Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ισραήλ: Η πρώτη χώρα που ξεκινά τέταρτη δόση του εμβολίου για την Covid-19

Ο πρω­θυ­πουρ­γός του Ισρα­ήλ Ναφτά­λι Μπέ­νετ ανα­κοί­νω­σε χτες βρά­δυ ότι όλοι οι Ισραη­λι­νοί ηλι­κί­ας άνω των 60 χρο­νών, καθώς επί­σης για­τροί και νοση­λευ­τές θα έχουν δικαί­ω­μα να κάνουν και τέταρ­τη δόση του εμβο­λί­ου για την Covid-19, κατό­πιν σύστα­σης μιας επι­τρο­πής ειδικών.

«Οι πολί­τες του Ισρα­ήλ ήταν οι πρώ­τοι στον κόσμο που έλα­βαν την τρί­τη δόση του εμβο­λί­ου για την Covid-19 και παρα­μέ­νου­με στην πρω­το­πο­ρία με την τέταρ­τη δόση», ανέ­φε­ρε ο Μπέ­νετ, καλώ­ντας όσους πλη­ρούν τα κρι­τή­ρια «να μην χάνουν χρό­νο, να σπεύ­σουν να εμβολιαστούν».

Η ανα­κοί­νω­ση έγι­νε μετά τη λήξη του υπουρ­γι­κού συμ­βου­λί­ου, αντι­κεί­με­νο της οποί­ας ήταν η εξέ­λι­ξη της παν­δη­μί­ας, με φόντο τις εντει­νό­με­νες ανη­συ­χί­ες για την εξά­πλω­ση της παραλ­λα­γής Όμικρον.

Η από­φα­ση της επι­τρο­πής των ειδι­κών να εγκρί­νει τη χορή­γη­ση της τέταρ­της δόσης είναι «μια εξαι­ρε­τι­κή είδη­ση που θα μας βοη­θή­σει να δια­νύ­σου­με το κύμα της Όμι­κρον που πλήτ­τει τον κόσμο», πρό­σθε­σε ο πρωθυπουργός.

Δικαί­ω­μα σε αυτήν την τέταρ­τη δόση θα έχουν επί­σης οι ανο­σο­κα­τε­σταλ­μέ­νοι ασθε­νείς. Θα χορη­γεί­ται του­λά­χι­στον τέσ­σε­ρις μήνες μετά την τρί­τη δόση, διευ­κρί­νι­σε το υπουρ­γείο Υγείας.

Το γρα­φείο του Μπέ­νετ πρό­σθε­σε ότι ο πρω­θυ­πουρ­γός έδω­σε εντο­λή στο υπουρ­γείο Υγεί­ας και στα ασφα­λι­στι­κά ταμεία –τα οποία δια­χει­ρί­ζο­νται τα εμβό­λια– να ετοι­μά­σουν την εκστρα­τεία χορή­γη­σης της τέταρ­της δόσης.

Νωρί­τε­ρα χτες έγι­νε γνω­στός ο πρώ­τος θάνα­τος ασθε­νούς που είχε προ­σβλη­θεί από την παραλ­λα­γή Όμι­κρον. Σύμ­φω­να με το Ιατρι­κό Κέντρο Σορό­κα, όπου νοση­λευό­ταν, επρό­κει­το για έναν άνδρα ηλι­κί­ας άνω των 60 ετών, που έπα­σχε από σοβα­ρά υπο­κεί­με­να νοσή­μα­τα και είχε εισα­χθεί για νοση­λεία πριν από δύο εβδο­μά­δες στην πτέ­ρυ­γα της Covid-19.

Σύμ­φω­να με το υπουρ­γείο Υγεί­ας, υπάρ­χουν του­λά­χι­στον 340 επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα της Όμι­κρον στο Ισραήλ.

Από το πρω­θυ­πουρ­γι­κό γρα­φείο έγι­νε επί­σης γνω­στό ότι μειώ­νε­ται στο 50% ο αριθ­μός των δημο­σί­ων υπαλ­λή­λων που θα εργά­ζο­νται στα γρα­φεία τους, ώστε να ενθαρ­ρυν­θεί η τηλεργασία.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο