Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ισπανικές εκλογές: Έτοιμο για τη μάχη της κάλπης το ΚΚ των Εργαζόμενων της Ισπανίας

Έτοι­μο να ριχτεί στη μάχη των βου­λευ­τι­κών εκλο­γών της 10ης Νοέμ­βρη είναι το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα των Εργα­ζό­με­νων της Ισπα­νί­ας (PCTE), το οποίο κατε­βά­ζει υπο­ψή­φιους σε 37 εκλο­γι­κές περι­φέ­ρειες της χώρας.

Πρό­κει­ται, όπως ανα­φέ­ρε­ται σε σχε­τι­κή ανα­κοί­νω­ση, για το μονα­δι­κό κομ­μου­νι­στι­κό κόμ­μα, με σήμα το σφυ­ρο­δρέ­πα­νο, που έχει υπο­ψή­φιους σε τόσες περι­φέ­ρειες, καλύ­πτο­ντας το 72% του συνο­λι­κού εκλο­γι­κού σώματος.

Με κεντρι­κό σύν­θη­μα «Επι­λέ­γου­με αυτό που είναι ανα­γκαίο. Για μια πατρί­δα της εργα­τι­κής τάξης», το ΚΚ των Εργα­ζό­με­νων της Ισπα­νί­ας απευ­θύ­νε­ται στον εργα­ζό­με­νο λαό ζητώ­ντας την στή­ρι­ξη του στις επερ­χό­με­νες εκλογές:

«Η ώρα που δια­λέ­γα­με τι είναι εφι­κτό τελεί­ω­σε, είναι η στιγ­μή να επι­λέ­ξου­με τι είναι ανα­γκαίο. Στον καπι­τα­λι­σμό, όταν δια­λέ­γου­με αυτό που μας παρου­σιά­ζουν ως τη μόνη εφι­κτή λύση, κατα­δι­κα­ζό­μα­στε σε περισ­σό­τε­ρη βία, περισ­σό­τε­ρη ανερ­γία και περισ­σό­τε­ρη εκμε­τάλ­λευ­ση. Επει­δή τα κυρί­αρ­χα συμ­φέ­ρο­ντα είναι αυτά των καπι­τα­λι­στών, των μεγαλοεπιχειρηματιών».

Έχο­ντας ολο­κλη­ρώ­σει έναν ευρύ κύκλο περιο­δειών και συζη­τή­σε­ων σε όλη την Ισπα­νία, το PCTE υπο­γραμ­μί­ζει ότι αυτό που είναι ανα­γκαίο για το λαό είναι περισ­σό­τε­ρη οργά­νω­ση. «Να συνα­ντη­θού­με στους χώρους δου­λειάς, σε γει­το­νιές και πόλεις, απέ­να­ντι σε αυτούς που μας κλέ­βουν το μέλ­λον. Αυτό που έχει ανά­γκη ο λαός μας είναι περισ­σό­τε­ρος αγώνας».

Εντω­με­τα­ξύ, λίγα εικο­σι­τε­τρά­ω­ρα πριν τις κάλ­πες της Κυρια­κής 10 Νοέμ­βρη, τρεις δημο­σκο­πή­σεις δεί­χνουν ότι το πολι­τι­κό αδιέ­ξο­δο στην Ισπα­νία είναι σχε­δόν απί­θα­νο να ξεπε­ρα­στεί, καθώς καμία από τις ευρύ­τε­ρες παρα­τά­ξεις της Αρι­στε­ράς και της Δεξιάς δεν φαί­νε­ται να εξα­σφα­λί­ζει κοι­νο­βου­λευ­τι­κή πλειο­ψη­φία ούτως ώστε να μπο­ρεί να σχη­μα­τί­σει κυβέρνηση.

Σύμ­φω­να με τις δημο­σκο­πή­σεις, το Σοσια­λι­στι­κό Κόμ­μα του απερ­χό­με­νου πρω­θυ­πουρ­γού Πέδρο Σάν­τσεθ θα εξα­σφα­λί­σει γύρω στις 120 έδρες, το κεντρο­δε­ξιό Λαϊ­κό Κόμ­μα θα αυξή­σει τα ποσο­στά του, ενώ το ακρο­δε­ξιό κόμ­μα Vox θα κερ­δί­σει έδα­φος και θα γίνει το τρί­το μεγα­λύ­τε­ρο κόμ­μα, την στιγ­μή που οι Φιλε­λεύ­θε­ροι Ciudadanos ανα­μέ­νε­ται να είναι το κόμ­μα που θα υπο­στεί τις μεγα­λύ­τε­ρες απώλειες.

Με τις ενδο­α­στι­κές κόντρες να φου­ντώ­νουν, οι ισπα­νι­κές αρχές ετοι­μά­ζο­νται να απο­στεί­λουν στη Βαρ­κε­λώ­νη σημα­ντι­κό αριθ­μό αστυ­νο­μι­κών δυνά­με­ων, καθώς υπάρ­χει φόβος για μεγά­λες δια­δη­λώ­σεις υπέρ της ανε­ξαρ­τη­σί­ας της Κατα­λο­νί­ας. Εκπρό­σω­πος της εθνι­κής αστυ­νο­μί­ας στη Βαρ­κε­λώ­νη επε­σή­μα­νε ότι μονά­δες αντι­με­τώ­πι­σης ταρα­χών έχουν ανα­πτυ­χθεί στην κατα­λα­νι­κή επι­κρά­τεια προ­κει­μέ­νου «να προ­σφέ­ρουν ενι­σχύ­σεις στην περί­πτω­ση ταρα­χών, όπως η παρε­μπό­δι­ση εισό­δου στα εκλο­γι­κά κέντρα», όμως πρό­σθε­σε ότι η τοπι­κή αστυ­νο­μία θα έχει τον κύριο λόγο την ημέ­ρα εκεί­νη και η εθνι­κή αστυ­νο­μία θα επέμ­βει μόνο αν της ζητηθεί.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο