί­νο το σύστη­μα που κατα­δι­κά­ζει την πλειο­ψη­φία των εργα­ζο­μέ­νων.

Σε Video-10Ν του PCTE με τίτλο Elige lo necesario (επι­λέξ­τε το απα­ραί­τη­το) αναφέρεται
Είμα­στε αυτοί που βρί­σκο­νται στο πόδι πριν καν αρχί­σει η μέρα
Αυτοί που κινούν τα πάντα
Δεν κατα­φέ­ρα­με ακό­μη να κινή­σου­με τον κόσμο ολόκληρο …
Αλλά σκο­πεύ­ου­με να το κάνουμε
Μας μιλά­νε για «τη χώρα» …
                       Ποια χώρα;
Διό­τι η χώρα τους δεν είναι η δική μας.
Στη χώρα τους υπάρ­χουν σαλό­νια, πλη­γές, εκμε­τάλ­λευ­ση, λίγα δικαιώ­μα­τα και περισ­σό­τε­ρη δυστυ­χία από τις σημαί­ες, ακό­μα και αν προ­σπα­θούν να καλύ­ψουν το ένα με το άλλο.

🚩  Στη δική μας χώρα, ωστό­σο, υπάρ­χουν περισ­σό­τε­ρα πράγ­μα­τα και καλύ­τε­ρα.
Υπάρ­χουν όλα τα απα­ραί­τη­τα: προ­σπά­θεια, δου­λειά, ανα­το­λές που πλημ­μυ­ρί­ζει η αξιο­πρέ­πεια, ηλιο­βα­σι­λέ­μα­τα που ξεχει­λί­ζουν συνεί­δη­ση, θάρ­ρος, αυτο­ε­κτί­μη­ση, μνή­μη και μέλλον.

🔺 Τώρα είναι η ώρα να επιλέξετε.
Και θα το κάνουμε όλοι μαζί! 🔻 

Να οικοδομήσουμε τη δική μας χώρα: μια χώρα για την εργατική τάξη.
Αυτή τη φορά ψηφίστε τον εαυτό σας, όλους μας, επιλέξτε το απαραίτητο.

PCTE PROGRAMA_ELECTORAL

κατε­βά­στε σε .pdf το εκλο­γι­κό πρό­γραμ­μα του ΚΚ Εργα­ζο­μέ­νων Ισπανίας


 

Επι­μέ­λεια  Ομά­δα ¡H.lV.S!

Επι­κοι­νω­νία — [ FaceBook |>1<|-|>2<| ] — Blog

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο