Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ισραήλ: Η (χιτλερική) υπουργός Δικαιοσύνης στο προεκλογικό της σποτ ψεκάζεται με το άρωμα «φασισμός»

Η υπουρ­γός Δικαιο­σύ­νης του Ισρα­ήλ, η οποία ισχυ­ρί­ζε­ται ότι η δολο­φο­νία των Παλαι­στι­νί­ων εγκύ­ων γυναι­κών είναι χρή­σι­μη για την πρό­λη­ψη της γέν­νη­σης μελ­λο­ντι­κών τρομοκρατών-“μικρά φίδια”- παρου­σί­α­σε στα πλαί­σια της προ­ε­κλο­γι­κής της καμπά­νιας σποτ όπου ψεκά­ζε­ται με το άρω­μα «φασι­σμός» το οποίο, όπως λέει  “για μένα μυρί­ζει σαν Δημοκρατία.”

Η Αγιε­λέτ Σάκεντ με τα κατά και­ρούς ρατσι­στι­κά και χιτλε­ρι­κά ξεπά­σμα­τά της στα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης έχει προ­κα­λέ­σει αντι­δρά­σεις. Για παρά­δειγ­μα υπο­στη­ρί­ζει ότι «το σύνο­λο του Παλαι­στι­νια­κού λαού απο­τε­λεί εχθρό του Ισρα­ήλ» και πρέ­πει να εξο­ντω­θεί «συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των ηλι­κιω­μέ­νων και των γυναικών».

Όσον αφο­ρά το άρω­μα με το όνο­μα «φασι­σμός» δια­βά­ζου­με στη σχε­τι­κή είδη­ση (εμείς βλέ­που­με την εν λόγω υπουρ­γό να υπε­ρη­φα­νεύ­ε­ται ανοι­χτά για την υπο­στή­ρι­ξη στο φασισμό):

Ένα νέο βίντεο που προ­βλή­θη­κε στο πλαί­σιο της προ­ε­κλο­γι­κής εκστρα­τεί­ας στο Ισρα­ήλ, όπου πρω­τα­γω­νι­στεί μια άκρως κομ­ψή υπουρ­γός ενώ ψεκά­ζε­ται με ένα άρω­μα που ονο­μά­ζε­ται «φασι­σμός» έχει προ­κα­λέ­σει σάλο στους ιστό­το­πους κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης και αντι­δρά­σεις στη χώρα, στο τελευ­ταίο επει­σό­διο στη μάχη των προ­ε­κλο­γι­κών σποτ, όπου επι­δί­δο­νται οι υπο­ψή­φιοι των βου­λευ­τι­κών εκλογών.

Δεδο­μέ­νου ότι τα τηλε­ο­πτι­κά σποτ πολι­τι­κού περιε­χο­μέ­νου δεν επι­τρέ­πο­νται παρά δύο εβδο­μά­δες πριν από τις κάλ­πες της 9ης Απρι­λί­ου, τα κόμ­μα­τα χρη­σι­μο­ποιούν όσο ποτέ τους ιστό­το­πους κοι­νω­νι­κής δικτύωσης.

Την ώρα που η προ­ε­κλο­γι­κή εκστρα­τεία μόνο σε πνεύ­μα λεπτό­τη­τας δεν διε­ξά­γε­ται, το σποτ της υπουρ­γού Δικαιο­σύ­νης Αγιε­λέτ Σάκεντ πέτυ­χε τον στό­χο του: να προ­κα­λέ­σει θόρυ­βο και συζη­τή­σεις για το πρό­σω­πό της και το ψηφο­δέλ­τιο του κόμ­μα­τός Hayamin Hehadash (Νέα Δεξιά), όπου δεσπό­ζει στη δεύ­τε­ρη θέση του.

Το βίντεο έχει ήδη συγκε­ντρώ­σει εκα­τομ­μύ­ρια χιλιά­δες θεά­σεις στο Διαδίκτυο.

Το σποτ επι­χει­ρεί να δια­κω­μω­δή­σει τις κατη­γο­ρί­ες περί φασι­σμού που δια­τυ­πώ­νουν οι επι­κρι­τές της 42χρονης υπουρ­γού, το όνο­μα της οποί­ας ανα­φε­ρό­ταν κάπο­τε ακό­μα για την θέση της πρω­θυ­πουρ­γού της χώρας.

Ασπρό­μαυ­ρη εικό­να, σκιές, αργή κίνη­ση: Η άκρως φωτο­γε­νής Σάκεντ κατε­βαί­νει, μετα­ξύ άλλων, μια σκά­λα ενώ τη συνο­δεύ­ει η μελω­δία του πιά­νου κι επι­χει­ρεί να αντι­γρά­ψει τις δια­φη­μί­σεις προ­ϊ­ό­ντων πολυτελείας.

Στο τέλος, πιά­νει ένα μπου­κά­λι με την ετι­κέ­τα «φασι­σμός» στα αγγλι­κά και ψεκάζεται.

«Για εμέ­να, αυτό είναι το άρω­μα της δημο­κρα­τί­ας» λέει.

Το μήνυ­μα που θέλει να στεί­λει, η πολι­τι­κή που εκεί­νη προ­α­σπί­ζε­ται εδώ και τέσ­σε­ρα χρό­νια από τον θώκο της υπουρ­γού Δικαιο­σύ­νης και το πρό­γραμ­μά της δικα­στι­κής «επα­νά­στα­σης, εάν επα­νε­κλε­γεί στη θέση της μετά τις βου­λευ­τι­κές, συνι­στούν την πεμ­πτου­σία της δημοκρατίας.

Όπως γρά­φει η Haaretz, το προ­ε­κλο­γι­κό σποτ θέλει να μοιά­σει με ένα σατι­ρι­κό σκετς, όπως ακρι­βώς η παρω­δία του 2017 της εκπο­μπής Saturday Night Live για την Ιβάν­κα Τραμπ και το άρω­μα «Συνερ­γός».

Όμως στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα δεν πρό­κει­ται για παρω­δία, αφού συνο­δεύ­ε­ται από φρά­σεις (στα εβραϊ­κά) όπως «Μεταρ­ρύθ­μι­ση του δικα­στι­κού συστή­μα­τος», «δια­χω­ρι­σμός εξου­σιών» και «περιο­ρι­σμός του Ανώ­τα­του Δικα­στη­ρί­ου», που περι­γρά­φουν τη δική της πολι­τι­κή ατζέντα.

Από τις σφο­δρό­τε­ρες επι­κρί­τριες του Ανώ­τα­του Δικα­στη­ρί­ου, που τα τελευ­ταία χρό­νια έχει εκδώ­σει απο­φά­σεις κατά της Δεξιάς με επί­κε­ντρο τον εποι­κι­σμό ή τη μετα­νά­στευ­ση, η Σάκεντ δεν έκρυ­ψε την οργή της, την Κυρια­κή, για τον απο­κλει­σμό, από το ίδιο δικα­στή­ριο, του επι­κε­φα­λής ενός ακρο­δε­ξιού κόμ­μα­τος που κατη­γο­ρεί­ται για ρατσι­σμό και την επι­κύ­ρω­ση, αντι­θέ­τως, ενός αρα­βι­κού ψηφοδελτίου.

«Όλοι εκεί­νοι που δεν γνω­ρί­ζουν ότι η αρι­στε­ρά κατη­γο­ρεί συχνά τη Σάκεντ για φασι­σμό θα κατα­λά­βουν ότι εκεί­νη υπο­στη­ρί­ζει τον φασι­σμό παρου­σιά­ζο­ντάς τον ως δημο­κρα­τία» ήταν η αντί­δρα­ση στο Twitter του Έιλον Λεβί, ενός δημο­σιο­γρά­φου του τηλε­ο­πτι­κού δικτύ­ου i24.

«Ντρέ­πο­μαι, πώς επι­τρέ­ψα­τε να κάνει κάτι τέτοιο» ήταν το tweet του Γεχου­ντίτ Σιλάτ, μέλους του εθνι­κι­στι­κού θρη­σκευ­τι­κού κόμ­μα­τος Εβραϊ­κή Εστία.

Η Σάκεντ απο­δο­κι­μά­στη­κε σφό­δρα και για το γεγο­νός ότι τρο­φο­δο­τεί σεξι­στι­κά στερεότυπα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο