Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΙΣΠΑΝΙΑ — Άλλη μία επεισοδιακή νύχτα στην Καταλονία

Ο ηγέ­της της Κατα­λο­νί­ας Κιμ Τόρα, ο οποί­ος τάσ­σε­ται υπέρ της ανε­ξαρ­τη­σί­ας της περι­φέ­ρειας, κάλε­σε σήμε­ρα σε συνο­μι­λί­ες με την κεντρι­κή κυβέρ­νη­ση της Ισπα­νί­ας έπει­τα από πέντε ημέ­ρες ταρα­χών που προ­κά­λε­σε η κατα­δί­κη σε ποι­νές κάθειρ­ξης Κατα­λα­νών αυτο­νο­μι­στών ηγετών.

«Καλού­με τον επι­κε­φα­λής της ισπα­νι­κής κυβέρ­νη­σης να καθί­σει σε ένα τρα­πέ­ζι δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων για να συνο­μι­λή­σει», δήλω­σε ο Τόρα στους δημο­σιο­γρά­φους, προ­σθέ­το­ντας πως η βία που σημειώ­θη­κε αυτή την εβδο­μά­δα δεν αντα­να­κλά την ειρη­νι­κή φύση του κινή­μα­τος για την ανε­ξαρ­τη­σία της Καταλονίας.

«Η βία δεν ήταν ποτέ και ποτέ δεν θα είναι ο δικός μας τρό­πος, ούτε στη Βαρ­κε­λώ­νη, ούτε στην Ταρα­γό­να, ούτε στη Λέι­δα, ούτε στην Τζι­ρό­να», είπε, ανα­φε­ρό­με­νος σε πόλεις της Κατα­λο­νί­ας όπου σημειώ­θη­καν τέτοια βίαια επεισόδια.

Η Βαρ­κε­λώ­νη έζη­σε χθες τη χει­ρό­τε­ρη νύχτα αστι­κών ταρα­χών των τελευ­ταί­ων δεκα­ε­τιών, καθώς νεα­ροί με καλυμ­μέ­να τα πρό­σω­πα απέ­κλει­σαν δρό­μους βάζο­ντας φωτιά σε κάδους απορ­ριμ­μά­των και πέτα­ξαν πέτρες ενα­ντί­ον των δυνά­με­ων ασφα­λεί­ας. Η αστυ­νο­μία απά­ντη­σε εκτο­ξεύ­ο­ντας χει­ρο­βομ­βί­δες κρό­ρου λάμ­ψης και κάνο­ντας χρή­ση δακρυγόνων.

Οι υγειο­νο­μι­κές αρχές έκα­ναν λόγο για 182 τραυ­μα­τί­ες σε όλη την περι­φέ­ρεια, περι­λαμ­βα­νο­μέ­νων 152 στη Βαρ­κε­λώ­νη. Περί­που 17 αστυ­νο­μι­κοί χρειά­στη­κε επί­σης να δια­κο­μι­στούν σε νοσο­κο­μεία της πόλης.

Η αστυ­νο­μία ανα­κοί­νω­σε πως συνέ­λα­βε 54 ανθρώ­πους κατά την πέμ­πτη ημέ­ρα των συγκρού­σε­ων τις οποί­ες προ­κά­λε­σε η από­φα­ση του Ανώ­τα­του Δικα­στη­ρί­ου της Ισπα­νί­ας να επι­βά­λει πολυ­ε­τείς ποι­νές κάθειρ­ξης σε εννέα Κατα­λα­νούς ηγέ­τες που πρω­το­στά­τη­σαν για την πραγ­μα­το­ποί­η­ση ενός απα­γο­ρευ­μέ­νου από τη δικαιο­σύ­νη δημο­ψη­φί­σμα­τος για την ανε­ξαρ­τη­σία το 2017.

Ο Τόρα (Quim Torra) είχε δηλώ­σει νωρί­τε­ρα αυτή την εβδο­μά­δα πως η Κατα­λο­νία θα πρέ­πει να διε­ξα­γά­γει ένα νέο δημο­ψή­φι­σμα για την ανε­ξαρ­τη­σία από την Ισπα­νία μέσα σε δύο χρό­νια. Σήμε­ρα είπε πως η βού­λη­ση του λαού θα γίνει σεβα­στή. «Θα πάμε όσο μακριά θέλει ο λαός της Κατα­λο­νί­ας να πάμε», είπε.


(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP)


Εδώ σε ένα βίντεο μαμούθ της “El Pais” διάρ­κειας πάνω από 8 ώρες η εξέ­λι­ξη των γεγονότων

💥💥

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο