Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ισραήλ: Πιθανή σύνδεση του εμβολίου της Pfizer με περιστατικά μυοκαρδίτιδας

Το υπουρ­γείο Υγεί­ας του Ισρα­ήλ ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ότι εντό­πι­σε μικρό αριθ­μό περι­πτώ­σε­ων φλεγ­μο­νής στον καρ­δια­κό μυ σε εμβο­λια­σθέ­ντες με το σκεύ­α­σμα της Pfizer κατά της covid-19, κυρί­ως νέους άνδρες, μια πάθη­ση που ενδέ­χε­ται να συν­δέ­ε­ται με το εμβόλιο.

Η φαρ­μα­κο­βιο­μη­χα­νία Pfizer έχει ανα­κοι­νώ­σει πως έχει παρα­τη­ρή­σει αυξη­μέ­νο ποσο­στό εμφά­νι­σης μυο­καρ­δί­τι­δας σε όσους έχουν λάβει το εμβό­λιό της σε σχέ­ση με το ανα­με­νό­με­νο στον γενι­κό πληθυσμό.

Στο Ισρα­ήλ από τον Δεκέμ­βριο του 2020 ως τον Μάιο του 2021 εντο­πί­στη­καν 275 περι­πτώ­σεις μυο­καρ­δί­τι­δας μετα­ξύ περισ­σό­τε­ρων από 5 εκα­τομ­μυ­ρί­ων εμβο­λια­σθέ­ντων, επε­σή­μα­νε το υπουρ­γείο Υγεί­ας δίνο­ντας στη δημο­σιό­τη­τα τα απο­τε­λέ­σμα­τα έρευ­νας που ζήτη­σε να διε­νερ­γη­θεί για το θέμα.

Οι περισ­σό­τε­ροι ασθε­νείς που παρου­σί­α­σαν φλεγ­μο­νή του καρ­δια­κού μυ δεν πέρα­σαν περισ­σό­τε­ρες από τέσ­σε­ρις ημέ­ρες στο νοσο­κο­μείο και το 95% των περι­πτώ­σε­ων ήταν ήπιες, σύμ­φω­να με την έρευ­να η οποία διε­νερ­γή­θη­κε από τρεις ομά­δες ειδικών.

Σύμ­φω­να με την έρευ­να, “υπάρ­χει πιθα­νή σύν­δε­ση μετα­ξύ της δεύ­τε­ρης δόσης του εμβο­λί­ου (της Pfizer) και της εμφά­νι­σης μυο­καρ­δί­τι­δας σε άνδρες ηλι­κί­ας 16 με 30 ετών”.

Με βάση τα στοι­χεία που συλ­λέ­χθη­καν, η πάθη­ση εντο­πί­στη­κε περισ­σό­τε­ρο μετα­ξύ των ανδρών ηλι­κί­ας 16 με 19 ετών σε σχέ­ση με τις άλλες ηλι­κια­κές ομάδες.

Η Pfizer σε ανα­κοί­νω­σή της επε­σή­μα­νε ότι έχει λάβει γνώ­ση των περι­πτώ­σε­ων μυο­καρ­δί­τι­δας που ανα­φέρ­θη­καν στο Ισρα­ήλ, σημειώ­νο­ντας ότι δεν έχει εντο­πι­στεί αιτια­κή σύν­δε­ση μετα­ξύ του εμβο­λί­ου και της πάθησης.

Οι παρε­νέρ­γειες εξε­τά­ζο­νται ενδε­λε­χώς και η Pfizer συνα­ντά­ται τακτι­κά με την Υπη­ρε­σία Ασφά­λειας Εμβο­λί­ων του ισραη­λι­νού υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας για να εξε­τά­ζει τα στοι­χεία, πρό­σθε­σε η φαρμακοβιομηχανία.

Το Ισρα­ήλ είχε ανα­βά­λει τη χορή­γη­ση του εμβο­λί­ου κατά της covid-19 στους εφή­βους ηλι­κί­ας 12 με 15 ετών, εν ανα­μο­νή της δημο­σί­ευ­σης της έκθε­σης του υπουρ­γεί­ου. Παράλ­λη­λα με τη δημο­σί­ευ­ση των ευρη­μά­των αυτών, επι­τρο­πή του υπουρ­γεί­ου ενέ­κρι­νε τον εμβο­λια­σμό των εφή­βων, επε­σή­μα­νε ανώ­τε­ρος αξιωματούχος.

“Η επι­τρο­πή έδω­σε το πρά­σι­νο φως για τον εμβο­λια­σμό της ηλι­κια­κής ομά­δας 12- 15 ετών και αυτό θα ξεκι­νή­σει από την επό­με­νη εβδο­μά­δα”, δήλω­σε ο Ναχ­μάν Ας συντο­νι­στής της δια­χεί­ρι­σης της παν­δη­μί­ας στον ραδιο­φω­νι­κό σταθ­μό 103 FM. “Η απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα του εμβο­λί­ου ξεπερ­νά τους κινδύνους”.

Συμ­βου­λευ­τι­κή ομά­δα των Αμε­ρι­κα­νι­κών Κέντρων Ελέγ­χου και Πρό­λη­ψης Ασθε­νειών (CDC) είχε συστή­σει τον Μάιο να εξε­τα­στεί περαι­τέ­ρω η πιθα­νή σύν­δε­ση εμφά­νι­σης μυο­καρ­δί­τι­δας με τα εμβό­λια mRNA, όπως αυτά της Pfizer και της Moderna.

Περί­που το 55% του πλη­θυ­σμού του Ισρα­ήλ έχει εμβο­λια­στεί πλή­ρως κατά της covid-19.

Ακο­λου­θή­στε το Ατέ­χνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο