Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ισραήλ: Γενική απεργία κατά της δικαστικής μεταρρύθμισης

Το Histadrut, το μεγα­λύ­τε­ρο συν­δι­κά­το του Ισρα­ήλ, κήρυ­ξε άμε­ση «γενι­κή απερ­γία», απαι­τώ­ντας την από­συρ­ση του νομο­σχε­δί­ου για την δικα­στι­κή μεταρ­ρύθ­μι­ση της κυβέρ­νη­σης Νετα­νιά­χου που έχει διχά­σει την χώρα και απει­λεί να πυρο­δο­τή­σει νέα πολι­τι­κή κρίση.

Το Ισρα­ήλ περι­μέ­νει την προ­α­ναγ­γελ­θεί­σα ανα­κοί­νω­ση του πρω­θυ­πουρ­γού Μπε­νια­μίν Νετα­νιά­χου, η οποία, σύμ­φω­να με τα ισραη­λι­νά μέσα ενη­μέ­ρω­σης είναι επι­κεί­με­νη, σχε­τι­κά με την τύχη της μεταρ­ρύθ­μι­σης που κλο­νί­ζει τον κυβερ­νη­τι­κό συνασπισμό.

Ο επι­κε­φα­λής του συν­δι­κά­του Histadrut ανα­κοί­νω­σε το πρωί κατά την διάρ­κεια συνέ­ντευ­ξης Τύπου την άμε­ση κήρυ­ξη γενι­κής απερ­γί­ας με αίτη­μα την από­συρ­ση του σχε­δί­ου μεταρ­ρύθ­μι­σης της δικα­στι­κής εξουσίας.

«Καλώ σε γενι­κή απερ­γία (…) αμέ­σως μετά την συνέ­ντευ­ξη Τύπου, το Κρά­τος του Ισρα­ήλ στα­μα­τά», δήλω­σε ο Αρνον Μπαρ Ντα­βίντ, επι­κε­φα­λής του Histadrut. «Απο­στο­λή μας είναι να στα­μα­τή­σου­με την νομο­θε­τι­κή δια­δι­κα­σία και θα το κάνουμε».

Ακο­λού­θη­σε η Ιατρι­κή Ενω­ση του Ισρα­ήλ κηρύσ­σο­ντας επί­σης γενι­κή απερ­γία που θα πλή­ξει τα νοσο­κο­μεία και τις δημό­σιες ιατρι­κές υπηρεσίες.

Από το πρωί, οι εργα­ζό­με­νοι στο αερο­δρό­μιο Μπεν Γκου­ριόν συμ­με­τέ­χουν στην γενι­κή απερ­γία, με απο­τέ­λε­σμα να μην εκτε­λού­νται οι πτήσεις.

Παράλ­λη­λα τα δύο μεγά­λα λιμά­νια του Ισρα­ήλ, της Χάι­φας και του Ασντότ, ανα­κοί­νω­σαν την δια­κο­πή της λει­τουρ­γί­ας τους στο πλαί­σιο της γενι­κής απεργίας.

Νέες δια­δη­λώ­σεις

Από τις 13.00, χιλιά­δες άνθρω­ποι δια­δη­λώ­νουν μπρο­στά από το Κοι­νο­βού­λιο στην Ιερου­σα­λήμ, ενώ αντι­δια­δή­λω­ση οργα­νώ­νε­ται το βρά­δυ. Δια­δη­λώ­σεις κατά της μεταρ­ρύθ­μι­σης πραγ­μα­το­ποιού­νται ταυ­το­χρό­νως στην Χάι­φα και στο Τελ Αβίβ.

Νωρί­τε­ρα, ο πρό­ε­δρος του Ισρα­ήλ Ισα­άκ Χέρ­τσογκ κάλε­σε την κυβέρ­νη­ση «να στα­μα­τή­σει αμέ­σως» το νομο­θε­τι­κό έργο επί του νομο­σχε­δί­ου για την δικα­στι­κή μεταρ­ρύθ­μι­ση, έπει­τα από μία νύκτα συγκρού­σε­ων ανά­με­σα σε δια­δη­λω­τές και αστυ­νο­μι­κές δυνά­μεις στο Τελ Αβίβ.

Χθες το βρά­δυ, χιλιά­δες πολί­τες κατέ­βη­καν τους δρό­μους του Τελ Αβίβ μετά την απο­μά­κρυν­ση του υπουρ­γού Αμυ­νας Γιο­άβ Γκα­λάντ από τον Νετα­νιά­χου επει­δή ζήτη­σε την από­συρ­ση της μεταρ­ρύθ­μι­σης εκφρά­ζο­ντας ανη­συ­χί­ες για την ασφά­λεια του Ισραήλ.

Στην Γαλ­λία, την χώρα με την μεγα­λύ­τε­ρη εβραϊ­κή κοι­νό­τη­τα μετά το Ισρα­ήλ, το Αντι­προ­σω­πευ­τι­κό Συμ­βού­λιο των Εβραϊ­κών Θεσμών της Γαλ­λί­ας (Crif) κάλε­σε την ισραη­λι­νή κυβέρ­νη­ση «να απο­σύ­ρει την μεταρ­ρύθ­μι­ση» της δικαιο­σύ­νης «για την απο­κα­τά­στα­ση το συντο­μό­τε­ρο δυνα­τόν της ηρε­μί­ας και του δια­λό­γου με ολό­κλη­ρη την κοινωνία».

Η αμφι­σβή­τη­ση της δικα­στι­κής μεταρ­ρύθ­μι­σης έχει δημιουρ­γή­σει το μεγα­λύ­τε­ρο κίνη­μα λαϊ­κής δια­μαρ­τυ­ρί­ας στην Ιστο­ρία του Ισρα­ήλ κατά της απει­λής για τον δημο­κρα­τι­κό χαρα­κτή­ρα του κράτους.

Σε ανα­κοί­νω­ση που εξέ­δω­σε σήμε­ρα το Crif «καλεί την ισραη­λι­νή κυβέρ­νη­ση να στα­μα­τή­σει την μεταρ­ρύθ­μι­ση για την απο­κα­τά­στα­ση της ηρε­μί­ας και του δια­λό­γου με ολό­κλη­ρη την κοινωνία».

Διευ­κρι­νί­ζει ότι «αυτό το αίτη­μα δια­τυ­πώ­νε­ται από κοι­νού από προ­σω­πι­κό­τη­τες της δεξιάς όπως και της αρι­στε­ράς, στο Ισρα­ήλ όπως και στην διασπορά».

«Δεδο­μέ­νου του διχα­σμού που έχει προ­κλη­θεί σε ολό­κλη­ρο τον εβραϊ­κό κόσμο, δεν πρό­κει­ται για πολι­τι­κά μέτρα που δεν ενα­πό­κει­ται στο Crif να σχο­λιά­σει, αλλά για την προ­στα­σία της ενό­τη­τας του εβραϊ­κού λαού», ανα­φέ­ρε­ται στην ανα­κοί­νω­ση του Crif, το οποίο εκφρά­ζει την «από­λυ­τη προ­σή­λω­σή του στις ιδρυ­τι­κές δημο­κρα­τι­κές αρχές του Κρά­τους και του Ισρα­ήλ και στην ενό­τη­τά του».

Σημα­ντι­κός σύμ­μα­χος του Ισρα­ήλ οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες εξέ­φρα­σαν «βαθιά ανη­συ­χία» για την δικα­στι­κή μεταρ­ρύθ­μι­ση που επι­χει­ρεί η κυβέρ­νη­ση θέτο­ντας σε κίν­δυ­νο τον δημο­κρα­τι­κό χαρα­κτή­ρα του Κρά­τους Ισραήλ.

Και στο βάθος, νέα πολι­τι­κή κρίση;

«Καλώ τον πρω­θυ­πουρ­γό να ανα­κα­λέ­σει την απο­μά­κρυν­ση του Γιο­άβ Γκα­λάντ. Το Κρά­τος του Ισρα­ήλ δεν μπο­ρεί αυτήν την στιγ­μή, απέ­να­ντι στις απει­λές που προ­έρ­χο­νται από όλα τα μέτω­πα, να επι­τρέ­ψει αλλα­γή του υπουρ­γού Αμυ­νας», δήλω­σε από την πλευ­ρά του ο ηγέ­της της ισραη­λι­νής αντι­πο­λί­τευ­σης Για­ΐρ Λαπίντ κατά την διάρ­κεια συνέ­ντευ­ξης Τύπου μαζί με τον Γιού­λι Εντελ­στάιν, κορυ­φαίο στέ­λε­χος του Λικούντ, του κόμ­μα­τος του Νετανιάχου.

«Δεδο­μέ­νης της κατά­στα­σης, είναι προ­φα­νές ότι δεν είναι η στιγ­μή για αλλα­γή υπουρ­γού Αμυ­νας», δήλω­σε ο Γιού­λι Εντελ­στάιν, πρό­ε­δρος της Επι­τρο­πής Εξω­τε­ρι­κών και Αμυ­νας της Κνεσέτ.

Την ώρα που τα ισραη­λι­νά μέσα ενη­μέ­ρω­σης ανα­φέ­ρο­νται σε απει­λή του υπουρ­γού Εσω­τε­ρι­κής Ασφα­λεί­ας Ιτα­μάρ Μπεν Γκβιρ να απο­χω­ρή­σει από την κυβέρ­νη­ση — γεγο­νός που ενδε­χο­μέ­νως θα οδη­γού­σε σε απώ­λεια της πλειο­ψη­φί­ας του Νετα­νιά­χου- σε περί­πτω­ση από­συρ­σης της δικα­στι­κής μεταρ­ρύθ­μι­σης, ο υπουρ­γός Οικο­νο­μί­ας Νιρ Μπαρ­κάτ, άλλο κορυ­φαίο στέ­λε­χος του Λικούντ, κάλε­σε μέσω του Twitter τους συνα­δέλ­φους του «να υπο­στη­ρί­ξουν τον πρω­θυ­πουρ­γό για μία παύ­ση στην νομο­θε­τι­κή μεταρρύθμιση».

Σε μία ένδει­ξη ότι η δια­δι­κα­σία συνε­χί­ζε­ται στην Κνε­σέτ, η κοι­νο­βου­λευ­τι­κή επι­τρο­πή νόμων ψήφι­σε σήμε­ρα το πρωί υπέρ κεντρι­κής ρύθ­μι­σης του νομο­σχε­δί­ου που βρί­σκε­ται στο επί­κε­ντρο όλων των επι­κρί­σε­ων: τις νομο­θε­τι­κές ρυθ­μί­σεις που μετα­βάλ­λουν την δια­δι­κα­σία διο­ρι­σμού των δικαστών.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο