Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ισραήλ: Υπουργός ισχυρίστηκε ότι «δεν υπάρχουν Παλαιστίνιοι»

«Οι Παλαι­στί­νιοι είναι ένα τεχνη­τό έθνος» ισχυ­ρί­στη­κε, μετα­ξύ άλλων, ισραη­λι­νός υπουρ­γός την ώρα που η νέα κυβέρ­νη­ση συνα­σπι­σμού του Ισρα­ήλ, η πιο αυστη­ρή κυβέρ­νη­ση που έχει υπάρ­ξει ποτέ, προ­χώ­ρη­σε με ένα μέρος του σχε­δί­ου της για την ανα­μόρ­φω­ση του δικα­στι­κού συστήματος.

Συγκε­κρι­μέ­να, ο υπουρ­γός Οικο­νο­μι­κών Μπε­ζα­ζέλ Σμό­τριτς δήλω­σε σε ομι­λία του στο Παρί­σι αργά την Κυρια­κή: «Δεν υπάρ­χει παλαι­στι­νια­κό έθνος, δεν υπάρ­χει παλαι­στι­νια­κή ιστο­ρία, δεν υπάρ­χει παλαι­στι­νια­κή γλώσσα».

Δεν είναι η πρώ­τη φορά που ο Σμό­τριτς, ακρο­δε­ξιός ηγέ­της εποί­κων, κάνει προ­κλη­τι­κές δηλώ­σεις κατά των Παλαι­στι­νί­ων. Όπως ανα­φέ­ρει ο «Guardian», μόλις το Φεβρουά­ριο είχε ζητή­σει «να σβή­σει από τον χάρ­τη» η παλαι­στι­νια­κή πόλη Χουά­ρα στη Δυτι­κή Όχθη έπει­τα από επί­θε­ση κατά την οποία σκο­τώ­θη­καν δύο Ισραη­λι­νοί. Μετά το διε­θνή σάλο που προ­κά­λε­σαν οι δηλώ­σεις του, ο ίδιος ζήτη­σε αργό­τε­ρα συγγνώμη.

Ο παλαι­στί­νιος πρω­θυ­πουρ­γός Μοχά­μεντ Στά­γιεχ δήλω­σε πως οι «εμπρη­στι­κές» δηλώ­σεις Σμό­τριτς απο­τε­λούν «αδιά­σει­στη από­δει­ξη της εξτρε­μι­στι­κής, σιω­νι­στι­κής ιδε­ο­λο­γί­ας που κυριαρ­χεί στα κόμ­μα­τα της ισραη­λι­νής κυβέρνησης».

Στο μετα­ξύ, ανοι­χτό είναι το ζήτη­μα για την έγκρι­ση των αλλα­γών στη Δικαιο­σύ­νη με τον δρα­στι­κό περιο­ρι­σμό των εξου­σιών του Ανώ­τα­του Δικα­στη­ρί­ου. Οι μεταρ­ρυθ­μί­σεις της κυβέρ­νη­σης Νετα­νιά­χου έχουν προ­κα­λέ­σει μεγά­λη κοι­νω­νι­κά ανα­τα­ρα­χή με συνε­χείς δια­δη­λώ­σεις και παρέμ­βα­ση ακό­μη και από τον πρό­ε­δρο Χέρ­τζογκ για εξεύ­ρε­ση λύσης.

Παράλ­λη­λα, αντι­προ­σω­πεία Ισραη­λι­νών και Παλαι­στι­νί­ων συνα­ντή­θη­κε στην Αίγυ­πτο, έπει­τα από μεσο­λά­βη­ση της Αιγύ­πτου, της Ιορ­δα­νί­ας και των ΗΠΑ, για την απο­τρο­πή της έντα­σης την περί­ο­δο των θρη­σκευ­τι­κών εορ­τών μέσα στον Απρί­λιο (Ραμα­ζά­νι και εβραϊ­κό Πάσχα).

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από: Reuters, Guardian

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο