Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ισραήλ: Συνελήφθη αναιτιολόγητα ο Παλαιστίνιος διοικητής της Ανατολικής Ιερουσαλήμ

Το Ισρα­ήλ συνέ­λα­βε τον Παλαι­στί­νιο κυβερ­νή­τη της Ιερου­σα­λήμ για αδι­κή­μα­τα που διέ­πρα­ξε στην κατε­χό­με­νη Δυτι­κή Όχθη, τα οποία όμως δεν διευ­κρι­νί­στη­κε ποια είναι, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα η Οργά­νω­ση για την Απε­λευ­θέ­ρω­ση της Παλαι­στί­νης (ΟΑΠ).

Ο κυβερ­νή­της Αντ­νάν Γκέιτ συνε­λή­φθη το βρά­δυ του Σαβ­βά­του (χθες) στην παλαι­στι­νια­κή συνοι­κία Μπέιτ Χανί­να στην Ανα­το­λι­κή Ιερου­σα­λήμ. Ανα­μέ­νε­ται να προ­σα­χθεί σε ισραη­λι­νό δικα­στή­ριο εντός τεσ­σά­ρων ημε­ρών, διευ­κρί­νι­σε σε ανα­κοί­νω­σή της η ΟΑΠ.

Για τον δεύ­τε­ρο στην ιεραρ­χία της ΟΑΠ Σαέμπ Ερε­κάτ, η σύλ­λη­ψη αυτή είναι «ένα νέο βήμα (…) ενα­ντί­ον της παλαι­στι­νια­κής παρου­σί­ας στην Ιερου­σα­λήμ» και συνι­στά παρα­βί­α­ση του ισραη­λι­νού νόμου σχε­τι­κά με τους παλαι­στι­νια­κούς θεσμούς στην πόλη.

«Οι απει­λές προς Παλαι­στί­νιους αξιω­μα­τού­χους, η κρά­τη­σή τους, περι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της ‘απα­γω­γής’ του κυβερ­νή­τη Γκέιτ, απο­τε­λούν μέρος ενός σχε­δί­ου που έχει σκο­πό να υπο­νο­μεύ­σει όλες τις βάσεις μιας πολι­τι­κής επί­λυ­σης στη βάση δύο κρα­τών στα σύνο­ρα του 1967», πριν από τον ισραη­λι­νο-αρα­βι­κό πόλε­μο και την ισραη­λι­νή κατο­χή της Δυτι­κής Όχθης και της Ανα­το­λι­κής Ιερου­σα­λήμ, προ­σέ­θε­σε σε μια ανα­κοί­νω­ση ο Ερεκάτ.

Ο ισραη­λι­νός στρα­τός δεν έκα­νε το παρα­μι­κρό σχό­λιο για τη σύλ­λη­ψη του Γκέιτ. Όταν ρωτή­θη­κε από το Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο, ο εκπρό­σω­πος της αστυ­νο­μί­ας Μίκι Ρόζεν­φελντ περιο­ρί­στη­κε να κάνει λόγο για τη σύλ­λη­ψη «δύο ατό­μων» και την «έναρ­ξη έρευνας».

Επι­κε­φα­λής της ΟΑΠ είναι ο Μαχ­μούντ Αμπάς που ηγεί­ται επί­σης του κινή­μα­τος Φάταχ και της Παλαι­στι­νια­κής Αρχής, κυριό­τε­ρου συνο­μι­λη­τή των ξένων ηγετών.

Η ΟΑΠ εκπρο­σω­πεί­το στην Ανα­το­λι­κή Ιερου­σα­λήμ από τον Οίκο της Ανα­το­λής έως το κλεί­σι­μό του από τις ισραη­λι­νές αρχές το 2000.

Οι Παλαι­στί­νιοι θέλουν να κάνουν την Ανα­το­λι­κή Ιερου­σα­λήμ πρω­τεύ­ου­σα του μελ­λο­ντι­κού κρά­τους τους.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο