Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ισραηλινό δικαστήριο έκρινε νόμιμο εβραϊκό οικισμό που ανεγέρθηκε σε γη Παλαιστίνιου, χωρίς άδεια από την ισραηλινή κυβέρνηση

Ισραη­λι­νό δικα­στή­ριο έκρι­νε νόμι­μο εβραϊ­κό οικι­σμό που ανε­γέρ­θη­κε σε γη Παλαι­στί­νιου, χωρίς άδεια από την ισραη­λι­νή κυβέρνηση

Ισραη­λι­νό δικα­στή­ριο ανα­γνώ­ρι­σε νομι­κά έναν εβραϊ­κό οικι­σμό που κατα­σκευά­στη­κε χωρίς άδεια από την ισραη­λι­νή κυβέρ­νη­ση σε γη που ανή­κε σε Παλαι­στί­νιο στη Δυτι­κή Όχθη, κάτι που συμ­βαί­νει πρώ­τη φορά.

Η υπουρ­γός Δικαιο­σύ­νης του Ισρα­ήλ Αγε­λέτ Σάκεντ, του εθνι­κι­στι­κού κόμ­μα­τος Εβραϊ­κή Εστία, χαι­ρέ­τι­σε την από­φα­ση του δικα­στη­ρί­ου της Ιερου­σα­λήμ, η οποία ανα­κοι­νώ­θη­κε αργά χθες Τρί­τη και αφο­ρά τον οικι­σμό Μίτζ­πε Κρά­μιμ που δημιουρ­γή­θη­κε το 1999 κοντά στη Ραμά­λα και όπου ζουν 40 οικογένειες.

«Η από­φα­ση του δικα­στη­ρί­ου (…) είναι σημα­ντι­κό επί­τευγ­μα για τον οικι­σμό στην Ιου­δαία και τη Σαμά­ρια», έγρα­ψε στο Twitter η Σάκεντ χρη­σι­μο­ποιώ­ντας το βιβλι­κό όνο­μα για τη Δυτι­κή Όχθη.

Οι κάτοι­κοι του Μίτζ­πε Κρά­μιμ είχαν προ­σφύ­γει στο δικα­στή­ριο το 2013 ζητώ­ντας να ανα­γνω­ρι­στεί η περιο­χή ως ιδιο­κτη­σία τους. Το δικα­στή­ριο τώρα απο­φά­σι­σε ότι οι Εβραί­οι έποι­κοι είναι οι νόμι­μοι κάτο­χοι της γης καθώς οι ισραη­λι­νές αρχές δεν γνώ­ρι­ζαν ότι ανή­κε σε Παλαι­στί­νιο ιδιώ­τη όταν κατήρ­τη­σαν τον χάρ­τη της περιο­χής μετά την κατά­λη­ψή της το 1967.

Βάσι­σε την από­φα­σή του στον ισραη­λι­νό νόμο που προ­βλέ­πει ότι οι συναλ­λα­γές που έχουν νομι­κά λάθη μπο­ρεί να είναι νόμι­μες αν αυτά δια­πρά­χθη­καν «καλή τη πίστει».

Όταν του ζητή­θη­κε να σχο­λιά­σει την από­φα­ση ο Νάμπιλ Αμπού Ρου­ντέι­να, εκπρό­σω­πος του Παλαι­στί­νιου προ­έ­δρου Μαχ­μούντ Αμπάς, δήλω­σε ότι όλοι οι εβραϊ­κοί οικι­σμοί που έχουν ανε­γερ­θεί σε παλαι­στι­νια­κή γη είναι παρά­νο­μοι. «Δεν μπο­ρεί να επι­τευ­χθεί ειρή­νη, αν συνε­χί­ζε­ται ο εποι­κι­σμός», τόνισε.

Η ισραη­λι­νή οργά­νω­ση Ειρή­νη Τώρα που είναι αντί­θε­τη στους εβραϊ­κούς οικι­σμούς ανα­κοί­νω­σε ότι τελι­κά την τύχη του Μίτζ­πε Κρά­μιμ θα την απο­φα­σί­σει το Ανώ­τα­το Δικα­στή­ριο, όπου έχουν προ­σφύ­γει οι Παλαι­στί­νιοι ιδιο­κτή­τες της γης.

Το Ανώ­τα­το Δικα­στή­ριο συνή­θως κρί­νει υπέρ των ιδιο­κτη­σια­κών δικαιω­μά­των των Παλαι­στι­νί­ων. Νομο­θε­σία που υιο­θε­τή­θη­κε το 2017 από το ισραη­λι­νό κοι­νο­βού­λιο επέ­τρε­ψε την ανα­δρο­μι­κή νομι­μο­ποί­η­ση 4.000 κατοι­κιών εποί­κων που είχαν ανε­γερ­θεί σε γη που ανή­κε σε Παλαι­στί­νιους ιδιώ­τες, όμως ο νόμος αυτός βρί­σκε­ται υπό εξέ­τα­ση από το Ανώ­τα­το Δικαστήριο.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο